Warmerdam leidt Oranje met twee vroege goals naar winst op Engeland

De Oranje Heren hebben zaterdagmiddag in de Pro League de zevende winst van het seizoen geboekt. De ongeslagen ploeg van Jeroen Delmée won met 3-0 van tegenstander Engeland. Grote man was Pinoké-aanvaller Dennis Warmerdam, die twee doelpunten maakte.

Londen was de volgende halte van het Nederlands elftal in de bomvolle maand juni, waarin Oranje maar liefst tien Pro League-duels speelt. Vrijdagochtend stapte de selectie op het vliegtuig naar Engeland, na de twee gewonnen thuiswedstrijden tegen Argentinië van afgelopen woensdag en donderdag.

Van vermoeide benen leek echter geen sprake. Nederland kende een bliksemstart. Misschien had het te maken met de comeback van de acht internationals van Bloemendaal en Pinoké, die weer bij de selectie waren aangesloten, na de krappe week rust die ze kregen na het spelen van de NK-finale.

Jorrit Croon geeft de bal voor op Dennis Warmerdam, die vervolgens uit een turn scoort. Foto: Will Palmer/WorldSportPics

Twee doelpunten van Warmerdam

Na drie minuten hockeyen legde aanvaller Terrance Pieters de bal op een Engelse voet. Daarmee verdiende hij de eerste strafcorner van de wedstrijd. Vanaf de cirkelrand vuurde Tim Swaen een sleeppush recht op keeper Oliver Payne af, die met zijn handschoen redde. Maar op de achterlijn pikte Jorrit Croon de bal op. Met een heerlijke turn bediende hij aanvaller Dennis Warmerdam, die zijn pass tot een doelpunt promoveerde, óók met een turn. Oranje leidde daardoor al vroeg in de wedstrijd met 1-0.

Even later brak Thierry Brinkman door op de linkerflank. Vanaf de achterlijn legde de aanvoerder van het Nederlands elftal de bal terug op Warmerdam, die voor twee Engelse verdedigers kwam en knap de 2-0 binnentipte. Het was zodoende een sterk eerste kwart van Nederland, dat ook had kunnen scoren via een schot van Tijmen Reyenga, dat over ging.

Wel verbloemde de score de wijze waarop Oranje speelde. Engeland was de ploeg die voor rust het spel grotendeels domineerde. Tot veel kansen leidde dat alleen niet. Met zijn rechtervoet voorkwam keeper Pirmin Blaak een tegentreffer op een schot van Stuart Rushmere. Halverwege het tweede kwart schoot Zach Wallace voorlangs. Maar dat waren feitelijk de enige twee wapenfeiten van Engeland in de eerste helft, dat een diepe buiging moest maken voor de efficiëntie van Oranje.

Dennis Warmerdam viert het maken van de 0-1. Foto: WorldSportPics/Will Palmer

Middendorp had de 3-0 op zijn stick

Vroeg in het derde kwart slaagde Engeland erin om méér gevaar te creëren. De bal kwam op de voeten van Steijn van Heijningen. Daarmee verdienden de Engelsen hun eerste strafcorner van de wedstrijd. De bal ging richting de Engelse sleper Sam Ward. Zijn push was hard, maar vloog net langs de buitenkant van de linkerpaal, waardoor het 2-0 bleef. Toen Ward even later opnieuw vanaf de cirkelrand het Nederlandse doel onder vuur mocht nemen, de tweede strafcorner van Engeland, koos hij voor een sleep over de grond. Het was de rechtervoet van Blaak die redding bracht.

Door een gele kaart voor Ward ebde het Engelse gevaar weg. Aanvaller Floris Middendorp – afgelopen week één van de zes debutanten in Oranje tegen Argentinië – had de 3-0 op zijn stick. Na een pass vanaf links ontving hij de bal bij de tweede paal. Het was de grootste kans van Oranje in het derde kwart, dat absoluut een doelpunt had moeten opleveren. Maar van dichtbij schoot hij naast.

Op een backhandschot van Thierry Brinkman na creëerde Oranje een lange periode niet veel meer. Wel kreeg Engeland wat kansjes op een doelpunt. Balverlies van Jonas de Geus leidde een schot in van Phil Roper, dat werd gered door Blaak. Een schietkans van Will Calnan even later ging voorlangs.

Terrance Pieters in duel. Foto: Will Palmer/ Worldsportpics

Maar uiteindelijk kwam het verzet van Engeland tot een einde. De nummer zes van de wereld creëerde de laatste minuten van de wedstrijd geen enkele serieuze mogelijkheid meer. Nederland bleef eenvoudig overeind en ging op zoek naar een derde doelpunt. Vanaf de rechterflank gaf Thierry Brinkman vier minuten voor tijd de bal nog maar eens voor. Via keeper Payne ging de bal omhoog. Tjep Hoedemakers sloeg ‘m vervolgens van boven zijn schouder hard tegen de touwen, waarmee hij Nederland naar een 3-0 voorsprong schoot. Het was het eerste doelpunt van Hoedemakers in het shirt van Oranje en het laatste noemenswaardige moment van de wedstrijd. Zondagmiddag (16.30 uur) wacht voor het Nederlands elftal de tweede van de dubbele confrontatie met Engeland.

Engeland – Nederland 0-3 (0-2)
3. Dennis Warmerdam 0-1 (sc)
12. Dennis Warmerdam 0-2
56. Tjep Hoedemakers 0-3

Lees hieronder de hoogtepunten van het Pro League-duel tussen Engeland en de Oranje Heren