Nederland winnaar van FIH Pro League na winst op India

De derde editie van de FIH Pro League is gewonnen door Nederland. Op het complex van Rotterdam won Oranje na een vroege achterstand met 2-1 van India. Het is de eerste keer dat de Oranje Heren de Pro League hebben gewonnen.

Trots hield aanvoerder Thierry Brinkman iets voor half zeven de beker omhoog, pronkend aan het publiek. Het winnen van de Pro League werd door het Nederlands elftal groots gevierd. Voor Oranje was het de eerste titel sinds het gewonnen EK van 2021 in het Wagener Stadion. Voor een groot deel van de selectie was het de eerste prijs in het shirt van Oranje. Maar ondanks de knappe 2-1 winst zag het er vroeg in de wedstrijd niet naar uit dat Nederland de titel zondag al veilig zou stellen. Oranje kende een valse start.

Verspreid over het goed gevulde stadion aan de Hazelaarweg in Rotterdam sprongen plukjes toeschouwers van India opeens dolgelukkig op van hun stoel. In de eerste minuut van de wedstrijd kwam India meteen op voorsprong tegen Oranje. Het was balverlies van verdediger Floris Wortelboer op de middenlijn dat het doelpunt van India inleidde. De Indiase hockeyer Abhishek dribbelde de cirkel in en legde de bal met een handig wippertje voorbij verdedigers Jip Janssen en Lars Balk. Een juweel van een actie, waarna hij de bal met zijn forehand voorbij keeper Maurits Visser schoot: 0-1.

India is in de eerste minuut op voorsprong gekomen. Foto: Willem Vernes

Snelle gelijkmaker van Jip Janssen

De start van Oranje was verschrikkelijk. Maar Nederland herpakte zich en domineerde een groot deel van het eerste kwart. Jasper Brinkman legde de bal op een Indiase voet, wat de eerste strafcorner van de wedstrijd opleverde. Steenhard sleepte Janssen de 1-1 binnen. Zijn vuist ging de lucht in, om het doelpunt te vieren.

In het eerste kwart bleef Nederland op zoek naar een goal en haalde het twee strafcorners, die niet werden verzilverd. Maar het begin van het tweede kwart voelde als een déja vu. Opnieuw leek India op voorsprong te gaan komen. Door een tackle op een Indiase stick mocht India een strafbal nemen. Maar keeper Visser stopte de push van Harmanpreet Singh, waardoor het 1-1 bleef. Ook de rest van de wedstrijd keepte Visser sterk.

Halverwege het tweede kwart was Oranje dichtbij de 2-1. De vierde strafcorner van de wedstrijd werd door Janssen hard tegen de handschoen van de Indiase keeper Pawan gesleept. Dat bracht Joep de Mol in stelling. De verdediger tenniste de bal in de rebound tegen de lat.

Het was een open wedstrijd met kansen over en weer. Via een mogelijkheid voor Dennis Warmerdam was Nederland dichtbij een doelpunt. India sloot het tweede kwart af met vier strafcorners op rij. Maar elke poging werd door Nederland gelezen. Zodoende was de ruststand in het heerlijke duel 1-1.

Jip Janssen heeft de 1-1 tegen de touwen gesleept. Foto: Willem Vernes

Winnende goal van Jorrit Croon

Kort na rust was het een prachtige pass van Teun Beins die Terrance Pieters in scoringspositie bracht. Glijdend zette de aanvaller van Kampong zijn stick tegen de bal. Een mooie tip-in, maar de bal zeilde rakelings naast.

Ondertussen kwam concurrent België in Londen op een 0-2 voorsprong tegen Engeland. De boodschap was duidelijk. Wilde Nederland zichzelf zondagmiddag al kronen tot winnaar van de FIH Pro League, dan moest er gescoord worden en India worden verslagen.

Dat doelpunt viel vlak voor het einde derde kwart uit een strafcorner. De gedachten gingen uit naar een rechtstreekse sleeppush van Jansen. Maar de specialist bediende aangever Jorrit Croon, die de bal prachtig tegen de touwen tikte: 2-1. Voor de speler van Bloemendaal was het zijn eerste interlandgoal op Nederlandse bodem.

Jorrit Croon heeft de 2-1 gemaakt. Foto: Willem Vernes

Zowel India als Nederland miste aan het begin van het laatste kwart een strafcorner, waardoor het een spannende wedstrijd bleef. Via een kans van Derck de Vilder was Nederland dichtbij de 3-1. Dat leverde een strafcorner op, twee achter elkaar zelfs, maar het vizier van Oranje stond niet op scherp.

Vier minuten voor tijd kreeg India via de strafcorner een kans op de gelijkmaker. De flats van Jarmanpreet Singh was boven de plank, waardoor het doelpunt niet geldig was. Thijs van Dam sloeg in de slotfase de bal voorlangs het doel van India. Daardoor bleef het 2-1, genoeg voor het Nederlands elftal om zich de winnaar van de FIH Pro League te mogen noemen.

Nederland – India 2-1 (1-1)
1. Abhishek 0-1
7. Jip Janssen 1-1 (sc)
45. Jorrit Croon 2-1 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...