Oranje na shoot-outs voorbij taaie Britten in leeg Wagener

Ondanks een flitsende start, waarin de gretige Oranje Dames in een leeg Wagener Stadion binnen twee minuten tegen Groot-Brittannië lieten zien dat ze het internationale hockey hadden gemist, eindigde de hervatting van de Pro League-campagne in een 1-1 gelijkspel. Na rust vochten de Britten zich terug tegen een steeds slordiger Oranje. De shoot-outs werden wél overtuigend gewonnen.

Het begin van de wedstrijd was als een droom voor de onervaren Pien Dicke. Een Nederlandse backhandpass spoot over het veld, werd aangeraakt, waardoor de 21-jarige aanvaller van SCHC opeens een half veld voor zich had, met alleen keepster Sabbie Heesh in het vizier.

De grootste speelsters hadden in hun vierde interland deze buitenkans mogen missen. Vanwege de spanning, en de druk om deze niet te missen mogelijkheid te benutten. Dicke had nog nooit gescoord voor Oranje. Zo zag het er niet naar uit, toen ze rustig afliep op Heesh af, alsof ze vijftig interlands ervaring in de tas had. Met rustige passen naderde ze Heesh.

De eerste internationale goal van Pien Dicke, in haar vierde interland. Foto: Willem Vernes

Pien Dicke steeg een beetje op de Tokio-barometer

Vlak voor de Britse keepster maakte ze een passeerbeweging, en uiteindelijk kon ze over de forehand van de goalie de bal in het doel lopen. Het was een goal die de klasse toonde van goalgetter Dicke, die in de nationale competitie al had laten zien dat ze een niet te versmaden talent is, maar in Oranje mag bewijzen dat ze ook op internationaal niveau bijzonder is. Dankzij de rust die ze uitstraalde op dit moment steeg het talent weer een beetje op de Tokio-barometer. Dicke laat zich niet snel gek maken, ook niet op internationaal topniveau.

Hoe bijzonder die eerste goal was, bewees aanvalster Kyra Fortuin. De rappe SCHC-collega van Dicke kwam in de eerste helft twee keer in kansrijke positie, vanaf de rechterkant, maar wist twee keer van dichtbij niet van de buitenkans te profiteren, waardoor de toen dominante Oranje Dames verzuimden om verder afstand te nemen van de Britten.

De afwezigheid van het publiek zorgde voor een aparte sfeer in de nationale hockeytempel. Net als de line-up van de volksliederen die van cirkel tot cirkel lang was, omdat de anderhalve meter afstand werd genomen tussen de speelsters. Vanaf de eerste seconde had Oranje de Britten in de tang. Xan de Waard onderschepte een pass en stuurde Lidewij Welten de ruimte in. Van de Britten hoefde Oranje in de beginfase weinig te vrezen. Pien Sanders verdedigde sterk, toen Groot-Brittannië de cirkel binnen leek te komen.

Lidewij Welten neemt een hoge bal aan in een leeg Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Britten werden steeds sterker

De enige strafcorner die de Britten forceerden, werd er vakkundig uitgelopen door Maria Verschoor. Na een mooie rush van Eva de Goede, die Lidewij Welten bediende, leek Oranje na de rust toch de 2-0 te forceren. Maar het waren juist de Britten die toen het initiatief overnamen. Een derde Britse strafcorner leverde via een afschuif al een goede doelkans op voor Anna Toman, die nog door keepster Veenendaal – die Josine Koning verving in de rust – werd gekeerd. Even later belandde een venijnig balletje vanaf rechts voor de stick van Jo Hunter, die van dichtbij de 1-1 scoorde. De blijdschap van Hunter verraadde hoeveel deze goal tegen de wereldkampioen betekende. De Britten putten er hoop uit voor het laatste kwart, dat vuurwerk beloofde door de 1-1 stand.

