Oranje naar ruime zege op Maleisië tijdens WK-ontgroening

De Oranjemannen zijn hun WK begonnen met een ruime 4-0 zege op Maleisië. In Rourkela stond Nederland dankzij Thijs van Dam en Jip Janssen al voor rust op een veilige 2-0 voorsprong. De Europees kampioen gaat door de overwinning aan de leiding in poule C, waarin eerder op de dag Nieuw-Zeeland met 3-1 van Chili won.

De armen gestrekt, de vuisten gebald. Zijn teamgenoten vlogen ‘m in de armen.

Daar was-ie dan. De openingstreffer op het WK.

Er moest, na een stroef begin, twintig minuten gewacht worden op succes. Maar na die openingsgoal van de bejubelde Thijs van Dam, die met een korte polsbeweging binnenpushte, was de ban gebroken tegen het zwakke Maleisië. De kop was eraf voor de ploeg met liefst elf WK-debutanten, die hun ontgroening beleefden op zo’n internationaal podium.

Bijna anderhalf jaar leefde Jeroen Delmée met zijn ploeg toe naar deze dag. Sinds zijn entree als bondscoach in september 2021 was het WK een stip aan de horizon. Een punt waar naar werd toegeleefd naar de mislukte Olympische Spelen van Tokyo, waar een relatief oud Oranje niet verder kwam dan de kwartfinales.

Er was een renovatie nodig. Sterker nog: er bleef verdomd weinig van ‘team Tokyo’ over. Acht olympiërs keerden helemaal niet meer binnen de lijnen, alleen Seve van Ass kwam van de oudgedienden na een pauze terug bij Oranje. Een Nederlands elftal zonder Billy Bakker, Jeroen Hertzberger, Sander de Wijn en Robbert Kemperman. Om maar een paar voormalige blikvangers te noemen. Dat was wennen. Zoeken. Heropbouwen onder een nieuwe coach.

Thijs van Dam na de 1-0. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Tegenvaller op gunstig moment

De groep was nieuw, fris, extreem gretig en onervaren. Het regende debutanten in de Pro League, waarin Oranje boven verwachting presteerde en zelfs afgelopen zomer de titel opeiste. Onbevangen en met een vette smile danste Nederland – met pijlsnelle uitbraken als handelsmerk – op een roze wolk. De nieuwe garde ging als de brandweer en zette daarmee een streep onder het verleden. Het nieuwe tijdperk was ingeluid, al bleef Delmée altijd voorzichtig.

Hij stelde, ook na overwinningen en fraaie series, dat er nog veel te verrichten was. Die voorspelling kwam afgelopen maand pas echt uit, toen de start van het nieuwe Pro League-seizoen tegenviel. De dubbels tegen Groot-Brittannië en Argentinië leverden slechts één zege en twee gelijke spelen op – waarin ook de shoot-outs nog werden verloren. De 3-0 nederlaag tegen de Britten deed pijn.

Een tegenslag die eigenlijk op een heel gunstig moment kwam. Om vijf voor twaalf, vlak voor de WK-start.  Tegen Maleisië kwam Nederland moeizaam op gang. Werden kleine foutjes gemaakt en duurde het lang voordat er kansen werden gecreëerd. Pas na een minuut of tien leek de eerste spanning verdwenen. Kwamen die mogelijkheden er wel, via een schot van Tijmen Reyenga, een gekraakte corner en een tip-in van Tjep Hoedemakers.

Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Ook Janssen tankt vertrouwen

Nadat Van Dam voor de bevrijdende openingsgoal zorgde, was het snel opnieuw raak. Jonas de Geus wilde in de cirkel uithalen, werd aangetikt en kreeg – volkomen terecht – een strafbal mee. Jip Janssen tankte vertrouwen door raak te pushen vanaf de stip. Nederland verschafte zich daarmee lucht tegen Maleisië, de nummer elf van de wereld. Maar om nou te zeggen dat de machine daardoor perfect begon te lopen? Nou niet helemaal. De Aziaten kregen in het derde kwart de beste kansen en mochten twee keer aanleggen voor een strafcorner.

Bovendien ging zo’n twintig minuten voor tijd captain Thierry Brinkman hinkend van het veld, nadat hij uitgleed in een duel. Gelukkig kwam de aanvaller in het laatste kwart weer terug binnen de lijnen. Hij zag daarin Bloemendaal-teamgenoot Teun Beins de score naar 3-0 tillen uit een strafcorner. Het was de eerste interlandgoal van de verdediger, die bij zijn club amper aan slepen toekomt. In de slotfase maakte Jorrit Croon, ook al van Bloemendaal, met een korte, fraaie beweging nog de 4-0.

Spectaculair was het heus niet allemaal wat Oranje liet zien op deze zaterdag in Rourkela. Maar het was wel meer dan voldoende om met een glimlach aan het WK te beginnen. Een ruime zege, koploper in de poule, vier verschillende doelpuntenmakers en de nul die werd gehouden. Absoluut fijne ingrediënten om mee toe te werken naar maandag, wanneer Nederland in Nieuw-Zeeland een veel sterkere tegenstander treft.

 


1 Reactie

  1. martijn-oostveen

    Prima start, niets mis mee. Nu kan ik wel wat cliches noemen maar dat is niet nodig. Overigens in de tekst boven wordt een slechte voorbereiding genoemd maar tellen de wedstrijden op 16, 17 en 18 december niet mee? Kijk maar naar de uitslagen onder deze laatste wedstrijd....of zijn deze uitslagen onjuist?


Wat vind jij? Praat mee...