Oranje totaal de baas over Nieuw-Zeeland: 4-0

Een vroeg cadeautje dat meteen werd uitgepakt (1-0), een gok van Nieuw-Zeeland met een keeperswissel die direct de 2-0 inleidde: het Nederlands elftal werd maandag al vroeg in de tweede groepswedstrijd op het WK in India in het zadel geholpen. Het leidde uiteindelijk tot een makkelijke 4-0 winst op Nieuw-Zeeland. Zodoende is Nederland in ieder geval geplaatst voor de volgende ronde en lijkt groepswinst verzekerd.

Het Wilhelmus had nog maar net geklonken in het schitterende Birsa Munda International Hockey Stadium in Rourkela, of de internationals van Oranje vormden al een sliert van dolblije internationals, na twee minuten hockeyen. Het was de aanvoerder van het Nederlands elftal, Thierry Brinkman, die het eerste doelpunt van Oranje vierde. Zijn eerste dit wereldkampioenschap en zijn 56ste in Oranje.

Zoals wel vaker sinds het tijdperk van Jeroen Delmée was goalgetter Brinkman het eindstation van een succesvolle turn-over, inmiddels de specialiteit van Oranje. Nu was het een waardeloze pass van de Nieuw-Zeelandse vleugelverdediger Kane Russell die de omschakeling inleidde, na goed druk zetten van Koen Bijen. Tussen de 23-meterlijn en de middenlijn schoof Russell de bal vanaf de rechterflank met een slordige flats zomaar in de stick van Tjep Hoedemakers, in het midden van het veld. De snelle Hoedemakers schakelde direct naar zijn befaamde turboversnelling. Met zijn snelle passen was hij voor niet één Nieuw-Zeelander bij te houden. Hoedemakers legde de bal terug, die hard werd binnengeschoten door Brinkman: 1-0.

Koen Bijen juicht na zijn doelpunt, de 3-0 tegen Nieuw-Zeeland. Foto: WorldSportPics

Vreemde gok van Nieuw-Zeeland: keeper naar de kant

De eerste strafcorner van de wedstrijd werd vervolgens gehaald door Nieuw-Zeeland, maar daarna kozen de Kiwi’s voor een zeer opmerkelijke tactiek. Nog voor het einde van het eerste kwart haalde de nummer negen van de wereldranglijst plotseling keeper Dominic Dixon naar de kant. Alsof er nog maar tien minuten te spelen waren, in plaats van drieënhalve kwart. Met een extra veldspeler binnen de lijnen probeerde Nieuw-Zeeland het Nederlands elftal waarschijnlijk te verrassen. Een opvallende gok van bondscoach Greg Nicol, die dramatisch uitpakte.

Zonder keeper in het doel van Nieuw-Zeeland was het voor Oranje doodeenvoudig om de voorsprong uit te breiden naar 2-0. Het was Brinkman die in de dertiende minuut van de wedstrijd de bal in een leeg doel kon schuiven, zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Prachtig waren de passjes van Stijn van Heijningen en Koen Bijen die daaraan vooraf gingen. Nog voor het einde van het eerste kwart had Nederland verder weg kunnen lopen, toen Nieuw-Zeeland een strafcorner weggaf, terwijl ook nog de videoscheidsrechter werd verspeeld. Zonder keeper in het doel had Nederland de 3-0 in het vizier. Maar de verdedigers van Nieuw-Zeeland liepen met gevaar voor eigen ledematen uit op Jip Janssen, wiens sleeppush knap werd geblokt.

In het tweede kwart probeerde Nieuw-Zeeland de schade te herstellen door weer met een keeper te gaan spelen. Maar Oranje bleef goed hockeyen met een combinatie tussen Derck de Vilder en Seve van Ass, die had moeten scoren. Oranje had de wedstrijd wel eerder op slot moeten gooien. Nog voor het einde van het tweede kwart viel de 3-0 alsnog. Zelden wordt een bal van zó ver raak getipt als Koen Bijen deed, na een heerlijke pass van Jonas de Geus. Vanaf de kop van de cirkel tipte hij knap de 3-0 binnen, door de benen van keeper Dixon.

Thierry Brinkman, Koen Bijen en Tjep Hoedemakers juichen na een doelpunt tegen Nieuw-Zeeland. Foto: WorldSportPics

Oranje loopt na rust verder uit, naar 4-0

Gemakzucht lag op de loer in de tweede helft, omdat de tweede overwinning van dit WK wel binnen was. Oranje liet af en toe de teugels vieren, met een kans voor Simon Child als gevolg, die miste. Richting het einde van het derde kwart was Nederland weer dichtbij een doelpunt. Oranje demonstreerde opnieuw hoe je moet omschakelen, maar de laatste pass van Brinkman op Bijen was te slordig, die daardoor niet kon schieten. Derck de Vilder scoorde even later, maar zijn doelpunt werd na een overtreding van Brinkman afgekeurd.

Ook in het laatste kwart bleef Oranje kansen missen, maar de controle over de wedstrijd raakte het niet kwijt. Zes minuten voor tijd maakte Hoedemakers met een lobje over de keeper de 4-0, op aangeven van Thijs van Dam. Na opnieuw een snelle turn-over had De Vilder de 5-0 op zijn stick, maar hij schoot naast. Donderdag wacht de laatste poulewedstrijd van Oranje, tegen Chili. Een gelijkspel is dan voldoende om de cross-overs over te slaan en zeker te zijn van een plek in de kwartfinales.

Check hier de updates van ons liveblog van Nieuw-Zeeland – Nederland


Wat vind jij? Praat mee...