Onervaren Oranje blijft knap overeind in Indiase bakoven (1-1)

Het piepjonge Nederlandse team dat in India voor de FIH Pro League speelt, is zaterdag in de tot een bakoven verworden Kalinga Stadium in Bhubaneswar goed overeind gebleven. Na de 1-2 nederlaag op vrijdag, speelde Oranje een dag later knap met 1-1 gelijk. De shoot-outs werden ook gewonnen door Nederland, dat daarmee een bonuspunt behaalde en koploper blijft in de Pro League.

Na afloop was er – behalve de nodige vermoeidheid – volop blijdschap in het Nederlandse kamp, waar Yibbi Jansen opnieuw de hoofdrol opeiste door haar benutte strafcorner in het vierde kwart. Jansen speelde daarnaast een uitstekende wedstrijd en maakte ook haar shoot-out, waarmee ze haar eerste wedstrijd als aanvoerder van Oranje nog meer glans gaf.

Jansen was na Lidewij Welten, Frédérique Matla, Pien Sanders en Renée van Laarhoven, de vijfde speelster in de laatste vijf interlands die de band droeg.

Het ‘duel der aanvoerders’, India-keeper Savita en Oranje-captain Yibbi Jansen. Foto: WorldSportPics

De Oranje Dames toonden aan de hand van Jansen zaterdag in het nagenoeg lege en snikhete Kalinga Stadium nogmaals aan dat het met de toekomst van het Nederlandse dameshockey wel goed zit. Nederland trad aan met een veredeld tienerteam, waarvan een deel van de talenten helemaal nog niet ‘aan de beurt is’ om in het grote Oranje te spelen. Boven hen zit nog de huidige Jong Oranje-selectie, die momenteel in Zuid-Afrika op goudkoers ligt op het wereldkampioenschap U21 en zondag ook aantreedt tegen (Jong) India.

Hitteprotocol

In Bhubaneswar lieten de youngsters in dit gelegenheids Oranje-team zien dat ze niet alleen bulken van het talent, maar ook al beschikken over de nodige fysieke en mentale kracht. De speelsters moesten binnen 24 uur twee keer aantreden op het hoogste niveau, terwijl de omstandigheden bijzonder zwaar waren.

In vergelijking met vrijdag was de temperatuur in het Kalinga Stadium zaterdag nog eens flink opgeschroefd. Op het veld steeg het kwik richting de veertig graden, waardoor zelfs het hitteprotocol uit de kast werd getrokken en de speelsters halverwege elk kwart de dorst mochten lessen.

Pam vander Laan, speelster van promotieklassery Huizen, in haar tweede interland in actie tegen India. Foto: Worldsportpics.

Voor bijna alle Oranje-speelsters uit deze selectie waren die omstandigheden nieuw. In tegenstelling tot hun Indiase tegenstanders, die al gewend zijn aan deze temperaturen en de komende maanden nog wel voor hetere vuren komen te staan. Op veld lieten de Nederlandse hockeysters zich er niet door van de wijs brengen. Ze waren minimaal gelijkwaardig aan hun veel meer ervaren opponenten, die vorig jaar nog als helden werden onthaald in hun land na de verrassende vierde plek op de Spelen in Tokio.

Indiase corner

Net als het duel van vrijdag had Nederland het vooral lastig met de Indiase corner. In het eerste duel scoorde de thuisploeg al tweemaal, zaterdag resulteerde de penalty corner al binnen de minuut in een treffer voor de ploeg van coach Janneke Schopman. De eerste corner werd er nog uitgelopen, de tweede werd keurig getipt door Rajwinder Kaur: 1-0.

Ondanks de jeugdige leeftijd raakten de Oranje-speelsters niet van de wijs door de snelle tegenslag. Zorgvuldig speelden ze de bal rond en zochten zo hun weg richting het Indiase doel. Dat resulteerde in het eerste kwart nog niet tot grote kansen, al had Lilli de Nooijer pech dat ze een voorzet van Kyra Fortuyn net niet goed op haar stick kreeg.

