Gouden droom in duigen voor Oranje na shootout-drama

De Oranjemannen zijn er op het WK in Bhubaneswar niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale. In de halve eindstrijd was België na het nemen van shoot-outs te sterk. Na zestig minuten stond het 2-2. In de troostfinale is Australië de tegenstander van Nederland.

Verslagen stortte Seve van Ass ten aarde, toen hij de laatste shoot-out miste. Hij had moeten scoren om Oranje in de race te houden, nadat ook Thijs van Dam – compleet mislukte turn – en Terrance Pieters misten. Nederland liep in de serie constant achter de feiten aan, omdat Van Dam al als eerste miste en België wel trefzeker was.

De clash met België was de eerste grote wedstrijd voor het herbouwde Oranje. Een ploeg waarvan de helft van de spelers slechts Pro League-potjes in de benen had, voor de start van dit toernooi. De kwartfinale tegen Zuid-Korea (5-1) was een mooie opwarmer voor het échte grote werk.

De halve finale tegen de titelhouder. De Belgen, die met deze groep zoveel eremetaal hadden verzameld dat ze op bondsbureau in Brussel een nieuwe prijzenkast konden bouwen. Een ervaren, door de wol geverfde ploeg. Waar spelers gemiddeld 231 caps achter hun naam hebben.

Thijs van Dam in duel met Victor Wegnez. Foto: ANP/Willem Vernes

Lont in kruitvat

Het veel minder ervaren Oranje – met een moyenne van 72 caps per persoon – trok na acht nerveuze openingsminuten de wedstrijd naar zich toe. Koen Bijen, in de kwartfinale het goudhaantje met twee goals, stak het lont in het kruitvat door met een heerlijk liftje de eerste corner te halen.

Die ging er vooral door een mislukte aangeef niet. Gelukkig voor Nederland volgde er drie minuten later een nieuwe kans vanaf de kop van de cirkel. En ditmaal ging-ie er wel in. Jip Janssen pushte lekker raak aan de stickkant van keeper Vincent Vanasch. De armen open, de haren dansend. De voorsprong was na elf minuten een feit.

Tjep Hoedemakers baalt van een gemiste kans tegen België. Foto: ANP/Willem Vernes

Nederland kreeg uitstekende mogelijkheden op de 2-0. Bijvoorbeeld een bal die recht voor de stick kwam van Tjep Hoedemakers, vlak voor het doel. Of een inzet van Thijs van Dam, ook vlakbij het doel. Het belegerde België had het duidelijk zwaar en zocht aanvallend z’n heil in harde flatsen die amper een aanvaller vonden.

Tegenstoot via Boon

Aan het eind van kwart twee toonde de regerend wereld- en olympisch kampioen zijn geslepenheid. Vlak nadat Tom Boon de eerste Belgische kans van de wedstrijd kreeg, mocht de spits aanleggen voor een strafcorner. Het voornaamste wapen van de kop na het uitvallen van Alexander Hendrickx, klopte Pirmin Blaak met een sleep door het midden. Een bal die bijna honderd kilometer per uur ging, maar ook houdbaar was.

De spelers van België juichen na de 1-1 gelijkmaker tegen Nederland. Foto: ANP/Willem Vernes

Van een gesloten wedstrijd zoals tijdens de WK-finale, was allang geen sprake meer. Het was het betere puntje-van-de-stoel werk. Eerst kreeg Thijs van Dam een loeier van een kans na een enorme Belgische stopfout, daarna was het aan de overkant de paal die Oranje redde na een inzet van John-John Dohmen.

Opnieuw Janssen

Die schrik bleef niet lang in de benen zitten bij de ploeg van Delmée: Nederland versierde twee corners op rij en weer was het Janssen die raak pushte. De bal die door de benen ging van lijnstop Florent Van Aubel, leverde de 2-1 op.

