Onervaren Oranje verliest van Engeland: 3-1

De Oranje Dames hebben zaterdagmiddag voor de tweede keer dit Pro League-seizoen een nederlaag geleden. In Londen verloor de relatief onervaren ploeg van Jamilon Mülders met vier debutanten van tegenstander Engeland (3-1). Daardoor kan Nederland de Pro League niet meer winnen.

Op papier deed dit Nederlands elftal denken aan de jonge ploeg die in april naar India afreisde voor het tweeluik met het Aziatische land, toen veel ervaren internationals niet mee in het vliegtuig stapten vanwege de Euro Hockey League. Ook nu ontbraken er een hoop bekende gezichten. In aanloop naar het wereldkampioenschap kregen de internationals van landskampioen Den Bosch en verliezend finalist SCHC een week rust.

Hun plekken werden onder meer ingenomen door vier debutanten: Noor de Baat, Floor de Haan (beiden Amsterdam), Luna Fokke (Kampong) en Maria Steensma (Pinoké). Vooraf was gecommuniceerd dat ook Tessa Beetsma (HDM) haar debuut in het Nederlands elftal zou maken, maar zij werd vervangen door Joosje Burg. De snelle speelster van Den Bosch kreeg vanwege een lichte blessure in plaats van deze week vorige week al rust. Beetsma, doelpuntenmaakster tijdens de gewonnen van WK-finale van Jong Oranje, krijgt mogelijk zondag in de tweede confrontatie met Engeland wel speelminuten. Ook Tessa Clasener (HDM), Stella van Gils (Pinoké), Lisa Post en Fiona Morgenstern (allebei Oranje-Rood) keerden zaterdagmiddag terug in de wedstrijdselectie, vechtend voor hun laatste kans om een plek in de WK-selectie af te dwingen.

Anna Toman balt haar vuist nadat ze 1-0 heeft gemaakt. Foto: Will Palmer/WorldSportPics

1-0 voor Engeland

Dat dit relatief onervaren Nederlands elftal het moeilijk zou krijgen tegen Engeland, bleek al vroeg in de wedstrijd. Het spel van Oranje was opvallend slordig. Na een paar minuten hockeyen speelde verdediger Sabine Plönissen de bal met een pass door het midden zomaar in een Engelse stick. De concentratie en de scherpte ontbraken.

Keepster Julia Remmerswaal behoedde Oranje in het eerste kwart met twee belangrijke reddingen voor een vroege achterstand. De mooiste was toen de bal voor de stick kwam van Elena Rayer. Remmerswaal lag horizontaal op het blauwe kunstgras. Ze leek al geklopt. Maar toch wist ze haar stick plat op de grond wonderbaarlijk tegen de bal te krijgen. Daardoor week het schot uit naar de tweede paal, kon Lisa Post uitverdedigen en bleef het 0-0.

Nederland kwam beter in de wedstrijd, met een niet verzilverde strafcorner en een kans voor Joosje Burg. Maar toen was het Post die de bal opzettelijk over de achterlijn speelde, oordeelde de scheidsrechter. Voor de derde keer deze wedstrijd haalde Engeland een strafcorner. De gedachten gingen uit naar een sleeppush van Giselle Ansley. Maar zij schoof de bal verrassend naar de speelster links van haar: Anna Toman. Met een harde flats vond Toman de plank, nadat lijnstop Freeke Moes de bal nog wel aanraakte: 1-0.

Stella Van Gils duelleert met twee Britten. Foto: Will Palmer/WorldSportPics

Aansluitingstreffer Maxime Kerstholt

Na die tegengoal vroeg in het tweede kwart slaagde Nederland er steeds beter in om kansen te creëren. Via een backhandschot van Maxime Kerstholt liet Oranje van zich horen. Kort achter elkaar haalde Nederland vier strafcorners. Maar specialisten Frédérique Matla en Yibbi Jansen werden hard gemist. De flats van Plönissen en de sleep van Fokke leverden geen doelpunt op.

Twee strafcorners van Engeland hadden de achterstand van het Nederlands elftal vlak voor het einde van het tweede kwart verder kunnen vergroten. Uiteindelijk gebeurde dat richting het einde van het derde kwart. Met een strakke pass gaf Toman de bal voor. Bij de eerste paal legde Isabelle Petter haar stick plat op de grond, waarmee ze de 2-0 binnentipte.

Kansen waren er ook voor Nederland. Kerstholt was dichtbij de 2-1 en Albers schoot naast. Vroeg in het vierde kwart mocht Oranje voor de zevende keer een strafcorner nemen. Op de cirkelrand was het deze keer Kerstholt die zich meldde. Hard sloeg ze de bal tegen de plank, waarmee ze de achterstand verkleinde naar 2-1.

Maxime Kerstholt heeft uit een strafcorner de 2-1 gemaakt. Foto: Will Palmer/WorldSportPics

Kansen genoeg voor Oranje

Er was toen nog twaalf minuten te hockeyen. Even hing de gelijkmaker in de lucht. Maar de strafcorner die Steensma haalde, ging na het aanvragen van de videoscheidsrechter niet door omdat ze de bal met bolle kant had gespeeld. Door een gele kaart van Lisa Post moest Nederland bovendien vijf minuten verder met tien man.

