Ontketend Oranje zet recordscore in de boeken: 14-0

De Oranjemannen hebben historisch huisgehouden op het WK in India. In Bhubaneswar stopte de score pas bij 14-0. Dit leverde Nederland een kwartfinaleplaats, poulewinst in groep C en de grootste WK-zege ooit op. Jip Janssen maakte er vier en is daarmee samen met Thierry Brinkman voorlopig topscorer van het toernooi.

Het afvinken van de eerste plaats – en die kwartfinaleplaats – was slechts een formaliteit. Alleen een bizarre nederlaag met dubbele cijfers kon Nederland van de poulewinst afhouden. De Chilenen zijn een van de zwakkere broeders op dit WK. Dat is geen schande, want de Zuid-Amerikanen doen pas voor de eerste mee aan het toernooi. Eerder verloren ze ook al van Nieuw-Zeeland (3-1) en Maleisië (3-2).

Donderdag bleek al snel dat er voor hen tegen Nederland weinig eer te behalen was. Nadat Seve van Ass – vogelvrije kans – en Thierry Brinkman – tegen de keeper aan – al waarschuwingsschoten hadden afgevuurd, leverde de eerste corner wel resultaat op. Jip Janssen pushte met scherp en klopte de kleine Chileense sluitpost in de lage linkerhoek. Het was de eerste rake corner van Janssen tijdens dit toernooi, die al wel scoorde uit een strafbal.

Het duurde even voordat de score verder werd opgevoerd. Behalve twee corners creëerde Oranje niet al te veel kansen tegen Chili, dat lang niet zo defensief opereerde als Maleisië in de openingswedstrijd van Nederland. Met de scoop van Juan Amoroso als wapen – waar Oranje al rekening mee hield – kwamen de Zuid-Amerikanen er zelfs een paar keer uit.

Foto: Willem Vernes

Einde doelpuntendroogte

De doelpuntendroogte werd doorbroken in de 23ste minuut. En hoe! Derck de Vilder kwam vanaf de rechterkant de cirkel in en haalde verwoestend uit met zijn forehand halfhoog in de verre hoek. Een pracht van een 2-0. Het vuurwerk was amper afgestoken of de volgende treffer ging tegen de plank. Ditmaal dankzij een aanval over vier schijven. Thijs van Dam, die zelf deze combinatie opzette, tikte via een Chileense voet binnen: 3-0.

Oranje ging – gesteund door de fraaie marge – steeds beter spelen. De ene aanvalsgolf na de andere volgde. Chili werd tureluurs getikt in de eigen cirkel. Terrance Pieters bediende Brinkman met een fraaie turn: 4-0. Vlak daarna de 5-0, weer uit een corner van Janssen in hetzelfde hoekje.

De pauze kwam als een geschenk uit de hemel voor het kapot gespeelde Chili. Maar ook na rust was er geen kruid gewassen tegen Oranje, dat aantrad zonder Jonas de Geus. De middenvelder had knieklachten en bondscoach Jeroen Delmée besloot daar geen risico mee nemen. Zijn teamgenoten voerden de score op. Brinkman – fraaie backhand – en Janssen – ditmaal in de rechterhoek – zorgden binnen vijf minuten voor een 7-0 tussenstand. Voor Janssen was het zijn eerste hattrick in het Nederlands elftal. De arme Chilenen snakten alweer naar adem. Zeker toen Pieters en Koen Bijen ook hun goaltjes meepikten.

Foto: Willem Vernes

Record en primeurs

Aan de overkant van het veld, in het doel van Oranje, stond inmiddels Maurits Visser, die de tweede helft Pirmin Blaak verving. Hij zag dat Justen Blok na 43 minuten de tiende van de middag maakte. Extra bijzonder voor Blok: hij had nog nooit gescoord als international. Nog in hetzelfde, derde kwart tekende Janssen voor de 11-0.

Nadat Chili twee minuten mocht bijkomen richting het vierde kwart, werd het scorebord weer in beweging gebracht. Ditmaal wederom dankzij Bijen. Een paar minuten later viel de 13-0. Een prachtsleep van Teun Beins, die strak in de kruising vloog. Nog belangrijker: hierdoor brak Nederland de WK-recordscore van Australië dat in 2010 met 12-0 van Zuid-Afrika won.

Ook de 14-0 viel nog, via Brinkman die nu met Janssen de topscorerstitel deelt op dit WK. Een daverende manier om richting de kwartfinale van woensdag te gaan. Dan begint het WK pas echt, al lijkt Oranje nu al ontketend.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de derde poulewedstrijd van de Oranje Heren tegen Chili


4 Reacties

 1. robertverdonschot

  Ah, nu wel zichtbaar

 2. robdux

  Het gaat echt de korfbalkant op. Het is ontzettend knap wat Delmee en zijn team doen. Hard werken loont. Des te treuriger dat ze voor een bijna leeg stadion spelen.

  1. SanderVerkeij

   Wat is er precies knap? Had je verwacht dat ze moeite zouden hebben met deze drie matige tot slechte tegenstanders?

  2. robdux

   Het plezier spat er vanaf, er is een gedreven team te zien, de jongens doen het samen, de jongens doen normaal (geen arrogantie) en er staat een fris en fruitige groep. Dat was voor Delmee zijn tijd wel even anders. De wat oudere generatie was arrogant en hebben werkelijk niks gepresteerd. Helemaal top dat er schoon schip is gemaakt.


Wat vind jij? Praat mee...