Oppermachtig Oranje blaast België weg: 0-4

De Oranjemannen hebben zondagmiddag een flinke portie zelfvertrouwen getankt tegen wereldkampioen België. Nederland won z’n laatste duel in de Pro League met maar liefst 0-4. Een betere opwarmer voor het EK, dat vrijdag begint, kon de ploeg van Max Caldas zich amper wensen.

Ze zaten donderdagavond in spanning af te wachten. Wie gaat er mee naar Tokio? Wie speelt er op het EK? Wie wordt teleurgesteld? En moet als reserve de wachtkamer in? Voor de Oranjemannen werden die vragen allemaal beantwoord.

Vijftien van de zestien spelers die afgelopen week groen licht kregen – en dus beide toernooien spelen –, stonden drie dagen na het selectiemoment in en tegen Pro League-winnaar België binnen de lijnen. Alleen middenvelder Glenn Schuurman ontbrak. Zijn plek werd ingenomen door aanvaller Roel Bovendeert, die donderdag te horen kreeg dat hij reserve is op de Spelen en niet in actie komt op het EK.

Roel Bovendeert wordt bejubeld na de openingsgoal van Oranje. Foto: Willem Vernes

Uitgerekend Bovendeert
Een mentale beproeving van jewelste dus voor de aanvaller, die begin dit jaar juist zijn rentree maakte in Oranje. Het was zondagmiddag uitgerekend de spits van Bloemendaal die de score opende in Vlaanderen. Dat deed hij op karakteristieke wijze: hij gleed een voorzet van Thierry Brinkman van dichtbij, head-first binnen.

Die openingsgoal kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Nederland was namelijk in de eerste twintig minuten veruit het gevaarlijkst en kreeg voor dat doelpunt van Bovendeert al goede kansen via Mink van der Weerden (strafcorner) en Jeroen Hertzberger.

En ook na die goal hield Oranje het heft in handen op het Wilrijkse Plein. Een schitterende combinatie tussen opnieuw Brinkman en Mirco Pruyser leverde vlak voor de rust de 0-2 op. Pruyser lanceerde Brinkman en kreeg de bal op maat terug. Een terechte voorsprong voor Nederland tegen de wereldkampioen, die voor rust vrij weinig liet zien. Vooruit, de gastheren doken geregeld op in de cirkel van Pirmin Blaak. Maar tot echte kansen leidde dat niet.

Mirco Pruyser geniet van de fraaie 0-2. Foto: Willem Vernes

Stormachtige herstart
Het moest op vele fronten beter, gaf bondscoach Shane McLeod ook toe in het ultrakorte interviewtje met de FIH in de rust. De Belgen kwamen ongetwijfeld ook met de beste bedoelingen uit de kleedkamer, maar ze moesten al binnen acht minuten twee keer vissen dankzij een stormachtige herstart van Nederland. Eerst was het Seve van Ass die een cornervariant benutte en nog geen minuut later tikte man of the match Brinkman, dus al goed voor twee assists, doelpunt nummer vier binnen.

Florent Van Aubel kreeg vijf minuten voor het einde nog de kans om de eer te redden voor België, dat pas in het laatste kwart echt meedeed maar in de hele wedstrijd geen enkele corner kreeg. Het schot van de spits spatte echter uiteen op de paal, waardoor de 0-4 op de borden bleef staan.

Seve van Ass viert z’n rake corner in stijl. Foto: Willem Vernes

Het cliché van de zwaluw en de zomer
Een prachtige opsteker dus voor het oppermachtige Oranje, dat de selectiestress al dus compleet achter zich heeft gelaten. Nederland zal echter ook beseffen dat het cliché over de zwaluw en zomer ook in 2021 geldt.  Twee jaar geleden won de ploeg van Caldas ook met 0-4 bij België. Ook dat gebeurde in aanloop naar een EK, dat toen werd gewonnen door…de Belgen.

Aan Oranje de schone taak om ervoor te zorgen dat het dit jaar anders loopt.

