Oranjemannen kloppen Duitsland en bezorgen Delmée een record

De Oranjemannen hebben zaterdagmiddag een fraaie 3-2 zege geboekt op Duitsland. In Hamburg maakte de koploper van de Pro League twaalf minuten voor tijd de winnende treffer, via Koen Bijen. Het was een overwinning met een gouden randje voor bondscoach Jeroen Delmée.

De Brabander, in september begonnen als opvolger van Max Caldas, is sinds vandaag de bondscoach met de beste start in de geschiedenis van het Nederlandse hockey. Zijn eerste twaalf duels leverden geen enkele nederlaag op. Een prestatie die geen enkele coach op de bank bij de Oranje Heren neerzette. Kortom: een record. 

Die goede serie is logischerwijs ook terug te zien in de stand van de Pro League, waarin Nederland sinds de gewonnen dubbel tegen Engeland koploper is. Bovendien heeft Oranje de minste wedstrijden gespeeld van alle negen deelnemers, waardoor ze de komende weken hun voorsprong kunnen uitbouwen.

Tim Swaen wordt bejubeld na zijn gelijkmaker. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

De landskampioenen scoren uit corners

Het zag er zaterdag niet direct naar uit dat er drie punten opgevist werden uit Stadion Am Pfeilshof, het terrein van de Duitse grootmacht Der Club an der Alster. Duitsland opende namelijk na tien minuten de score uit de tweede corner van de wedstrijd. Nadat de eerste korte hoekslag perfect werd uitgelopen door Joep de Mol, toverde de thuisploeg een simpele, maar fraaie variant uit de hoge hoed. De bal ging niet naar de kop van de cirkel, maar werd door de aangever recht vooruit gespeeld. Daar stond aanvoerder Mats Grambusch, die de bal heel hard diagonaal tegen de plank joeg: 1-0.

Grambusch werd vorig weekend nog landskampioen met Rot-Weiss Köln. Omdat die Duitse play-offs nog vers in de benen zaten, waren Die Honamas niet op oorlogssterkte. Het antwoord op die vroege achterstand kwam in kwart twee, via een Nederlandse kampioen. Tim Swaen, die een paar weken terug de titel prolongeerde met Bloemendaal, benutte de allereerste corner van Oranje. Het was na achttien minuten pas het eerste schot (in dit geval een sleeppush) op doel. Dat feitje toonde wel aan dat Nederland er in de beginfase erg lastig door de Duitse defensie heen kwam.

En ook knuffels na de memorabele 1-2 van Joep de Mol. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

De beauty van De Mol

In kwart twee ging dat dus beter. Want Oranje pakte door. Centrale verdediger De Mol kreeg op eigen helft de bal en ging ermee aan de wandel. Hij kwam ver, heel ver. Zocht ruimte, vond ruimte en schoot met z’n backhand de 1-2 binnen. Niet alleen een beauty van een goal. Ook een zeldzame prestatie van de verdediger van Oranje-Rood, die niet bepaald bekend staat als een doelpuntenmachine: het was zijn tweede doelpunt in 105 optredens voor de nationale ploeg. 

Duitsland, bezig aan zijn laatste Pro League-potjes van dit seizoen, schakelde na rust een paar versnellingen hoger. Dankzij ingevingen van technisch begaafde aanvallers als Christopher Rühr en Thies Prinz werden vier corners versierd. De laatste van dit kwart werd door Prinz zelf tot doelpunt gepromoveerd. Hij tipte de sleep van Gonzalo Peillat, de Argentijnse olympisch kampioen die nu voor Duitsland speelt, hard in het dak.  

Twaalf gespeeld, nul verloren. Fraaie cijfers voor bondscoach Jeroen Delmée. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Het handboek voor spitsen

Wederom volgde het antwoord van Nederland in het begin van het volgende kwart, in ‘Q4’ dus. Koen Bijen maakte goal die zo in een handboek voor spitsen kan. De aanvaller van Den Bosch timede perfect, gebruikte zijn lichaam handig en kroop exact op het goede moment voor een Duitse verdediger. Hierdoor tikte hij de voorzet van Dennis Warmerdam binnen en had Oranje de voorsprong weer te pakken.

Duitsland kreeg het niet meer voor elkaar om zich nogmaals terug te knokken. Spannend was het nog wel, toen ze in de voorlaatste minuut een corner kregen. De zevende alweer van de wedstrijd. Maurits Visser voorkwam dat de sleep van Peillat erin ging en dat het duel een shoot-outstaartje kreeg. Het was het laatste hoogtepunt in de wedstrijd waarin coach Delmée historie schreef. Een zege die aansluit bij de principes van de bondscoach. Hard werken, maar ook genoeg attractieve momenten laten zien. Het is bijna jammer dat de Oranjemannen geen eindtoernooi spelen deze zomer. Ze zijn simpelweg in vorm. 

Duitsland – Nederland 2-3 (1-2)
10. Mats Grambusch 1-0 (sc)
18. Tim Swaen 1-1 (sc)
25. Joep de Mol 1-2
43. Thies Prinz 2-2 (sc)
48. Koen Bijen  2-3

Lees hieronder de hoogtepunten van de Pro League-wedstrijd tussen Duitsland en de Oranje Heren


2 Reacties

  1. johanknuvers

    Goh, wat is ‘t toch bijzonder om het verschil in energie te zien tussen het Nederlands team van Delmee ten opzichte van dat van Caldas.

  2. Runa Honig

    Inderdaad, Johan. Delmee is echt goed bezig met de jongens. Dit is ook heel goed voor het zelfvertrouwen en het is nog leuk om naar te kijken ook. De hel van India gaat heel interessant worden!


Wat vind jij? Praat mee...