Margot Zuidhof werkt met Santi Freixa aan scoringstechnieken

Vijf doelpunten maakte Margot Zuidhof (26) in korte tijd al voor haar nieuwe club Kampong, nadat ze afgelopen zomer de overstap maakte van Hurley. De snelle aanvaller weet het doel makkelijker te vinden dan de afgelopen jaren. ‘Het is een goede keuze geweest om naar Kampong te gaan.’

‘Een nieuwe uitdaging’ was voor Zuidhof de belangrijkste reden waarom ze het voor haar vertrouwde Hurley verliet, waar ze zich via Dames 3 ontwikkelde tot een van de belangrijkste speelsters van Dames 1. Maar er was nog een reden waarom Zuidhof afgelopen zomer voor een nieuwe club koos. Ze wilde graag met Santi Freixa werken, de coach van Kampong die zelf altijd met hart en ziel in de aanvalslinie van Spanje en Amsterdam op jacht ging naar doelpunten.

Zuidhof merkte laatst op een training van Kampong hoe gefrustreerd ze was toen ze haar backhand weer veel te hoog sloeg. Ze vroeg Freixa om advies. Even later sloeg Zuidhof weer een paar ballen met haar backhand, net zolang tot het schot wel laag en recht was.

Margot Zuidhof aan de bal met Josien Galama van Laren in haar rug. Foto: Koen Suyk

Santi ziet wat ik verkeerd doe en kan mij duidelijk uitleggen hoe het wel moet.’ Margot Zuidhof over haar coach Santi Freixa

‘Ik wist dat ik van Santi als oud-spits veel kon leren. Hoe ik ballen aanneem en wat ik ermee moet doen. Of ik mijn lichaam moet gebruiken en hoe dan precies. En met welke techniek ik moet schieten. Daar helpt Santi mij mee’, vertelde Zuidhof zondag in het clubhuis van Laren na de 1-0 nederlaag met Kampong. ‘Hij ziet wat ik verkeerd doe en kan mij duidelijk uitleggen hoe het wel moet.’

Natuurlijk gaat het te ver om nu meteen te zeggen dat Freixa binnen een paar weken een goalgetter van Zuidhof heeft gemaakt. Haar vijf goals maakte ze in twee wedstrijden tegen Groningen en Huizen, twee van de zwakste ploegen van de Hoofdklasse dit jaar. Zondag tegen het goed verdedigende Laren kwam ze er een stuk minder aan te pas. Maar het valt ook niet te ontkennen dat Zuidhof bij Kampong in korte tijd al vaker heeft gescoord dan heel vorig seizoen bij Hurley (vier keer) en het seizoen daarvoor (drie).

‘Ik had het niet verwacht. Ik heb een paar keer precies op de goede plek gestaan. Die ballen kwamen goed aan. Zoals het doelpunt dat ik een uit een strafcornervariant maakte. Daar wachtte ik bij de tweede paal en kreeg ik ‘m goed aangespeeld’, zei Zuidhof over haar sterke start van het seizoen. ‘Dit team ligt me goed. Ik word makkelijk in de cirkel aangespeeld. Dat speelt natuurlijk een rol waarom ik die wedstrijden zo makkelijk scoorde.’

De komst van de Pro League is gunstig voor speelsters als Zuidhof

Vorig seizoen kwam Zuidhof – negenvoudig international – tekort om een plekje in de WK-selectie van Oranje af te dwingen. Ze heeft in de aanval te maken met veel concurrentie. Het is nog onduidelijk of Kitty van Male haar interlandcarrière voorzet, maar de spitsen Maxime Kerstholt en Ginella Zerbo ontwikkelen zich sterk. Wat dat betreft is het voor Zuidhof gunstig dat begin volgend jaar de Pro League begint. Voor die competitie mag bondscoach Alyson Annan een lijst van 32 namen inleveren, meer dan de achttien speelsters die normaal gesproken aan een WK, EK of de HWL mee mogen doen.

Zuidhof: ‘Dat is inderdaad gunstig voor mij. Ik ben benieuwd hoe het met Oranje verder gaat. Maar ik ben nu vooral met Kampong bezig. Het heeft niet meegespeeld in mijn overweging om weg te gaan bij Hurley. Maar ik merkte wel dat ik door wilde groeien, dus in die zin heeft het wel met elkaar te maken. Als ik bij Kampong groei, groei ik ook bij Oranje.’


4 Reacties

 1. Runa Honig

  Van dames 3 naar de hoofdklasse naar het nationaal team. Voor iedereen die denkt de boot gemist te hebben is Zuidhof een hoopgevend voorbeeld.

 2. eduardlinthorst

  hockey.nl blijft toch een beetje het knhb promotieplatform. Waarom toch Margot Zuidhof zo prominent in beeld. Ongetwijfeld een goede speelster maar afgelopen zondag onzichtbaar en ongevaarlijk. Met Gigi heeft Kampong de beste speelster van de hoofdklasse maar dat is voor de knhb niet van belang natuurlijk. Analyseer eens een keer fatsoenlijk een wedstrijd op hockey.nl. Dit was echt een leuke wedstrijd. Goed plan van ziggo om deze uit te zenden. Laren was op het eerste kwart na zoveel sterker en vooral controlerend veel beter .

 3. pietersmits

  @EduardLinthorst Het verbaasde mij ook nogal. Het lijkt mij, hoe jammer ook, dat er zo irreële verwachtingen worden geschapen. Ik vraag mij af waarom? Laat ze toch lekker hockeyen. Geniet ervan dat het goed loopt en draaf niet meteen zo door. Overigens staat er ook een relativerende alinea in ("Natuurlijk gaat het te ver....... het seizoen daarvoor (drie). "). Zeker een heel leuke wedstrijd van 2 teams die goed bezig zijn en ook echt willen hockeyen. Wel stelden beide teams (maar vooral Laren) mij aanvallend teleur. Het lijkt me dat dat beter kan en moet om echt om de play-offs mee te gaan doen.

 4. lynnBosman

  Gigi de beste speelster van de hoofdklasse? Haha, nee joh maar goed is ze zeker. Beste speelster van Kampong. Persoonlijk zie ik Fillet liever dan Zuidhof, jammer dat ze geblesseerd is. Zuidhof is goed en zal best bij de 32 namen zitten, maar niet goed genoeg voor de beste 20.


Wat vind jij? Praat mee...