Oranje dankzij heerlijke treffers naar koppositie in Pro League

De Oranje Heren hebben de koppositie in de FIH Pro League gegrepen door ook zondag van Engeland te winnen. Nederland speelde degelijk, maar scoorde een paar geweldige treffers die genoeg waren voor een 3-6 zege in het Lee Valley Hockey and Tennis Centre in Londen. Na tien duels (acht gewonnen, twee gelijk) is de ploeg van coach Jeroen Delmée nog altijd ongeslagen in deze prestigieuze competitie.

De weg naar de eindoverwinning in de Pro League ligt open voor Oranje, dat 28 punten uit tien duels heeft. India is koploper af sinds zondag en de nummer twee met 25 punten uit twaalf duels. India komt deze maand naar Europa en speelt nog tegen Nederland (18 en 19 juni) en België. Oranje treft komend weekend voor een dubbel in Hamburg de nummer drie op de ranglijst: Duitsland.

Als onze oosterburen de duels van Oranje tegen Engeland hebben gekeken, weten ze dat ze aan het begin van de wedstrijd scherp moeten zijn. Want waar Nederland zaterdag na drie minuten al de score opende, was het zondag zelfs binnen de minuut al raak. Na een pass van Jorrit Croon kwam de bal bij Derck de Vilder. De middenvelder van Kampong kreeg alle gelegenheid om de bal te controleren en flatste vervolgens hard raak tegen de plank: 0-1.

Derck de Vilder wordt bejubeld na de 0-1. Foto: Frank Uijlenbroek

Oranje bleef ook na die treffer aandringen en kreeg na drie minuten de eerste strafcorner. Die werd genomen door Jip Janssen, maar kon relatief eenvoudig worden gekeerd door goalie Oliver Payne.

Na die kans was het de thuisploeg die het heft stevig in handen nam en Oranje in het vervolg van het eerste kwart flink onder druk zette. Engeland verdiende een reeks met strafcorners, die door goed verdedigen door de Nederlandse uitlopers (met Jasper Brinkman voorop) stuk voor stuk onschadelijk werden gemaakt. Nederland had het lastig en kwam er slechts mondjesmaat uit.

Granaat

De twee minuten break tussen het eerste en tweede kwart kwamen Oranje dan ook goed van pas. Met hernieuwde energie hervatte de ploeg van Delmée het tweede kwart, waarin het opnieuw snel scoorde. Weer was het De Vilder, nu na een subtiel passje van aanvoerder Thierry Brinkman. De Vilder haalde vervolgens verwoestend uit, de bal sloeg als een granaat in achter Payne: 0-2. Een goal die het terugkijken meer dan waard is.

Derck de Vilder haalt verwoestend uit voor de 0-2. Foto: Frank Uijlenbroek

De tweede treffer zette Oranje vroegtijdig in een zetel. De ploeg van Delmée metselde de verdediging dicht, gunde Engeland de bal en loerde op een counter. Die kans kwam er na 25 minuten spelen toen Tjep Hoedemakers in de break de turbo erop kon zetten. Dan is de spits van Oranje niet meer te houden, waardoor hij al glijdend de 0-3 kon binnentikken.

Niets aan de hand

Niets aan de hand zou je zeggen, maar Nederland verzuimde de concentratie in het vervolg van het tweede kwart vast te houden. Aanvallend werd gemakkelijker balverlies geleden en verdedigend vielen er gaten. Daar profiteerde Engeland van. Helemaal vrij in de cirkel kon Nicholas Bandurak met een simpele stickbeweging doelman Maurits Visser verschalken: 1-3. Een treffer waar in de rust vervolgens zeker wat van gezegd is door Delmée, die veel belang hecht aan een solide defensie.

Jeroen Delmee juicht na weer een treffer van Oranje. Foto: Frank Uijlenbroek

Een goede verdediging had Oranje hard nodig na rust, want Engeland was sterker. Een stuk sterker zelfs. Nederland kwam er amper nog uit. Het was wachten op een goal voor de thuisploeg. Die viel na 38 minuten spelen en kwam op naam van Stuart Rushmere, die een rebound na een corner van Phil Roper tot 2-3 promoveerde. Van die ruime 0-3 voorsprong was plots niet veel meer over. Dat gold ook voor het zelfvertrouwen, want Nederland had niets meer in te brengen en was de kluts even kwijt. Visser voorkwam met een katachtige reactie de 3-3.

Onverwachts

Maar zoals wel vaker onder het bewind van Delmée sloeg Oranje onverwachts toe. En weer was het een heerlijke treffer. Uit een spaarzame uitval kreeg Jorrit Croon de bal. Hij bediende met een scoopje Tjep Hoedemakers. Die liet de bal een keer stuiteren en tenniste hem vervolgens lekker achter Payne: 2-4. Een treffer die veel gelijkenissen vertoonde met zijn doelpunt van zaterdag. Dat was zijn derde, met zijn twee goals van zondag bracht de aanvaller van Rotterdam zijn totaal in deze Pro League op vijf treffers.

Maurits Visser geniet na naar weer een redding. Foto: Frank Uijlenbroek

Daarmee was het voor de toeschouwers in Londen nog niet gedaan met de doelpunten. De Engelsen leken eerst nog te kunnen juichen voor hun helden, maar Visser voorkwam (zonder helm) op miraculeuze wijze de 3-4 van Christopher Griffiths. In de tegenstoot sloeg Oranje maar weer eens toe. Jaïr van der Horst speelde zich vrij in de cirkel, sloeg een goede backhand die door Floris Wortelboer tot de 2-5 werd omgezet. Een eenvoudige tip-in, het was weer eens wat anders na al die heerlijke goals.

In het doelpuntenfestijn misstond de 3-5 van Stuart Rushmere, zijn tweede van de dag, niet. Hij soleerde door de Nederlandse verdediger en verschalkte Visser met een bekeken backhand.

Het slotakkoord was uiteindelijk voor de nieuwe koploper van FIH Pro League. Met doelman Payne aan de kant counterde Oranje via Terrance Pieters en Dennis Warmerdam naar de 3-6.

Engeland – Nederland 3-6 (1-3)
1. Derck de Vilder 0-1
18. Derck de Vilder 0-2
25. Tjep Hoedemakers 0-3
29. Nicholas Bandurak 1-3
38. Stuart Rushmere 2-3 (sc)
45. Tjep Hoedemakers 2-4
47. Floris Wortelboer 2-5