Veerkrachtig Oranje begint laatste fase voor WK met nipte zege

Nederland heeft z’n eerste wedstrijd in de laatste fase voor het WK gewonnen. De ploeg van bondscoach Jamilon Mülders boog zaterdagmiddag tegen Duitsland in de Pro League een 2-0 achterstand om in een 2-3 zege. Vijf minuten voor tijd viel de winnende goal uit de elfde (!) corner van Oranje.

Het aftellen is nu echt begonnen voor de Oranjevrouwen. Op 2 juli begint voor hen het WK. Maandag werd de selectie voor het hoogtepunt van deze hockeyzomer bekendgemaakt en Duitsland-uit was de eerste halte met de gelimiteerde groep.

Die groep moet het nog doen zonder Eva de Goede en Marloes Keetels. De Goede werkt na haar zware knieblessure toe naar haar rentree en heeft de duels tegen China (21 en 22 juni) als nabije stip aan de horizon staan. Keetels raakte na de play-offs geblesseerd en ook zij zal in aanloop naar het WK weer in actie komen.

Zover was het vandaag in Hamburg nog niet. Daardoor maakten reserve-speelsters Lisa Post en Joosje Burg hun opwachting tegen Duitsland, de nummer vier van de wereld. Ook opvallend: Sanne Koolen droeg de aanvoerdersband, die de laatste tijd zo vaak van eigenaar wisselt binnen de selectie.

Duitsland nam in Hamburg een 2-0 voorsprong. Foto: FIH/Frank Uijlenbroek

Duitse tieners doen Nederland pijn

Het was Koolen die onbedoeld een hoofdrol speelde bij het Duitse openingsdoelpunt. De verdediger werd gepasseerd door de talentvolle Jette Fleschütz, die haar team- en leeftijdgenoot Sara Strauss op maat bediende: 1-0. Het duo, allebei pas negentien jaar, was in april nog actief op het WK-21 waar Duitsland de finale verloor van Nederland.

Het grote Oranje kreeg kansen genoeg om de gelijkmaker te produceren, vooral uit strafcorners. Normaal gesproken absoluut een wapen van de formatie van Mülders. Vandaag liep-ie stroef. In de eerste helft mocht Nederland acht keer aanleggen, zonder dat het een treffer opleverde. Overigens zat daar ook een serie van vier corner-uit-corners bij, aan het eind van het eerste kwart.

Duitsland ging een stuk effectiever om met de kansen en counterde er een aantal keer levensgevaarlijk uit. Na 21 minuten werd Oranje verrast door de volledig vrijstaande Pia Maertens die met een ouderwetse hoge backhand – zoals-ie vroeger op gras werd uitgevoerd – keeper Anne Veenendaal leek te kloppen. De goalie van Amsterdam haalde de bal echter vlak voor de lijn tegen, met de bolle kant van de stick. Een strafbal dus. Sonja Zimmermann, komend seizoen actief bij Bloemendaal, klaarde het klusje eenvoudig: 2-0.

Sanne Koolen was zaterdag aanvoerder bij Oranje. De band rouleert de laatste weken door de spelergroep. Foto: FIH/Frank Uijlenbroek

Eindelijk volledig vat op Duitsland

Vlak voor de pauze leek Nederland de aansluitingstreffer te maken, maar het rake en knalharde schot van Freeke Moes werd afgekeurd. De spits van Amsterdam zou bij het veroveren van de bal een overtreding hebben gemaakt. Die 1-2 viel een paar minuten ná de rust alsnog.

Felice Albers werd door Xan de Waard de diepte ingestuurd en rondde keurig af met haar backhand. Het was de eerste goal na de gewonnen Olympische Spelen voor de revelatie van Tokio. Dit bleek een voorbode voor een succesvol derde kwart. Nadat een inzet van Sabine Plönissen nog van de lijn werd gehaald, was het Lidewij Welten die voor de gelijkmaker tekende met een listig schotje. Mooie opstekers voor Oranje, dat z’n acht treffers voor deze wedstrijd alleen uit standaardsituaties (strafballen en -corners) maakte.

Nederland had eindelijk volledig vat op Duitsland en ging op jacht naar de winnende treffer. Maria Verschoor was er dichtbij, maar raakte de zijplank. Een corner – de elfde van de wedstrijd inmiddels – bracht uitkomst. De schuifslag van opnieuw Plönissen werd nog gekraakt, maar in de rebound prikte de jarige aangever Pien Sanders, die vandaag 24 kaarsjes mocht uitblazen, ‘m alsnog binnen: 2-3.

Een hoopvol einde na een moeizaam begin voor Oranje, dat zich zaterdag zowel van een dominante – veel kansen, uiteindelijk ook goals – als een kwetsbare – bij de Duitse counters was het soms bibberen – kant liet zien. Zondag staan beide teams wederom tegenover elkaar, opnieuw in Hamburg.

Duitsland – Nederland 2-3 (2-0)
7. Sara Strauss 1-0
21. Sonja Zimmermann 2-0 (sb)
33. Felice Albers 2-1
42. Lidewij Welten 2-2
55. Pien Sanders 2-3 (sc)

Lees hieronder de hoogtepunten van de Pro League-wedstrijd tussen Duitsland en de Oranje Dames