Teleurstelling bij Oranje na de snelle tegentreffer. Foto: Worldsportpics

Ook in het tweede kwart hield Oranje gelijke tred met India. Opnieuw kreeg Nederland kansen, maar net als vrijdag ontbrak het aan scherpte en overtuiging in de cirkel om de thuisploeg echt pijn te doen. Dat gold overigens ook voor India, waardoor de ruststand 1-0 bleef.

Halverwege het derde kwart kreeg Nederland de eerste echt mogelijkheid, nadat de sterk spelende Marente Barentsen een strafrcorner haalde. Met Jansen op de bank, moest Nederland het hebben van de flats van Van Laarhoven die eenvoudig werd gekeerd door keepster Savita. Aan de andere kant trad Julia Remmerswaal tweemaal goed handelend op, waardoor er ook in het derde kwart niet meer werd gescoord.

Corner van Jansen

In het vierde kwart ging Oranje op jacht naar de gelijkmaker. Dat resulteerde in acht corners. Lange tijd leken de pogingen van de ‘ervaren Jansen en Van Laarhoven geen succes op te leveren, maar zes minuten voor tijd pushte Jansen toch weer heerlijk raak: 1-1. Het was alweer haar zevende goal in de laatste vijf interlands.

Kyra Fortuin is er als eerste bij om keepster Julia Remmerswaal te feliciteren na haar heldenrol in de shoot-outs. Foto: WorldSportPics

Hoewel India in de slotfase nog de lat raakte, kregen de Oranje Dames na zestig minuten waar ze minimaal recht op handen: een gelijkspel. Met ook nog het gewonnen bonuspunt in de tas kunnen de Oranje-dames zondag nog steeds als koploper in de Pro League en met opgeheven hoofd in het vliegtuig naar huis stappen.


———– –

Bekijk hieronder het liveblog terug


10 Reacties

 1. robvisser

  Knap gedaan, deze shootout-win van de Oranje dames. Het maximaal haalbare voor dit onervaren team en zeker ook verdiend gezien het laffe spel van India. En op deze manier kunnen twee overwinningen tegen de Argentijnen van ‘het grote Oranje’ er straks voor zorgen dat we toch nog boven Las Leonas staan in de Pro League. Jammer dat de strafcorners zo moeizaam waren, maar toch nog een belangrijke goal van Yibbi.

 2. pietersmits

  Goed gespeeld. Veel corners gehaald en gelukkig ook 1 raak, want anders was de wedstrijd gewoon weer verloren. Leuk intermezzo, niet teveel conclusies trekken.

 3. pietersmits

  Misschien mag ik wel zeggen dat vreemd genoeg juist de corner voor geen meter liep en dat lag echt niet aan het aangeven en de stop. Als je zoveel corners haalt moet je de wedstrijd daarmee kunnen beslissen, niet alleen de eer redden.

 4. lynnBosman

  Prima gedaan toch tegen een land met 2 van de 3 beste speelsters ter wereld ;). Er had misschien wel meer ingezeten. De cornerverdediging van NL was niet heel best, maar niet heel verwonderlijk als je nooit samen speelt. Over de "routiniers": ik vond Jansen en Barentsen sterk, Morgenstern en v Laarhoven prima, Fortuin te weinig van gezien maar prima schoot out, Remmerswaal uitstekend met de schoot outs, V Gils al tijdje in Oranje onthutsend zwak. Vind echt dat er een aantal leuke speelsters in dit team rond liepen.

 5. pietersmits

  Inderdaad heb ik een aantal leuk spelende speelsters gezien en er had zeker meer in kunnen zitten. Ik deel je mening helemaal niet m.b.t. Jansen. Jansen krijgt zonder meer een sterke positie toebedeeld, maar presteert daarin op zijn best heel matig. Sterker, als Jansen wat beter presteert winnen ze gewoon. Ze krijgt ruimschoots de kans haar stempel op de wedstrijd te drukken, maar dat moet dan wel veel beter, zeker als je met Jansen op termijn om de prijzen mee wil doen.

