Slechte tweede helft leidt tot eerste nederlaag Oranje onder Delmée

Voor het eerst in het tijdperk van bondscoach Jeroen Delmée heeft het herboren Nederlands elftal een interland verloren. Tegen Duitsland kwam Oranje via een mooie goal van aanvaller Koen Bijen op voorsprong. Maar een zeer matige tweede helft leidde uiteindelijk tot een verlies met ruime cijfers: 4-1.

Na tien overwinningen en twee gelijke spelen in de Pro League was het even wennen om Nederland te zien verzuipen tegen het sterke Duitsland. In de rust leidde Oranje nog met 1-0. Maar vanaf het derde kwart kon Nederland het hoge tempo even helemaal niet meer bijbenen.

Elke keer wanneer je Thierry Brinkman ziet hockeyen, lijkt het wel alsof hij wéér iets beter is geworden. Na vier minuten hockeyen stond hij aan de basis van de openingsgoal. Vanaf de 23-meterlijn op de helft van Duitsland bediende hij Koen Bijen met een juweel van een scoopje. Een heerlijk balletje door de lucht, perfect op maat, dat door Bijen werd aangenomen en met een backhandschot tot doelpunt werd gepromoveerd: 0-1.

Koen Bijen springt in de lucht nadat hij de 0-1 heeft gemaakt. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Slechte tweede helft

Maar de koploper van de Pro League slaagde er niet in verder weg te lopen bij het buurland. Duitsland kreeg in het eerste kwart twee grote kansen op de gelijkmaker. Eerst bracht Pirmin Blaak met zijn linkerhandschoen redding op een hard schot. Vervolgens werd een voorzet vanaf de rechterflank door Constantin Staib maar net langs de verkeerde kant van de paal getipt. Nederland had het niet makkelijk en moest flink strijd leveren.

Toch bleef Oranje in het tweede kwart nog vrij makkelijk overeind. Praktisch de enige serieuze kans die daarin werd gecreëerd, was opnieuw voor Duitsland. Aan de bal was middenvelder Justus Weigand, die opstoomde. Hij vond de stick van Jonas Gomoll, die in de cirkel wegstapte bij zijn mandekker Tim Swaen. Uit de draai produceerde Gomoll een schot. Maar dat eindigde naast het doel van Blaak.

Maar aan het begin van het derde kwart stortte Nederland na een gemiste kans van Bijen helemaal in. Steeds meer kwam Oranje onder druk te staan. Vanaf de rechterflank rolde een hard geslagen bal langs twee Nederlandse sticks in de stick van verdediger Moritz Ludwig, die helemaal naar voren was opgestoomd. Derck de Vilder sprintte tevergeefs achter hem aan. Ludwig schoot de bal over de grond langs Blaak: 1-1.

Marco Miltkau heeft namens Duitsland de 2-1 gescoord. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Vier tegengoals in ruim een kwartier

Toen Jip Janssen een paar minuten op de achterlijn verzeild raakte in een duel met Christopher Rühr en de bal hoog weg speelde, namen de problemen voor Nederland alleen maar toe. Voor het eerst in deze wedstrijd mocht Duitsland een strafcorner nemen. Fenomeen Gonzalo Peillat sleepte hard, maar wel in de handschoen van Blaak. Even later mocht Peillat opnieuw aanleggen en pushte hij naast. De 2-1 van Duitsland hing in de lucht.

Door een overtreding van Joep de Mol, die een Duitse speler op zijn stick sloeg, kreeg Duitsland wéér een strafcorner. Hoedemakers liep te vroeg uit en werd weggestuurd. Daardoor lag de weg open voor Peillat. Maar hij koos verrassend voor een pass op Marco Miltkau. De Duitse aanvaller gleed bij de eerste paal de 2-1 binnen. Door na te vragen of de bal wel buiten de cirkel was geweest, verspeelde Nederland ook nog eens het recht op de videoscheidsrechter.

Oranje was het even helemaal kwijt. Dat de achterstand lange tijd beperkt bleef tot 2-1, was te danken aan doelman Blaak, die een sterke wedstrijd keepte. Met zijn voet voorkwam hij dat Peillat de vijfde strafcorner van Duitsland raak pushte. Belangrijk was ook zijn redding op een schot van dichtbij. Daarmee bleef de schade beperkt, in dat waardeloze derde kwart van Oranje.

Duitsland is blij met de 3-1 van Niklas Bosserhoff. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Maar uiteindelijk groeide de achterstand alsnog. In een slecht uitgevoerde strafcorner kwam de bal via een omweg uit Niklas Bosserhoff. Hij haalde vanaf de kop van de cirkel uit. Maar keeper Blaak laat de bal zomaar gaan. Hij claimde dat de bal van buiten de cirkel op doel was geschoten. De arbitrage schakelde de videoscheidsrechter in, maar de beelden wezen uit dat de bal de stick van Bosserhoff binnen de cirkel verliet. Het was dus een geldig doelpunt: 3-1.

Nog geen minuut later promoveerde Constantin Staib bij de tweede paal een voorzet vanaf links óók tot een goal: 4-1. Daarmee kwam de storm van Duitsland wel zo’n beetje tot zijn einde. De laatste paar minuten haalde Nederland zijn eerste twee strafcorners van de wedstrijden, maar die werden niet verzilverd.

Duitsland – Nederland 4-1 (0-1)
4. Koen Bijen 0-1
32. Moritz Ludwig 1-1
37. Marco Miltkau 2-1
49. Niklas Bosserhoff 3-1 (sc)
50. Constantin Staib 4-1

Lees hieronder de hoogtepunten van het Pro League-duel tussen Duitsland en de Oranje Heren