Oranje wint dankzij machtige uithaal Wortelboer van Britten

De Oranje Heren hebben hun eerste interland in acht maanden tijd in een bij vlagen vermakelijke wedstrijd met 1-0 gewonnen van Groot-Brittannië. Floris Wortelboer was de grote man met een magistrale backhand – zijn eerste interlandgoal ooit – na een fijne schijnpass van Sander de Wijn. Pirmin Blaak hield knap de nul.

Het regende, het waaide, het was ijskoud en het Wagener Stadion vrijwel leeg, maar dat had geen invloed op de spelers in het eerste kwart van deze Pro League-wedstrijd tussen de twee hockeygiganten. Vanaf de eerste minuut boeide de wedstrijd. Eerst was het Sander de Wijn die met een heerlijk crosspasje spits Bjorn Kellerman bediende, een opmaat van wat er later zou gebeuren. De spits van Kampong leek de 1-0 op zijn stick te hebben, maar raakte de bal niet goed, waardoor de jonge Britse keeper Oliver Payne eenvoudig kon redden.

Glenn Schuurman in duel met Thomas Sorsby van Groot-Brittannië in het Wagener Stadion. De Oranje Heren wonnen het duel in de Pro League met 1-0. Foto: Willem Vernes

Een paar minuten daarna zorgde een fijne combinatie over de linkerkant van het veld tussen Thijs van Dam en Jeroen Hertzberger voor de eerste strafcorner van Oranje. Het was ook Rotterdammer Hertzberger die pushte, bij de afwezigheid van vaste schutters Jip Janssen en Mink van der Weerden. De bal leek op de doellijn, volgens Hertzberger, te zijn gestopt door het lichaam van Thomas Sorsby. De videoscheidsrechter werd ingezet, maar Sorsby bleek een schitterende cricketsave met zijn stick te hebben gemaakt, waardoor Oranje al snel hun videoref kwijt was.

De Britten leken in het tweede kwart op een voorsprong te komen, maar het was keeper Pirmin Blaak die liggend met zijn stick en met kunst- en vliegwerk de inzetten van de Britten knap wist te keren. Na die duik met de stick, na een backhand van de Britten, pompte Blaak zichzelf nog even op. Hij hield Oranje in de race. Een race waarin Hertzberger het voortouw nam. Hij versierde de tweede Nederlandse strafcorner, maar het duel tussen keeper Payne en de Rotterdamse schutter werd twee keer gewonnen door de heerlijk keepende Payne van Groot-Brittannië. Wat betreft kansen stond het toen ongeveer gelijk tussen Oranje en de Britten. Zowel Blaak als de debuterende Payne onderscheidden zich deze wedstrijd.

Doelman Pirmin Blaak houdt Oranje in de wedstrijd met een aantal belangrijke reddingen. De Oranje Heren winnen in de Pro League met 1-0 van Groot-Brittannië. Foto: Willem Vernes

Het moment van Wortelboer

Toen het duel richting een 0-0 ruststand liep, na twee enerverende kwarten, was het verdediger Sander de Wijn die met een heerlijke schijnpass Floris Wortelboer inspeelde. Verdediger Wortelboer speelde zijn laatste interland nogal ongelukkig in India, begin dit jaar. In Bhubaneswar viel hij al snel uit met een schouderblessure, zijn zoveelste, waardoor hij zich uiteindelijk moest laten opereren, toen de Olympische Spelen met een jaar werden uitgesteld.

Wortelboer nam de bal van De Wijn aan, leek alle tijd te nemen en schoot toen schitterend raak met zijn backhand. Het leek bijna routine, maar het was juist zijn allereerste interlandgoal ooit. Nadat de bal de plank raakte, sloeg de vuist van Wortelboer door de lucht. Dit was de gedroomde comeback voor de veelgeplaagde Bloemendaler.