 6. lynnBosman

  ^ deze wedstrijden of ook die ervoor? Ik vond haar sterk spelen. Strafcorners had meer ingezeten vandaag en wellicht hadden er meer ingekund/gemoeten, maar kun je dat Jansen alleen aanrekenen dat het een gelijkspel is geworden? Of v Laarhoven die ook een aantal heeft mogen flatsen? Ik vond NL bij de rebounds ook niet scherp. De corners tegen vlogen er makkelijk in. Fortuin heb ik te weinig van gezien, v Gils vond ik niet goed, Morgenstern kreeg ze er ook niet in. Voorin te weinig stootkracht, hoewel ik vond dat De Nooijer, V Loon en Kroot echt niet onaardig speelden. Van Nes had niet misstaan denk ik. Wel sneu voor Jip Blaas de ze alleen op de tribune heeft gezeten.

 7. pietersmits

  Nee, je mag Jansen zeker niet het gelijkspel aanrekenen. Niemand trouwens. Wat ik zag was een India dat zeker niet op zijn sterkst was. Ik heb veel strafcorners gehaald zien worden. Ik heb de strafcorners allemaal (ook die ene die er wel in ging) zeer matig genomen zien worden. Ik mistte ook inderdaad net dat laatste stukje stootkracht (en gewoon kracht) in de cirkel, maar dat past wel bij de gelegenheidsformatie. Dan moet je dus corners halen en dat hebben ze goed gedaan. Dat betekent ook dat je enig rendement uit die corners moet halen en daar had Jansen op een positieve manier belangrijk kunnen zijn en dat lukte niet. Van Nes zou inderdaad niet misstaan hebben. Een wat gelukkig gescoorde strafbal en een shoot-out in de rebound, maken het van Yibbi voor mij geen sterkte performance.

 8. RobDux

  De hele hoofdklasse is stil gelegd voor het wk in Zuid Afrika van jong oranje, waar werkelijk geen enkele tegenstand is en waarvan de meerwaarde van dit toernooi echt bedenkelijk is. En wedstrijden van het“grote Oranje” in India met een B team. De Dames doen het allemaal erg goed. Alle complimenten daarvoor. Maar zijn de nadelen zoals, hoge kosten (is het nog van deze tijd om de hele wereld rond te reizen voor een paar wedstrijdjes die weinig meerwaarde hebben), fysieke belasting, het stilzetten van de hoofdklasse niet erg groot? Wordt het niet eens tijd dat er eens zeer goed geëvalueerd gaat worden of Nederland nog mee moet doen met pro league wedstrijden? (Zeker als we met B teams af gaan reizen). En moet er niet eens per toernooi gekeken worden of alles onder het “grote oranje” hieraan mee moet doen?

 9. bastiaan-van-veelen

  @pietersmits: 21 jaar, 21 interlands. Heeft ze al een groot toernooi gespeeld? Wat verwacht je van haar? Jouw verwachtingen zijn niet realistisch. Typisch een Fixed Mindset analyse. Ik zie bij haar een enorme ontwikkeling, qua hockey, qua persoon en qua corner. Het is te vroeg voor haar om nu al een oningespeeld team te dragen. Geef haar 79 interlands erbij en 2/3 grote toernooien. Tegen die tijd zal ze ongetwijfeld in staat zijn om wel een team te dragen.

 10. pietersmits

  @Bastiaan. Ze is uit 1999, maar dat verandert de essentie van jouw reactie niet. Yibbi teert al heel lang op dat ze zo jong van alles bereikt zou hebben. In mijn ogen stond ze vooral steeds nog onrijp kansen te krijgen. Kreeg ze die kansen niet snel genoeg, dan was ze weg (Den Bosch en OR). Op die goodwill wordt ze nog voortdurend beoordeeld. Je kan niet eeuwig talent blijven. Op een gegeven moment sta je er niet meer omdat je in de toekomst iets zou moeten kunnen, maar moet je ook nu wat meer laten zien. Ik vind het nu maar matig. We zullen zien wat de toekomst brengt.


Wat vind jij? Praat mee...