Oranje verpest kampioensfeestje van Argentinië

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben Argentinië met een 1-1 gelijkspel afgehouden van de eindzege in de FIH Pro League. De Oranje Dames moesten net als zaterdag in het eerste duel (dat ook 1-1 eindigde) vol aan de bak tegen de nummer twee van de wereld. Oranje won de shoot-outs in een sfeervol sportpark van Union in Nijmegen na sudden death.

De Argentijnse speelsters dropen na afloop teleurgesteld af. Bij een overwinning van Argentinië op Nederland had de Zuid-Amerikaanse formatie zondag de eindzege in Pro League binnengehaald. Daar waren ze in deze dubbel met Oranje vol voor gegaan, maar de ploeg van Jamilon Mülders verpestte dat feestje. Dat deed pijn. De Pro League-winst van Argentinië zou voor het eerst sinds de gouden plak van Groot-Brittannië op de Spelen van Rio in 2016 zijn, dat er een ander land dan Nederland een grote prijs won.

Oranje verloor in Rio de finale na shoot-outs, maar liet sindsdien als veelvraat in het internationale dameshockey geen serieuze kruimels meer liggen voor de concurrentie. Telt u even mee: drie Europese titels (2017, 2019, 2021), de Champions Trophy (2018), de Hockey World League (2017), de wereldtitel (2018), twee keer de Pro League (2020, 2021) en olympische goud (2021).

Josine Koning redt een shoot-out. Foto: Willem Vernes

Argentinië is nog steeds de topfavoriet voor de eindzege in de Pro League, al heeft het team van coach Fernando Ferrara nog wel twee lastige uitwedstrijden tegen India voor de boeg. In het Nederlandse kamp zal niemand malen dat de Pro League-beker een keer niet in de kast bij de KNHB belandt.

Bij Oranje draait alles om het WK dat over ruim een maand in Nederland en Spanje losbarst. Dan moet de oranje hockeymachine weer ouderwets op volle toeren draaien. De voorbereiding op dat toernooi is al maanden geleden in gang gezet, maar sinds vorige week de play-offs ten einde zijn wordt toegewerkt naar de climax.

Grootste uitdager

Argentinië gaat zeer waarschijnlijk de grootste uitdager van Oranje worden op het WK en dus waren deze twee Pro League-duels tussen de twee hockeygrootmachten bij de dames een mooie eerste graadmeter. Keiharde conclusies zijn niet te trekken, daarvoor zaten de play-offperikelen nog te vers in de Nederlandse benen. Toch maakte dit Zuid-Amerikaanse team in twee duels in Nijmegen duidelijk dat de ploeg straks op het WK misschien wel beter is dan het team dat vorig jaar de finale haalde op de Spelen in Tokio.

Argentinië speelde fris, agressief en creatief hockey. Net als zaterdag begonnen de gasten fanatiek aan het duel voor 3000 toeschouwers. Binnen twee minuten soleerde Agustina Albertarrio links de cirkel binnen, gaf een voorzet die Victoria Granatto tipte. Slechts met veel moeite kon Josine Koning redding brengen, maar Argentinië maakte duidelijk dat het menens was.

Foto: Willem Vernes

Oranje moest in die fase alle zeilen bijzetten en kon pas minuten later de eerste speldenprik uitdelen. Middenvelder Laura Nunnink, deze wedstrijd de aanvoerder, legde de bal terug op Yibbi Jansen, die ‘m niet goed raakte waardoor hij naast het doel rolde.

Argentinië deelde de lakens uit. Kreeg ook de eerste corner, maar na het eerste kwart stond er nog steeds 0-0 op de borden.

In het tweede kwart, waar eerst Maria Granatto – komend seizoen spits van Bloemendaal – nog voor gevaar had gezorgd, kreeg Nederland wat meer de overhand. Leurink haalde een corner, die door Frédérique Matla net werd gemist. Xan de Waard sloeg een goede backhand, die door de 36-jarige sluitpost Belen Succi werd gered.