Een groot gejuich was in het lege stadion te horen, toen de rappe Lily Owsley de vierde Britse strafcorner forceerde. Zo blij was de olympisch kampioen met het forceren van die buitenkans, die niet werd benut door de Britse ploeg. Het was wachten op een Nederlands slotoffensief, maar echt los kwam Oranje niet meer tegen de stugge Britten. De Nederlandse hockeysters wisten geen vuist te maken in de tweede helft en zelfs geen een strafcorner te forceren. Het spel van Oranje was daarvoor te slordig na de rust.

De shoot-outs werden gewonnen door Oranje, waar Anne Veenendaal prima de inzet van Lily Owsley pakte. Pien Sanders, Caia van Maasakker (strafbal) en Lidewij Welten scoorden, waardoor de Pro League-wedstrijd tegen de Britten toch nog twee punten opleverde. Een goede shootout-serie, na een derde en vierde kwart waarin Oranje stroef en slordig oogde. Maar dat is na acht maanden zonder internationaal hockey wellicht niet zo gek.

Anne Veenendaal was sterk in de shoot-outs. Foto: Willem Vernes

Bondscoach Alyson Annan was na de wedstrijd voor de camera’s van Ziggo zeer kritisch op het spel van Oranje. ‘We waren vandaag niet goed genoeg. We zijn een ploeg met veel talent en goede hockeyers, maar dan moet de basis wel goed zijn’, concludeerde Annan. ‘Dan moeten we de bal simpel van A naar B spelen. Dat was vandaag niet goed genoeg. Zelfs zonder druk maakten we fouten. We mogen ons niet verschuilen achter het feit dat we acht maanden niet hebben gespeeld.’

De Britten speelden zoals verwacht fysiek. Volgens Annan ging haar ploeg daar niet goed mee om. ‘We hebben vandaag precies gespeeld zoals zij graag willen. Er was weinig verbinding met elkaar, we kwamen te veel in de duels en liepen te veel met de bal. Niemand kan vandaag zeggen dat ze een goede wedstrijd hebben gespeeld.’

Eva de Goede in duel met de Britten. Foto: Willem Vernes

———————————————————————————————————————————————

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen de Oranje Dames en Groot-Brittannië.


10 Reacties

 1. RobV

  Nederland kreeg eigenlijk nog teveel. Hele zwakke wedstrijd van de Oranje dames. Je zou niet zeggen dat ze al een tijdje samen zijn. Onwennig en slordig, geen moment in de wedstrijd geweest en ze lieten zich de hele wedstrijd de kaas van het brood eten door Engeland. Lidewij Welten en Eva de Goede onherkenbaar en voor Ilse Kappelle lijkt het niveau toch wat te hoog te zijn.

  1. Nvanas012

   Overdrijven is ook een vak🤣. Eva de goede die met een mooie paas en versnelling Welten vrij speelde op kop, Lidewij Welten die een shoot out in het dak schiet?

 2. Nvanas012

  Bij vlagen goed, maar bij vlagen ook erg mat. Goede shoot outs wel!

 3. risa

  Na 8 maanden geen bizar slechte pot vind ik. Slimme opstelling en daar pak je net dat ene goaltje mee. Jammer dat deze zo vroeg viel en GB wakker schudde... Vanaf nu kan het alleen maar beter! Lekker gestreden meiden!

  1. Nvanas012

   👏🏼

 4. Horn_964

  Leuk om weer eens een oranje wedstrijd te zien. Maar het was allemaal niet denderend. Slordig, wel duidelijk beter dan GB. Best wel wat kansen op meer gemist. Vond dat de fluitisten behoorlijk wat misten. Maar ach, het hield ons allemaal weer van de straat. Op naar de mannen.

 5. francakh

  Geen topper maar ook niet dramatisch. Valt me toch telkens op dat GB niet echt spelmakers zijn. Vond Welten er niet helemaal goed in zitten maar wel prachtige shootout!

 6. hockeyliefhebber12

  Prima wedstrijd na zo’n lange tijd. Op naar donderdag, benieuwd of er dan nog wijzigingen zijn in de selectie

 7. Nvanas012

  Laura nunnink vond ik uitblinken!

  1. horn_964

   Bijzonder. Ik vond echt niemand uitblinken. Ook zeker Nunnink niet...


Wat vind jij? Praat mee...