Oranje met nieuwe namen naar simpele zege op Argentijnen

De Nederlandse mannenploeg is z’n hockeyzomer goed begonnen. Op het veld van Union boekte Oranje woensdagavond in de Pro League een simpele 5-2 zege op Argentinië, dat pas in de tweede helft enige weerstand bood. Donderdag gaan beide teams op herhaling, opnieuw in Nijmegen.

Het was de eerste interland van de duizelingwekkende maand die de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée voor de boeg heeft. Liefst tien Pro League-duels mag Nederland in juni afwerken. In de eerste trad Oranje aan met vier debutanten: Bram van Battum, Jaïr van der Horst, Luke Dommershuijzen en Floris Middendorp. Zij zijn, net als Menno Boeren, Guus Jansen, Silas Lageman en Jasper Tukkers, tijdelijk bij de groep gehaald, omdat de spelers van Bloemendaal en Pinoké rust krijgen na de playoff-finale van afgelopen weekend.

Van der Horst scoort met eerste balcontact

Speciale aandacht was er in de Waalstad voor herintreder Seve van Ass. Hij speelde voor het eerst sinds bijna een jaar weer een wedstrijd voor Oranje, na een tijdelijke pauze. Van het setje (her)intreders viel Van der Horst pijlsnel op. Het neefje van voormalig aanvoerder Robert van der Horst stak al na tweeënhalve minuut blij verbaasd z’n wijsvinger in de lucht. De aanvaller van Den Bosch – spelend met nummer 41 – tipte op aangeven van Lars Balk binnen. Het was niet alleen de eerste kans voor Nederland, het was ook het allereerste balcontact van de 25-jarige nieuwkomer.

Met zijn eerste balcontact maakte debutant Jaïr van der Horst direct zijn eerste doelpunt voor de Oranje Heren. Foto: Koen Suyk

Die vlammende start kreeg na dertien minuten een vervolg toen Jonas de Geus – hij speelde vandaag zijn honderdste interland – de eerste corner van de wedstrijd versierde. Een klusje dat gretig werd aangepakt door zijn Kampong-teamgenoot Jip Janssen: 2-0. Het gretige Oranje liep dus vrij gemakkelijk weg bij Argentinië, dat een heleboel maatjes te klein was. De olympisch kampioen van 2016 werd compleet onder de voet gelopen en kreeg dan ook volkomen terecht de 3-0 om de oren. Die kwam wederom van de stick van een debutant, van de opgekomen verdediger Van Battum.

Bijen steekt na een draak van een pass

Pas na die derde tegengoal ontwaakte Argentinië een beetje. Eindelijk werd er wat gestrooid met liftjes, hooghoudacties en kwamen er ook een paar halve kansjes. Maar verder was het uiterst bescheiden wat de nummer zeven van de wereld liet zien. Die povere vorm nam de ploeg uit Zuid-Amerika mee naar de tweede helft. Na drie minuten gaf rechtsback Joaquin Puglisi een draak van een pass, diagonaal voor zijn eigen goal langs. Koen Bijen onderschepte de bal, nam een paar passen en maaide ‘m vol langs de oren van de arme Argentijnse doelman Tomas Santiago, die toch al niet zo’n topdag had.

Een minuut later moest de opvolger van de legendarische Juan Vivaldi – die stopte na de Spelen van Tokio – opnieuw vissen. Ditmaal was dat het gevolg van een spetterende Nederlandse aanval. In een notendop: lange bal Joep de Mol, aanname en opendraaien van Bijen en het binnenliften van Tjep Hoedemakers.

Tjep Hoedemakers rondt een aanval van de Oranje Heren prachtig af door de bal over de uitkomende Argentijnse keeper Tomas Santiago te liften. Foto: Koen Suyk

Toen de storm was gaan liggen, kreeg Argentinië een serie van vijf corners binnen zes minuten. Op dat moment stond Oranje in ondertal na een gele kaart voor Steijn van Heijningen. Bij de laatste corner – een sleep van Nicolas Della Torre – capituleerde Pirmin Blaak: 5-1. Vlak daarna tekende Martin Ferreiro voor de tweede Argentijnse treffer van de middag. De oud-speler van Pinoké prikte binnen nadat hij wat nonchalant verdedigd werd door de mannen van Delmée.

Verval in laatste 25 minuten

In het laatste kwart kreeg Jip Janssen twee kansen om de score nog wat extra cachet te geven, maar beide pogingen van de sleepspecialist leverden geen succes op. Dat deed een corner van Tomas Domene aan de overkant bijna wel. De push vanaf de kop van de cirkel ging in het doel, maar werd na het bestuderen van videobeelden afgekeurd. Daardoor bleef de comfortabele 5-2 op het scorebord staan. Een prima uitslag, zeker als je bedenkt dat Nederland zo veel nieuwe namen in het veld had staan. Aan de andere kant was het verval bij Oranje in de laatste 25 minuten vrij groot. Het zal ongetwijfeld worden meegenomen naar donderdag, als beide teams elkaar opnieuw treffen.

Seve van Ass maakte tijdens de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië op Union zijn rentree in Oranje. Foto: Koen Suyk

42. Martin Ferreiro 5-2

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de Pro League-wedstrijd tussen de Oranje Heren en Argentinië op Union