Floris Wortelboer wordt gefeliciteerd met zijn treffer tegen Groot-Brittannië. Het bleek de enige treffer in het Pro League-duel in het Wagener Stadion. Foto: Willem Vernes

Na de rust bleef het tempo hoog, maar werd het spel rommeliger. Teun Beins was ongelukkig met een aanname, waardoor de Britten hun tweede strafcorner mochten pushen, maar Adam Dixon pushte naast. Lars Balk, Billy Bakker, Hertzberger en Pruyser zetten een heerlijke aanval op, maar wisten die niet af te ronden.

In het vierde kwart kon Justen Blok de 2-0 binnentikken met zijn backhand, maar miste de Rotterdammer de opgelegde kans. Billy Bakker sloeg uit de draai, maar Payne stopte. Met nog drie minuten te spelen leek Joep de Mol knap de vierde strafcorner voor Oranje te hebben gehaald, maar de Britten zetten met succes hun videoref in.

Na acht maanden pauze was deze 1-0 zege een prima herstart van de Pro League voor de Oranje Heren, die levend in hun hotelbubbel in Amsterdam zullen uitkijken naar de wedstrijd van donderdag. Eindelijk mochten ze weer los op het internationale podium, en het was Wortelboer die de spotlights pakte met zijn eerste Oranje-goal ooit.

—————
Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen de Oranje Heren en Groot-Brittannië.


16 Reacties

 1. marijnslaghekke

  Zend het nou gewoon eens uit..

  1. conegut

   Er zijn wel wat andere dingen die meer kijkers trekken. Neem gewoon ziggo als jij een van de weinigen bent die het wilt zien.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Mee eens - helemaal in Corona tijd is dit het schaarse hockey wat wel wordt gespeeld. Tot op heden niet veel gemist, GB doet niet onder voor NL. De NLse wedstrijd tenues zijn wat mij betreft geen succes...

 3. Redactie hockey.nl

  Het wordt uitgezonden, op Ziggo Sport. Of bedoel je op het 'open net'?

 4. JMJFijen

  Poeh, dat was kantje boord mensen, maar die magistrale uithaal van Wortelboer eindigde gelukkig in het net. Ik zou zeggen, even uitrusten en daarna goed opladen voor donderdagavond. Heren,maak er een mooie en spannende pot van en.........laat de punten in Amsterdam. Voor nu, PROFICIAT Oranje. Groet van.............Sjang

 5. barbara-frese

  Geweldige hetrix van de keeper niet vergeten. Heerlijk reddingen!!

  1. pjklaassen

   Dat viel wel mee toch?

 6. francakh

  Ik vond de mannen een leukere wedstrijd spelen dan de vrouwen ... mooi spel bij vlagen, zowe aanvallend als verdedigend. Helemaal geen slechte start.

 7. cony-doomen

  Heerlijke wedstrijd en wat een mooi moment voor Wortelboer. Ondanks het gure weer toch wat mooie hoogte punten kunnen zien. Blaak hield ons op de been op de spannende momenten, heerlijk!

 8. cony-doomen

  * Als echte Bosschenaar ben ik wel benieuwd hoe de reacties van Conegut, Derksen3 en Haagshopje nu zijn. We mogen en moeten kritisch blijven maar goed om te zien dat Blaak vandaag in goede vorm verkeerde.

  1. haags-hopje

   Blaak keepte inderdaad veel beter dan de eerste weken in de Hoofdklasse. Mooi voor hem!

 9. Stockeyfan

  Ik heb vandaag genoten om Oranje weer op de buis te zien. Mooie reddingen ook! Goed om de Blaak afzeikers in stand te houden... Dat helpt echt! Op naar donderdag!

 10. sneeuwgans

  Vind de shirts in actie juist mooier dan verwacht. Zeker met namen/nummers, fih logo etc.

  1. francakh

   Vond ze juist veel lelijker dan verwacht, met name bij de mannen. Ach, smaken verschillen.

 11. PeterMontijn

  Wat een kiezelharde backhand van 🥕boer zeg, dat was even genieten👍


Wat vind jij? Praat mee...