Op vijf minuten na kent Oranje een vrij zorgeloze middag: 1-3

Op overtuigende wijze heeft het Nederlands elftal zondagmiddag voor de tweede keer in twee dagen gewonnen van Duitsland. In Hamburg wonnen de Oranje Dames dankzij doelpunten van Freeke Moes en Xan de Waard voor rust en Yibbi Jansen na rust met 1-3.

Op het lelijke gifgroene veld met blauwe lijnen bracht Nederland zichzelf deze keer niet in de benauwde situatie dat het een achterstand moest zien om te buigen, zoals zaterdag (van 2-0 naar 2-3). Nu bracht Oranje – zonder Frédérique Matla, die werd vervangen door Kyra Fortuin –  zichzelf al snel in rustig vaarwater. Al vroeg in de wedstrijd hockeyde de ploeg van Jamilon Mülders zich naar een comfortabele voorsprong van 0-2, tegen de ploeg die het over drie weken treft in de poulefase van het WK. Na de 1-2 wankelde Nederland heel even, maar een doelpunt van Jansen uit een strafbal betekende het einde van het Duitse offensief.

Oranje was de eerste minuten van deze tweede confrontatie meteen veel sterker dan het buurland en haalde al snel twee strafcorners. Hoogtepunt was het backhandschot van middenvelder Yibbi Jansen, dat werd gestopt door keepster Julia Sonntag.

Na tien minuten hockeyen was het een snel genomen vrije slag van assistkoningin Laurien Leurink die de openingsgoal inleidde. Middenvelder Laura Nunnink gaf de bal terug aan Leurink, die Freeke Moes bediende. Uit de draai schoof Moes de bal over de grond knap door de benen van keepster Sonntag door: 0-1.

Doelpuntenmaakster Freeke Moes duelleert met verdediger Kira Horn, afgelopen seizoen haar ploeggenoot bij Amsterdam. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

De 2-0 van Xan de Waard

Een gemiste strafcorner was het enige gevaarlijke moment voor rust van Duitsland. Lidewij Welten had na een mooie combinatie de 2-0 op haar stick. Helemaal alleen sprintte ze op Sonntag af. Maar Welten wachtte te lang met schieten. Van dichtbij schoot ze de bal tegen de legguard van de Duitse keepster aan.

Welten bleef een plaag voor de Duitse verdediging. Opnieuw bracht Sonntag met haar been redding op een schot van Welten. Halverwege het tweede kwart kreeg de dribbelkoningin van Den Bosch een duw van Pauline Heinz, wat Nederland de derde strafcorner opleverde. De bal ging naar Sanne Koolen, die een flats produceerde. Verrassend genoeg ging de bal niet richting doel, maar speelde ze teamgenoot Xan de Waard in, die haar stick er tegenaan zette: 0-2. Een flinke verbetering ten opzichte van zaterdag, toen Nederland elf strafcorners nodig had om een doelpunt te maken.

Xan de Waard steekt haar armen in de lucht nadat ze 2-0 heeft gemaakt. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Slordige fase leidt bijna tot de gelijkmaker van Duitsland

Het leek een zorgeloze middag voor Oranje te worden. Maar Nederland kwam niet sterk uit de kleedkamer en gaf Duitsland de kans om terug in de wedstrijd te keren. Pien Sanders maakte een overtreding op Sara Strauss, die van plan was het doel van Oranje onder vuur te nemen. Daarmee gaf Nederland vroeg in het derde kwart een strafbal weg.

Net als zaterdag was het aanvoerder Sonja Zimmermann, die volgend seizoen speelt voor Bloemendaal, die achter de bal ging staan. Deze keer moest ze niet Anne Veenendaal, maar Josine Koning verslaan. Koning nam zondag de plek van Veenendaal over en keepte de hele wedstrijd. Maar net als Veenendaal werd Koning geklopt. Zimmerman pushte de bal in dezelfde hoek als zaterdag: 1-2.

Daarmee gaf Oranje de Duitsers onnodig weer wat brandstof. Het was aan Koning te danken dat even later de 2-2 niet viel. Een schot van Heinz vloog richting de kruising, maar Koning stak haar arm in de lucht en voorkwam met haar stick een tegengoal. Het was een schitterende redding.