Vier minuten voor de rust kreeg Oranje de tweede strafcorner. Via Sanne Koolen en Felice Albers speelde Oranje een variant, die op een voet van een Argentijnse verdediger Valentina Costa kwam. Strafbal oordeelde de arbiter, maar de videoscheidsrechter herriep die beslissing tot verbijstering van Oranje. Dat kreeg nog wel een nieuwe corner. Die leverde na de Albers-variant een nieuwe corner op. Ditmaal ging de bal wel op Yibbi Jansen, die niet onhoudbaar maar wel raak pushte: 1-0.

Verdiende gelijkmaker

Met die voorsprong op zak ging Oranje rusten. Terwijl de strategie voor de tweede helft werd besproken, werden op het veld Caia van Maasakker en Malou Pheninckx gehuldigd voor hun bewezen diensten bij Oranje. Het tweetal zag na rust dat Argentinië, al zes weken de wereld rond trekkend in voorbereiding op het WK, beter was in het derde kwart.

Dat resulteerde ook in de verdiende gelijkmaker. Agustina Gorzelany pushte de strafcorner, uitblinker Maria Granatto tipte de bal na een fraaie duik achter Josine Koning: 1-1.

Argentinië viert de 1-1. Foto: Willem Vernes

De Argentijnse gelijkmaker gaf het startsein voor een heerlijk laatste deel van dit Pro League-duel. De speelsters van beide teams leken even te willen testen hoe de tegenstander ervoor stond. De duels waren af en toe op het randje, maar voor het publiek in Nijmegen viel er genoeg te genieten. Laurien Leurink was twee minuten voor tijd het dichtst bij de winnende treffer. De aanvaller van SCHC kreeg de bal vrij voor Succi, na een goede actie van aanvaller Maxime Kerstholt die na 3,5 jaar afwezigheid haar rentree maakte. Leurink besloot de bal te flatsen, maar kwam iets te veel onder de bal waardoor die over zeilde.

Shoot-outs

Terwijl het publiek zich al opmaakte voor shoot-outs kreeg Lidewij Welten het aan de stok met Sanchez. Een duel waar beiden vol in gingen. De Argentijnse trok de stick van Welten weg en werd bestraft met een strafcorner tegen. Matla pushte voluit, maar Succi redde, waardoor het toch net als zaterdag shoot-outs werden.

Foto: Willem Vernes

Die werden door Nederland minder goed genomen dan zaterdag, maar omdat Koning in topvorm verkeerde ging het bonuspunt na de beslissende shoot-out van Pien Sanders naar Oranje. Over een aantal weken gaat er op het WK mogelijk een kans op revanche voor Argentinië komen. Dat is nu al een duel om naar uit te kijken.

Nederland* – Argentinië 1-1
27. Yibbi Jansen 1-1 (sc)
43. Maria Granatto 1-1 (sc)

*winst na shoot-outs

Shoot-outs:
Pien Sanders RAAK 1-0
Rocio Sanches MIS 1-0
Frédérique Matla MIS 1-0
Agustina Albertarrio RAAK 1-1
Kyra Fortuin MIS 1-1
Sofia Toccalino MIS 1-1
Yibbi Jansen RAAK 2-1
Jimena Cedres RAAK 2-2
Xan de Waard MIS 2-2
Victoria Granatto MIS 2-2
Agustina Albertarrio MIS 2-2
Pien Sanders RAAK 3-2

 

 


Lees hieronder de hoogtepunten terug van het Pro League-duel tussen de Oranje Dames en Argentinië op Union


6 Reacties

 1. robertvandenheuvel

  Tja, te zien bij Ziggo Sport.. niet dus! Ziggo docu.. en daar heb je dan weer een apart abonnement voor nodig (zelfs als Ziggo abonnementshouder). Treurig allemaal.