Acht minuten voor de tijd kwam de bal ongelukkig op de voet van Barentsen, waardoor Engeland de zevende strafcorner verdiende. De sleeppush van Ansley spatte uiteen op het lichaam van lijnstop Moes. Strafbal voor Engeland. Mülders haalde Remmerswaal naar de kant voor Heerbaart. Maar van die wissel was Grace Balsdon niet onder de indruk. Steenhard pushte ze de bal aan de handschoenkant in de kruising: 3-1.

Dat het slotoffensief vervolgens voor Nederland was, was eigenlijk niets meer waard. Moes schoot de bal op de paal en Oranje haalde drie strafcorners, die niet werden verzilverd. Over de hele wedstrijd gezien creëerde Nederland kansen genoeg. Maar voor een overwinning was het spel uiteindelijk niet goed genoeg. Zondagmiddag (14.00 uur) krijgt de onervaren ploeg opnieuw een kans om van Engeland te winnen.

Engeland – Nederland 3-1 (1-0)
20. Anna Toman 1-0 (sc)
42. Isabelle Patter 2-0
48. Maxime Kerstholt 2-1 (sc)
52. Grace Balsdon 3-1 (sb)

Lees hieronder de hoogtepunten van het Pro League-duel tussen Engeland en de Oranje Dames


5 Reacties

 1. olaf-dirkse

  Wat is dit voor amateurisme?? Engeland vertikt het om naar India te reizen om daar te spelen en Nederland vaardigt nu een B team af om tegen Engeland te spelen. Wat is dit voor toernooi?

 2. rdownunder

  Blauw veld blauwe outfit?

 3. lynnBosman

  Jammer maar helaas. Genoeg kansen gehad. Morgen weer een dag. Albers, Verschoor, Moes en Burg dreigend. Post was de grote dissonant, morgen misschien maar niet meer opstellen. Morgenstern ook niet goed. Goede goal Kerstholt, maar ze heeft met haar handelingen teveel tijd nodig. Van Gils vond ik ook matig, toch nog een slag minder dan een Verschoor. Barentsen vrij onzichtbaar. Achterin lijken Sanders, Koolen en v Laarhoven toch wel de zekerheidjes, het zal denk ik gaan tussen Plönissen en vd Assem. Na het weekend hopelijk snel de definitieve selectie en gaan bouwen.

 4. robvisser

  Het was natuurlijk ook wel een ratjetoe van speelsters dat Jamilon bijeen had gebracht, maar ik had er desondanks wel iets meer van verwacht. Maxime Kerstholt komt echt tekort qua handelingssnelheid, maar maakte wel een mooie strafcornergoal, Plonissen speelde niet best en Freeke Moes is niet echt in topvorm de laatste tijd. Felice Albers en Stella van Gils waren wel goed. En waarom ook niet gewoon een strafcornerspecialist meenemen? Dat had hier zeker wel verschil kunnen maken. De arbitrage laat trouwens echt wel steken vallen in Pro League wedstrijden van Nederland, vaak in het nadeel van de Oranje speelsters. Het torpederen van Joosje Burg door Hinch leek toch duidelijk een strafbal, en verder waren er nog een aantal dubieuze beslissingen van de Engelstalige referees die telkens in het nadeel van Nederland uitpakten. Uit het selectiebeleid blijkt wel dat Jamilon in de Pro League in ieder geval weinig ambities had, hopelijk is dat voor het WK anders. Het is natuurlijk wel zo dat hij na het WK vertrekt, dus wat dat betreft heeft hij eigenlijk helemaal niks te verliezen. Dat is toch een ander uitgangspunt dan wanneer je op het resultaat wordt afgerekend. Zelf vind ik het niet een ideale situatie.

 5. lynnBosman

  Je vergeet clubbelangen RobV en een overvol schema, het ligt niet alleen aan Jamillon. Doe mij maar de Champions Trophy terug. De Pro League is helaas niet echt serieus te nemen dit seizoen. Los van het feit dat NZ en Australië niet meedoen, speelde Engeland niet tegen India, speelde Duitsland met een B elftal tegen België, speelde Nederland met een C elftal tegen India en een B elftal tegen Engeland. Natuurlijk zal Jamillon dit WK willen winnen. V Gaal gaat ook weg na het WK, dat wil toch niet zeggen dat hij het WK niet wil winnen?? Meningen verschillen maar ik vind van Gils al tijden matig en toch echt minder dan De Waard, Nunnink, Keetels en Verschoor. Moes ben ik met je eens, maar komt wel dreiging van uit en hoe aangeef bij de corner. Maar toch zou het mij niet verbazen gezien de concurrentie met Fortuin en Burg als ze niet de definitieve selectie haalt. Plönissen ook eens, zal daarom denk ik tussen haar en Vd Assem gaan.


Wat vind jij? Praat mee...