Sonja Zimmermann heeft uit een strafbal de achterstand van Duitsland terugbracht tot 1-2. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Rake strafbal Jansen verschaft Oranje lucht

Toen Felice Albers vervolgens door Jette Fleschütz in haar rug werd geduwd en zodoende een strafbal kreeg, verschafte Nederland zichzelf weer wat lucht. Het was Yibbi Jansen die hem mocht nemen. Haar push was over de grond en dwars door het midden, maar raak: 1-3.

Na een beslissing van de videoscheidsrechter kreeg Nederland vroeg in het vierde kwart ook nog een strafcorner, de vierde. Maar op de kopcirkel stond het vizier nog steeds niet helemaal scherp. De lage sleeppush van Jansen vloog niet ver genoeg richting de hoek, waardoor Sonntag vrij eenvoudig met haar rechtervoet kon redden.

Oranje bleef domineren. Drie minuten voor tijd kwam er en bal op een Duitse voet, waardoor Nederland opnieuw mocht aanleggen voor een strafcorner. Zoals wel vaker dit tweeluik met Duitsland koos Oranje voor een variant. Maar het passje van stopper Margot van Geffen op Jansen was veel te zacht, waardoor de bal door een Duitse verdediger werd onderschept. Het was de laatste serieuze kans die Nederland kreeg. De 1-3 overwinning zal vertrouwen geven richting de start van het wereldkampioenschap (1-17 juli).

Duitsland – Nederland 1-3 (0-2)
10. Freeke Moes 0-1
22. Xan de Waard 0-2 (sc)
35. Sonja Zimmerman 1-2 (sb)
42. Yibbi Jansen 1-3 (sb)

Lees hieronder de hoogtepunten van het Pro League-duel tussen Duitsland en de Oranje Dames


6 Reacties

 1. robvisser

  Een heel goede eerste helft en een mindere tweede helft, het omgekeerde van gisteren dus. Wel weer zwakke strafcorners. Waarom steeds over de grond? Een amateuristische ambiance in Duitsland. Zwakke beeldregie en een raar veld met blauwe lijnen, dat deels ook nog droog leek. Mooie resultaten, maar ik denk dat een aantal speelsters nog niet helemaal de WK vorm te pakken hebben, dus de komende weken zijn belangrijk.

 2. lynnBosman

  Uiteindelijke twee prima zeges waaruit nog verbeterpunten zullen worden meegenomen. Veld was op plekken inderdaad (gevaarlijk) droog. Post vond ik stukken beter voor de dag komen dan de wedstrijd tegen Engeland. Ik heb genoten van een aantal snelle combinaties waar vaak De Waard, Nunnink, Leurink en Albers bij betrokken waren.

 3. nicovisch

  Welten niet in vorm. !!

 4. robvisser

  @nicovisch Die goal in de eerste wedstrijd was wel weer erg mooi. Het is een speelster van momenten, iemand die toch wel erg belangrijk kan zijn. Ik denk dat ze de komende weken wel steeds beter in vorm raakt. Dat geldt ook voor enkele andere speelsters. En ik hoop dat Matla nu echt eens gaat schitteren op een groot toernooi, dat ontbreekt er nog aan bij haar.

 5. lynnBosman

  Echt? Ik vond Matla goed en aanwezig tijdens de OS en erg belangrijk met 8 goals. Over Welten ben ik het wel eens. Een gamechanger zoals Caldas het ooit noemde. Ze kan een krant van een wedstrijd spelen en met een actie beslissend zijn. Zelfde geldt ook voor Matla.

 6. robvisser

  @lynnBosman Matla heeft m.i. in een groot toernooi nooit echt uitgeblonken, niet zoals Welten dat deed in 2018. Ze pikt haar goaltjes mee, al of niet uit strafcorners, maar bij Oranje zie ik vaak een veel minder dominante Matla dan bij Den Bosch. We mogen denk ik inmiddels wat meer van haar verwachten, de lat mag wat hoger. Ze heeft de leeftijd en de ervaring en als weer wat toppers stoppen (bijvoorbeeld Welten), dan moet ze mede de kar gaan trekken bij Oranje en dat schept bepaalde verwachtingen. Er zijn toch te vaak nog wedstrijden van Oranje waarin ze enigszins afwezig oogt en waarin maar weinig dingen lukken, ook tegen Duitsland afgelopen weekend. Ik denk dat dit ook de reden was dat Annan het destijds nodig vond om haar op scherp te zetten. Het kan zijn dat het allemaal wat minder opvalt omdat de kwaliteit van het team in het algemeen hoog genoeg is om het toch wel winnend af te sluiten.


Wat vind jij? Praat mee...