 2. robvisser

  Wederom een slechte arbitrage vandaag en weer in het nadeel van Nederland, met als dieptepunt het niet toekennen van een strafbal voor een bal die overduidelijk in de goal was gegaan zonder die voet van de Argentijnse speelster. Oranje stond vandaag met een wat minder team in het veld, sowieso al minder fris dan gisteren, en ik denk ook dat het een ongelukkig moment was om nu tegen Las Leonas te spelen, aangezien de Oranje dames geen ritme hadden en de Argentijnse dames juist al wekenlang de ene na de andere Pro League match speelden. Maar toch weer winst, zij het via shoot-outs.

 3. lynnBosman

  Eens RobV, ik was enorm verbaasd dat het geen strafbal was. Net als gisteren een aantal dubieuze beslissingen in het nadeel van Oranje. Argentinië speelde fris en agressief, maar dit Oranje is net pas bij elkaar en niet ingespeeld. De Bossche speelsters met name Nunnink en v Geffen waren erg slordig en leken vermoeid. Jansen verloor ook veel de bal. Ik denk dat het goed is dat de speelsters van DB en SCHC nu een weekje rust krijgen. De Waard miste vorig jaar door overbelasting bijna de OS. Haar wil je zeker niet missen nu ook De Goede al geblesseerd is. Jammer dat Burg geblesseerd afhaakte.

 4. robvisser

  @lynnBosman Je kon ook duidelijk zien dat bij Xan de Waard in de tweede helft de pijp leeg was, geheel begrijpelijk. Het tempo lag voor sommige speelsters wat te hoog. Voor Jansen, zo leek het, Nunnink handelde ook wat traag, en de keuze voor Maxime Kerstholt vond ik best wel verrassend, aangezien ze destijds ook in de Champions Trophy al moeite had met het tempo, tegen tegenstanders die een lager tempo spelen. Ik mis toch ook wel een Marijn Veen. Kennelijk is ze er toch nog niet klaar voor. De Argentijnse dames konden zich alles permitteren, er werd vooral tegen Nederland gefloten. Het is een tijdje geleden dat de arbitrage in Pro League wedstrijden zo slecht was. Die Kroatische mevrouw heeft er niet veel van kaas van gegeten en de Duitse videoreferee blunderde ook.

 5. lynnBosman

  ^ Eens, terwijl dat normaal gesproken best prima scheidsrechters zijn. Totaal met je eens over Veen. Er is een artikel geweest waarin zij aangaf dat Oranje wel weer een droom is, maar ze zichzelf de tijd gunt. ik verwacht dat zij na het WK weer aan zal sluiten. Ik vond Fortuin goed gebruik maken van haar snelheid. Voor Kerstholt lijkt het inderdaad te hoog gegrepen. Jansen vind ik een lastige of het vermoeidheid is of niet. In haar voordeel zijn de corner en haar shoot out. Matla die miste vond ik erg verrassend. Pijp ook wat leeg lijkt het. Hopelijk valt het ook bij Keetels mee.

 6. robvisser

  @lynnBosman Jansen heeft denk ik dezelfde vermoeidheid als dat Xan de Waard (ook SCHC) later in de wedstrijd liet zien. Voor mij is Yibbi inmiddels een vaste waarde in Oranje. Haar veldspel is nu op Oranje niveau en ze is, zoals je zegt, heel belangrijk voor strafcorners (en shoot-outs). Mooi dat er twee strafcorner experts zijn. Jamilon kan altijd een van de twee op het veld laten als de andere aan de zijkant staat. Ik verwacht dat we op het WK een veel beter ingespeeld Oranje tegen Las Leonas zien. Het zegt wel wat dat ze zelfs nu nog van Las Leonas winnen, terwijl ze slechts een paar dagen bij elkaar zijn. Jammer dat de KNHB lichtzinnig is omgesprongen met de uitwedstrijden tegen India, anders hadden de Oranje dames zelfs nog voor de Pro League titel kunnen strijden.


Wat vind jij? Praat mee...