De samenvatting


28 Reacties

 1. SanderE

  Na eerste helft, Caldas en Oranje hebben het prima op orde. Energiek, fel, creëren van kansen en geven nauwelijks wat weg.

  1. jarly-brown

   En welk motief hadden de Belgen om het achterste van hun tong te laten zien in deze wedstrijd, om strategische en tactische plannen prijs te geven? De 4-0 nu betekent niet zo veel in een olympische finale over een aantal weken. Zand in de ogen. We kennen het recept, hoop ik.

  2. SanderE

   Sterk verhaal Hansie. Verliezers hebben altijd een excuus. In de voorgaande PL wedstrijden waarin Nederland minder uit de verf kwam hoorde ik niemand over de waarde van deze wedstrijden. Of waren dit wel wedstrijden waar enorme waarde aan gehecht kon worden.

 2. circlestorm69

  Het eerste doelpunt was knap maar wat was die tweede een beauty. Heel mooi opgebouwd en afgerond!

  1. Eelco Houwink

   Inderdaad, een mooie De Vilder combinatie (deze keer met Brinkman)

 3. barbara-frese

  Wat zijn ze lekker bezig als TEAM!! 💪🏑🥅💪

 4. RobV

  Een ongekend pak slaag voor de Belgen, prachtig om te zien. Een mooie opsteker voor het EK.

 5. cony-doomen

  Heerlijk om dit elftal vandaag te zien spelen. Nog heerlijker is dat er geen negatieve reacties worden geplaatst na deze wedstrijd. De terechte opmerking van een portie vertrouwen tanken! Ook voor de keeper is het fijn om de 0 te houden, mede dankzij de verdediging stond het vandaag als een TEAM!

 6. NomenNescio

  Zie ik de gebruikelijke zure bijdragen van de Caldas-bashers wellicht over het hoofd, of zou de azijn waarin zij hun pennen dopen tijdelijk verdampt zijn?

  1. maarten_13

   "HiJ pIeKt Te VrOeG. iNcIdEnT. nOu, AlS jE hIeR aL tEvReDeN mEe BeNt..." Nee, ff serieus... Mooi wedstrijdje, prima gedaan door die gasten

  2. MIck

   @NomenNesico, Nee hoor, deze wedstrijd zegt namelijk helemaal niks. Belgen Hadden de pro league al gewonnen. Sterker nog ik denk dat Nederland de EK zal winnen omdat de andere landen de kaarten voor de buik houden. Ik acht Belgie en Australië ook sterker dan Nederland en dus zal het tijdens de spelen vechten worden met Landen als Duitsland, Spanje,Engeland en India Maar op basis van deze wedstrijd heb Jij helemaal gelijk.

  3. SanderE

   Caldas dit, Caldas dat. Oudjes zouden niet meer mee moeten. België beste ploeg. Etc. En nu zeg je dat België de wedstrijd niet serieus nam? Ze zijn gewoon op alle fronten weggespeeld. Een natuurlijk is dit geen garantie voor iets. Maar ik denk dat oranje vandaag duidelijk heeft laten zien wat ze kunnen. Commentaar leveren is makkelijk. Maar nu horen we niks van de beeldscherm coaches, ook niks positiefs. Toch heel jammer. Was het spel en de uitslag vandaag andersom, dan was het gewoon weer hetzelfde liedje.

 7. Runa Honig

  Een wedstrijd om des keizers baard noemen ze dat toch? Ik had graag iets positiefs gemeld, maar heb de wedstrijd niet gezien. De aankondiging van de live uitzending op Ziggo is ook slecht en laat gecommuniceerd. Herenhockey heeft daar op z’n zachtst gezegd niet echt prioriteit.

 8. misha-van-oostveen

  Wel grappig dat we nu hossend achter elkaar moeten lopen omdat we 1 wedstrijd hebben gewonnen. Het lek is ineens boven, Caldas zit niet meer in het proces. Volgens mij worden de prijzen verdeeld vanaf 23 juli, de rest is voorbereiding en heeft nauwelijks waarde.

