Loting WK: Oranje Dames treffen Duitsland, Ierland en Chili

De Oranje Dames zijn donderdag bij de loting voor de poulefase van het WK 2022 gekoppeld aan Duitsland, Ierland en debutant Chili. De vijftiende editie van de strijd om de wereldtitel wordt deze zomer van 1 tot en met 17 juli gehouden in Spanje én Nederland.

Medegastland Spanje speelt in poule C tegen Argentinië, Zuid-Korea en Canada. Nederland en Spanje werken hun poulewedstrijden en een eventuele kwartfinale af in eigen land. De duels in poules A en B vinden plaats in Amstelveen, de wedstrijden van poule C en D worden in Terrassa afgewerkt.

Het België van bondscoach Raoul Ehren is ingedeeld in poule D met Australië, Japan en Zuid-Afrika. Zij spelen hun groepswedstrijden op Spaanse bodem. Bondscoach Janneke Schopman van India is met haar team in poule B gekoppeld aan Engeland, Nieuw-Zeeland en China.

44 duels in twee steden

De 44 wedstrijden van het WK 2022 worden voor het eerst in de historie gespeeld in twee verschillende landen. De speelsteden Terrassa en Amstelveen zijn allebei het decor voor de poulefase, de vier duels van de tussenronde (crossovers), de acht plaatsingswedstrijden voor de negende tot en met de zestiende plek en de kwartfinales.

De halve finales, de strijd om de derde plaats en de finale vinden allen plaats in Terrassa. In totaal worden 24 WK-duels gespeeld in het Estadi Olimpic de Terrassa en twintig in het Wagener Stadion van Amstelveen.

 

Verheugen op duel met Chili

Na afloop schakelde de organisatie met Xan de Waard, die namens Oranje reageerde op de loting. ‘Ik kijk vooral uit naar de wedstrijd tegen Chili’, liet de 167-voudige international weten. ‘Tegen hen heb ik nog niet eerder gespeeld.’

De Waard zit momenteel met het Nederlands elftal in Mannheim, waar de ploeg een korte stage heeft belegd. ‘Onze voorbereiding is wat lastig’, refereerde De Waard aan de onrustige periode waarin het Nederlands elftal verkeert. Het interne onderzoek naar hun veelbesproken prestatiecultuur is nog niet afgerond en Alyson Annan vertrok onlangs als bondscoach. ‘We kijken uit naar de volgende wedstrijden in de Pro League’, gaf De Waard aan. ‘Hopelijk zijn we er dan op het WK helemaal klaar voor.’

Honderdste WK-duel

De Oranje Dames bereiken komende zomer een mijlpaal in hun WK-historie. Indien Nederland zich plaatst bij de laatste acht landen – iets wat bij de dertien van de veertien voorgaande WK’s lukte – dan wordt de kwartfinale de honderdste WK-wedstrijd van de vrouwen. Oranje won tot nu toe 79 van haar 96 WK-duels, met verder tien gelijke spelen en zeven nederlagen. Ook Argentinië (96 duels) en Duitsland (94) kunnen komende zomer die mijlpaal bereiken.

Met acht wereldtitels is Oranje veruit het meest succesvolle land in de WK-historie. Argentinië, Australië en Duitsland volgen met elk twee wereldtitels. Nederland is regerend wereldkampioen na de glorieuze eindzege in Londen in 2018, waarbij Ierland in de finale eenvoudig met 6-0 opzij werd gezet.


2 Reacties

  1. robvisser

    Argentinië in veruit de makkelijkste poule, de Red Panthers krijgen het moeilijk, ook voor India wordt het erg pittig, en Nederland in een poule waarin Duitsland echt wel een medaillekandidaat is. Al met al is het wel een interessante loting.

  2. pietersmits

    Laten we hopen dat alles helemaal volgens planning door kan gaan. Voorlopig lijkt het daar zeker op. Vervolgens wordt het heel leuk. Ik denk dat de onderlinge verhoudingen opnieuw bepaald gaan worden. Op de poulefase durf ik wel een gok te doen, maar geen idee wie de finales gaan halen. Al met al verheug ik me, zelfs los van de loting, op de zomer.


Wat vind jij? Praat mee...