Margot Zuidhof liet zien hoe gevaarlijk ze in de cirkel kan zijn

Twee goals maakte aanvaller Margot Zuidhof (26) tegen Groot-Brittannië (4-0) op de Champions Trophy. Het toernooi in Changzhou is haar eerste grote toernooi, waarnaar ze lang heeft uitgekeken. Maar na de eerste drie wedstrijden stond de gretige spits nog steeds droog.

‘Ik zat lekker in het toernooi. Het ging best goed, maar misschien dat het niet helemaal mee zat’, antwoordde Zuidhof na de wedstrijd tegen Groot-Brittannië op de vraag of het een opluchting voor haar was dat ze na de vierde wedstrijd in China eindelijk haar eerste doelpunt te pakken had.

‘Positie kiezen in de cirkel is één van mijn sterkste punten. Daar zijn we de afgelopen tijd bewust mee bezig geweest. Waar je moet staan om je aan te bieden, waar je de rebound kunt verwachten. De eerste drie wedstrijden stond ik wel goed opgesteld, alleen kwam de bal net niet aan. De pass was niet goed was of een verdediger zat er nog net aan. Of ik stond net een stapje verkeerd.’

Goede goal van Zuidhof na mooie actie van Krekelaar

Donderdag tegen de machteloze Britten kwam er in de zeventiende minuut bij een 1-0 voorsprong van Oranje een einde aan de doelpuntloze periode van Zuidhof in China. Het begon toen ze zelf op de achterlijn na hard werken een lange corner verdiende. Die kwam via Pien Sanders bij Maartje Krekelaar terecht, die vanaf de linkerflank naar binnentrok. Twee verdedigers passeerde ze buitenom, de volgende binnendoor. Toen kreeg Zuidhof de bal weer, vlak voor het doel. Ze nam ‘m aan en maakte een mooie actie. Uit de draai schoot ze knap raak.

Uit de draai maakt Margot Zuidhof tegen Groot-Brittannië de 2-0. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Dat snel schieten, dat doelgerichte. Dat is een kwaliteit van mij. Of hij zit, of er komt een rebound uit. Margot Zuidhof

Het was haar eerste goal voor Oranje sinds het vierlandentoernooi in Breda afgelopen zomer tegen Japan. De tweede volgde twee kwarten later. Een perfect getimede pass van Laura Nunnink vanaf de achterlijn belandde bij de spits van Kampong, die knap voor haar man kwam en de bal binnentipte (4-0). Het was een typische goal zoals Zuidhof die ook in de Livera Hoofdklasse Dames maakt.

‘Ik denk niet dat ik de bal snel vanaf de kop cirkel in de hoek zal schieten. Dat is niet mijn kwaliteit’, was de analyse van Zuidhof van haar eigen kwaliteiten. ‘Ik moet het meer hebben van goals dichterbij het doel. Ik ben doelgericht. Ik push of sla meteen. Ik weet waar de goal staat, ik hoef niet te kijken. Dat snel schieten, dat doelgerichte.Dat is een kwaliteit van mij. Of hij zit, of er komt een rebound uit.’

Glijdend werkt Margot Zuidhof de bal tegen de Britse keepster Amy Tennant. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Deze Champions Trophy krijgt Zuidhof voor het eerst een kans op een internationaal toernooi, nadat ze zich vanuit Hurley Dames 3 via een lange, haast sprookjesachtige weg, in Oranje knokte. Al in januari 2017 meldde ze zich voor het eerst bij Oranje, op trainingskamp in het Spaanse Cadiz. Het was de plek waar de basis werd gelegd voor het nieuwe tijdperk van Oranje, dat na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro talloze internationals hun afscheid had zien aankondigen.

De Champions Trophy is het moment om te bewijzen of ze in Pro League-selectie thuishoort

Zuidhof werd in eerste instantie niet opgeroepen voor de internationale titeltoernooien. Het EK, het WK en de HWL Final gingen aan haar neus voorbij. Bijna twee jaar had ze nodig om een groot toernooi te mogen spelen. Onder meer door de afwezigheid van Lidewij Welten, Kelly Jonker en Frédérique Matla krijgt Zuidhof nu een kans. Na de Champions Trophy komt ook de selectie voor de Pro League er binnenkort alweer aan. Een lijst die bestaat uit 32 namen. Deze week is een goed moment voor Zuidhof te bewijzen dat ze het niveau aankan.

‘Omdat ik al zolang met Oranje mee train, is de overgang naar het hogere niveau steeds kleiner voor me geworden. Het gaat nu eigenlijk vanzelf. Aan de selectie van de Pro League probeer ik niet te denken. Ik wil mezelf geen druk opleggen. Ik wil vooral genieten. Misschien is dit inderdaad het moment om me te bewijzen. Of misschien was dat al eerder. Ik heb geen idee. Ik ben er niet mee bezig. Ik probeer vooral te beseffen hoe bijzonder het is dat ik in Oranje speel.’


1 Reactie

  1. marijeknuvers

    Top. Speelster naar mijn hart. Kwam nu ook heerlijk uit de verf. Genieten.


Wat vind jij? Praat mee...