  1. SanderE

   Niks “nu”, dat werd al gedaan. Resultaten van Oranje (en Caldas) zijn niet zo slecht als jullie voordoen. Als de lijn van vandaag wordt doorgezet ga je beiden toernooien gewoon voor de prijzen spelen. En ja de concurrentie is groot. Bij het behalen van succes heeft Caldas een hele mooie oranje periode achter de rug.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Goede wedstrijd van Oranje. Laten we het EK even afwachten totdat we conclusies trekken. Nederland staat momenteel 4e in de wereld ranking, de laagste score in de geschiedenis. Slechts 4x in de hockey geschiedenis voorgekomen, 2x onder Caldas (2006, 2008–2009, April 2017 – July 2018, April 2021 – heden). Bij een matig resultaat op de OS kan dit zomaar de 5e plek worden.

  3. SanderE

   Mooie cijfers. Om er een compleet verhaal van te maken is het dan ook wel zo netjes te vermelden: dat de concurrentie afgelopen jaren ook groter en breder is dan ooit tevoren bij de mannen.

  4. luchtisblauwgrasisgroen

   Dat de concurrentie groter wordt is toch geen argument? Alles is relatief. Je kunt ook beargumenteren dat Nederland zwakker is geworden. Laten we het EK afwachten, ik hoop dat Oranje de vorm van gisteren vast kan houden. De coach van Belgie heeft al aangegeven dat ze pas willen pieken op de OS.

  5. SanderE

   Er zit nogal een verschil in: 3 landen die voor de titel zouden kunnen spelen OF dat er 6 landen zijn die voor de titel zouden kunnen spelen. Dan is het vanzelfsprekend dat het een moeilijkere opgave is om de titel te pakken. Dus nee geen argument maar wel een factor die speelt bij de wereldranglijst.

 9. michel

  Alle azijnzeikers ten spijt, maar ik vond het heerlijk om dit team vandaag te zien spelen. Tuurlijk is dit nog geen EK- of OS-titel, maar geef nou ook eens een keer een positief compliment aan het team en Caldas, wordt niemand slechter van.

  1. MIck

   Complimenten worden aan het einde van de rit uitgedeeld en niet na 1 nietszeggende oefenwedstrijd. Kritisch zijn heeft trouwens niets met azijnzeiken te maken.

  2. SanderE

   Bij kritisch zijn hoort ook het aandragen van oplossingen/alternatieven. Alleen brengen jullie die niet. Bv het roepen dat de “oudjes” te oud zijn en er te weinig verjongd is. Noem dan is oplossingen. Azijnzeiken dus.

 10. MIck

  Sander, neem jezelf niet zo serieus doe ik ook niet. Dit is een forum en op een forum mag een ieder zijn of haar mening geven en hoef je geen alternatieven aan te dragen voor selecties of tactiek want daar gaan wij niet te over. Wat wel kan en mag is gewoon je mening geven over wat je ziet, en ja de Ned mannen wonnen gisteren met 4-0 van België in een wedstrijd die werkelijk nergens over ging halleluja . We zijn en lees even goed mee In Mijn Optiek niks opgeschoten onder Caldas in 5 jaar en dat is dus mijn persoonlijke mening en of jij daar anders over denkt zal me eigenlijk een zorg zijn . Ik verwacht helemaal niks van de spelen en denk dat Brons al een wereldprestatie is maar hopelijk zit ik er helemaal naast.

  1. SanderE

   Ze noemen je ook wel bassie toch? Je hebt het over het geven van je eigen mening maar daar tegenover mag ik mezelf dan weer niet zo serieus nemen😆. Gelukkig zit er iemand die verstand heeft van zijn vak op de plek bij oranje. Laat de noobs inderdaad hier maar hun inhoudloze commentaren geven, zonder te weten waar ze het daadwerkelijk over hebben.

 11. MIck

  Daar is een forum voor Sander. Maar jij als voorzitter van de Caldas fanclub moet jezelf niet alles zo aantrekken. We gaan het allemaal zien straks in Tokio en mochten we boven onszelf uitstijgen dan lopen we samen de polonaise 😉

  1. Eelco Houwink

   Gaat Tokio door dan?


Wat vind jij? Praat mee...