Oranje overtuigt nog niet volledig, maar wint wel van Britten

De Oranje Dames hebben hun tweede Pro League-wedstrijd tegen Groot-Brittannië met 3-0 gewonnen. Na het moeizame gelijkspel dinsdag (1-1) bleken de Nederlandse hockeysters beter op elkaar ingespeeld, haalden ze nu wel corners en creëerden ze meer gevaar, maar echt hartverwarmend was het spel van de wereldkampioen nog niet. Groot-Brittannië wist uit acht strafcorners niet te scoren. Oranje deed dat beter met twee doelpunten uit zeven pogingen.

Het moest en het zou beter moeten dan dinsdag, zo duidelijk waren de geluiden uit het Nederlandse kamp na de 1-1 in de eerste wedstrijd in het Wagener Stadion. ‘De dames moeten de beste zijn die ze vandaag kunnen zijn’, vond bondscoach Alyson Annan, die zeer kritisch was op het spel van de eerste ontmoeting. Daarvoor werd ook een plan gemaakt om het Engelse gevaar Lily Owsley aan de rechterkant te beteugelen, die in de eerste wedstrijd vaak langs de lijn wervelde.

De start van de Pro League-ontmoeting leek bijkans een kopie van het treffen dinsdag. Oranje wervelde binnen een minuut naar de eerste strafcorner, via een handigheidje met de backhand van Kyra Fortuin. Het leverde de eerste Nederlandse strafcorner op in 61 minuten hockeyen in het vrijwel lege Wagener Stadion, waar in tegenstelling tot dinsdag mascotte Stockey nu wel was opgetrommeld, en niet zonder succes.

Vreugde bij Oranje. Foto: Willem Vernes

Weer een scherpe start van Oranje

De eerste strafcorner werd niet vlekkeloos aangegeven, maar via de combinatie kwam de bal bij aanvoerster Eva de Goede terecht, die de bal richting de goal tipte. De haviksogen van arbiter Coen van Bunge zagen dat de Britse captain Laura Unsworth de bal met haar been raakte. Strafbal dus, ook na de videoscheidsrechter, aangevraagd door de Britten. Die werd feilloos ingepusht door Caia van Maasakker.

Het leek een startschot om snel verder uit te lopen, maar overtuigen deden de Oranje Dames – getooid in hun nieuwe felblauwe shirtjes – nog niet volledig in de eerste helft. Het beroemde combinatiespel van de Nederlandse wereldkampioenen was vaak nog ver te zoeken in deze tweede Pro League-ontmoeting, na acht maanden internationale pauze.

Eva de Goede die de bal rond de middenlijn net een meter voor Lauren Stam speelde. Dat soort kleine foutjes hoorden bij het spelbeeld in de eerste helft. Ondanks het niet overtuigende veldspel wist Oranje wel – in tegenstelling tot dinsdag – de ene na de andere stafcorner te forceren. Ireen van den Assem pushte twee keer op rij. Eerst was het lijnstoppper Amy Costello die knap de bal van de lijn haalde. Een minuut later was het keepster Sabbie Heesh die simpel pareerde.

Net zoals dinsdag leverden de gepassioneerde Britten bakken energie. Ze probeerden de Nederlandse defensie op te jagen en dat lukte bij vlagen. Het leverde vier strafcorners op, die ze niet konden verzilveren.

Frédérique Matla scoort met haar sleeppush. Foto: Willem Vernes

14e goal in 21ste Pro League-wedstrijd voor Matla

Ondertussen joeg Oranje op de tweede treffer. Dat ging moeizaam. Van de uitzonderlijke techniek van de Nederlandse hockeysters was soms weinig te zien. De bal leek door de enorme regenbuien moeilijk te controleren, met een natte grip om de stick. Het was soms meer vrijworstelen met de glibberige bal, dan fijne controle. Toen Oranje eindelijk een goede combinatie door het centrum had, forceerde Maria Verschoor de vierde Nederlandse strafcorner.

De weer van een lichte blessure herstelde Frédérique Matla ging achter de bal staan. Het Pro League-goudhaantje pushte feilloos de bal in het net. Daarmee scoorde de aanvalster haar veertiende goal in haar 21ste Pro League-duel, een ongekend moyenne voor de 23-jarige speelster.

2-0 was gezien het spelbeeld een luxe ruststand, die Oranje een mooie marge gaf op zoek naar een reguliere overwinning. Eerst was het een actie van Matla, die met Fortuin combineerde, die bijna de 3-0 opleverde. Daarna waren het toch weer de Britten die overtuigender waren dan Oranje. Xan de Waard leverde twee keer na een dribbel de bal in. Sarah Robertson had oog in oog met Josine Koning de 2-1 op haar stick, maar de inglijdende Nederlandse keepster redde knap op de inzet van de Britse. Dat het nog steeds 2-0 stond in de rust van het derde kwart, was een wonder. De Britse ploeg had toen al acht strafcorners mogen pushen, maar wist er geen een te verzilveren.

Vreugde bij Oranje na de 3-0. Foto: Koen Suyk

Aanvoerster Eva de Goede scoorde in het vierde kwart van dichtbij wel een buitenkansje bij de zesde strafcorner van Oranje. Het was een groot contrast met het rendement van de Britse ploeg, die ook via een vrije schietkans van Isabelle Petter het net niet wist te vinden. Oranje drong daarna aan op een vierde treffer, maar kansen van De Goede, Welten en Margot van Geffen leverden geen treffer op.

Zo bleef het 3-0. Een keurige stand op het scorebord, met verbeteringen na de matige dinsdag, maar de laatste interland in 2020 op eigen bodem van de Oranje Dames leverde nog genoeg huiswerk op richting de ontmoeting met België volgende week in Brussel.


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen de Oranje Dames en Groot-Brittannië.


6 Reacties

 1. w.j.arriens

  een (spannend) verslag van de wedstrijd heeft mijn voorkeur boven allerlei niet-relevante opmerkingen van beide kommentatoren. Bovendien is een deskundig verslag interessant voor eventuele kijkers die niet ingewijd zijn in de hockeysport maar wel interesse hebben.

  1. lexi-b

   Dit gezellige gebabbel heeft mijn voorkeur boven het deskundige droeftoeteren van Kooke. Zo hebben we allemaal onze voorkeur :-)

 2. hockeyliefhebbertje

  Kan die Steens alsjeblieft zijn mond houden, wat een onzin kraamt ie uit. Volgens mij in geen 100 jaar een spelregelboekje gelezen en alles ontgaat hem.

 3. RobV

  Goede revanche van de Oranje dames. Er zat duidelijk meer pit en scherpte in en meer speelsters haalden een voldoende niveau (onder deze omstandigheden). Wel veel corners weggegeven en het benutten van de kansen mag beter. Laurien Leurink speelde (wederom) wat ongelukkig en Zerbo komt echt te weinig in het verhaal voor.

 4. ab

  Vind het nieuwe uittenue echt prachtig!

 5. slangenmensnl

  Stukken beter, en een zege er uit gesleept. Het zal met het barre weer - balsnelheid - (en gebrek aan ritme) te maken hebben, maar de dames leken bij balontvangst nauwelijks van de Britsen los te komen, of wel onder druk moesten aannemen. Normaliter kan Oranje om de tegenstander heen hockeyen; nu kwamen ze toch nog regelmatig in het duel. Gaat woensdag vast al weer beter. En ja, eindelijk van het deprimerende zwart af; (konings)blauw nog wel, top!


Wat vind jij? Praat mee...