Oranje juicht na de 1-2 van Jip Janssen. Foto: ANP/Willem Vernes

Het was voor België het sein om een versnelling bij te schakelen. De Red Lions – die nog geen wedstrijd in het rood hebben gespeeld op het WK – namen het doel van Blaak een paar keer gevaarlijk onder vuur. De goalie hield goed stand bij inzetten van Felix Denayer (tweemaal) en een corner van Boon. Hij moest echter capituleren bij een kiezelhard schot van Nicolas De Kerpel, die halfhoog de 2-2 binnenramde.

Blaak stopt strafbal

België doorstond twee Nederlandse corners en pakte Oranje bij de strot. Er was acute ademnood toen Teun Beins tegenstander Van Aubel een zetje gaf in de cirkel. Strafbal, negen minuten voor tijd. Iedereen werd stil in het inmiddels volgelopen Kalinga Stadium. Een buitenkansje voor Boon, maar zijn inzet werd fantastisch uit de hoek geranseld door Blaak. Nederland leefde nog.

Foto: Willem Vernes

Het was ook het eindsignaal van de Belgische aanvalsgolven. Nederland oogde wat uitgeblust en kon amper nog voor gevaar zorgden op de vijandige helft. De klok tikte naar de nul. Kortom: shoot-outs. Daarin waren de Belgen Nederland de baas. De gouden droom is over, de mooiste kleur die Oranje nog kan halen is brons.

Lees hieronder de updates van ons liveblog van België-Nederland terug.


6 Reacties

 1. robvisser

  Jammer, maar Nederland miste gewoon teveel kansen tijdens de wedstrijd, in de fasen waarin ze net wat beter waren. Blaak is geen shootout specialist, speelde verder wel goed, al was de eerste strafcorner van Boon wel houdbaar. Zwakke schakels waren denk ik De Vilder, Van Dam en Pieters. De ervaring won het van de jeugd en in de tweede helft kon Oranje te weinig weerstand bieden. Van Ass, de routinier, heeft nu inmiddels toch wel veel shootouts gemist in belangrijke wedstrijden, dat valt wel op.

 2. christiansmekens

  Proficiat aan NL!! Zelf uit België, maar het België knap lastig gemaakt. Komt goed met ploeg NL, en sterk om zo drastisch door te selecteren. Staat België ook nog te wachten

 3. Runa Honig

  Leuke pot voor de hockeyliefhebber en heel veel hoop voor de toekomst. In korte tijd heeft Delmee alle spelers beter gemaakt en eigenlijk is op alle fronten winst behaald: snelheid, fysiek, tactisch, samenspel, omschakelen, het is allemaal verbeterd. Ruimte voor verbetering is er nog zeker. Nog even verder rijpen en dan gaan ze in Parijs voor goud. Voor het eerst sinds jaren acht ik die prijs niet onmogelijk. De belangrijkste concurrenten België en Australië lijken iets aan kwaliteit te hebben verloren.

 4. edwin-smolders

  “Prachtig” altijd dat we als liefhebbers en Nederlanders meteen altijd de nadruk weten te leggen op dat wat er niet goed was. Ik heb vooral een ploeg gezien die zich de laatste maanden fantastisch heeft ontwikkeld. Een ploeg die vandaag lekker onbevangen speelde en van eigen kracht uit durfde te hockeyen. Nederland domineerde grote delen van de wedstrijd, maar vergat zichzelf daarin meermaals te belonen. Ja, ook ik weet dat het in de sport om winnen gaat….maar uiteindelijk is het zaak om te leren van deze wedstrijd, want dan weet je als team voor de toekomst winst uit een nederlaag te halen.

 5. SanderVerkeij

  Jammer, finale was mooi geweest! Zo krijgen we toch weer de bevestiging dat het tophockey om details gaat, net als onder de vorige coach.

 6. rudi wortmann

  lekkere pot. veel klopte maar er valt nog genoeg te doen. België kon niet veel uitrichten en begonnen met lange ballen na de 2-1. waar NL zeker wel wat aan kon doen, maar dat wel 'vergaten'. maar al en al hebben deze jongens alles gegeven, en ik wens ze van harte. een kleine opmerking: de Ausie scheids had wel enkele hele rare beslissingen tijdens de shootout. Hulda aan het team en management.


Wat vind jij? Praat mee...