Matchwinner Freeke Moes: ‘Dit doelpunt betekent veel voor me’

Voor België lag dinsdagavond voorzichtig de weg naar de halve finale open. Maar aanvaller Freeke Moes (23) barricadeerde voor de Red Panthers de poorten naar Terrassa. Haar doelpunt in de 48ste minuut, een fout van de Belgische keepster Aisling D’Hooghe, leidde Nederland naar een krappe 2-1 zege in de kwartfinale.

De doelgerichte aanvaller van Amsterdam heeft binnen een jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio vorig jaar behoorde Moes niet tot de vaste kern van zestien. Destijds was ze stiekem al blij dat ze toch mee naar Japan mocht als reserve.

Voor het wereldkampioenschap zou Moes niet meer tevreden zijn geweest met een rol als negentiende man. Het zegt veel over haar nieuwe status. In haar 25ste interland bekroonde de spits die nieuwe status met haar achtste interlanddoelpunt, haar belangrijkste goal in Oranje. Na haar knappe treffer tegen Duitsland was het haar tweede doelpunt op dit wereldkampioenschap.

‘Wat me nu overkomt, overweldigt me een beetje’, zegt Moes. ‘Het doet me heel erg goed dat ik nu een belangrijke goal heb gemaakt. Dat betekent veel voor me. Natuurlijk ben ik vooral blij dat we ons hebben geplaatst voor de halve finale. Maar als jonkie moet je jezelf bewijzen. Daarom is dit extra lekker. Ik heb altijd geweten dat dit er bij mij in zit. Daaraan heb ik nooit getwijfeld.’

Freeke Moes juicht nadat ze de 2-1 heeft gemaakt. Foto: Willem Vernes

Ik wilde de bal eigenlijk voorgeven Freeke Moes over de 2-1

Moes geeft het dinsdagavond eerlijk toe. Haar schot vanaf de achterlijn dat via de binnenkant van de klomp van D’Hooghe naar de verlossende 2-1 leidde, was niet bedoeld als schot, maar als voorzet.

Het is een beetje een wrange conclusie dat haar herinnering aan haar mooiste moment in het Nederlands elftal tot dusver, voor de rest enigszins troebel is. Wat er precies in de 48ste minuut gebeurde, staat niet goed op haar netvlies. Ze heeft het op het moment zelf niet goed gezien.

‘Ik kwam net uit een wissel en kreeg een mooi steekballetje van Xan. Vervolgens kwam ik over de achterlijn binnen. Zonder dat ik het zelf door had, kwam ik steeds verder. Ik wilde de bal eigenlijk voorgeven. Maar wat er vervolgens gebeurde, zag ik eigenlijk niet goed. Via de keepster ging hij er blijkbaar in. Ik hoorde iedereen opeens juichen. Dat was een goed teken’, glimlachte de aanvaller, die in het vierde kwart ook dichtbij de 3-1 was. Via de klomp van de keepster schoot ze de bal tegen de paal.

Freeke Moes vindt na de 2-1 de armen van Maria Verschoor. Foto: Willem Vernes

Schaven aan de voorhoede

Na de poulefase waarin Oranje op sommige momenten moeite had met scoren, spraken de speelsters van het Nederlands elftal met elkaar af om sneller op doel te schieten, zegt Moes. ‘Het liefst spelen wij give and go-hockey. Maar in de poulefase waren we daar misschien iets te veel mee bezig. Het leidde ertoe dat we te weinig op doel schoten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet het gevoel heb gehad dat we als voorhoede niet met elkaar in verbinding stonden. Ik ben niet nerveus geworden van het feit dat we in de poule soms moeite hadden met scoren. We hebben de afgelopen dagen veel video’s bekeken en ook veel met elkaar gepraat. Ik heb altijd het idee gehad dat het wel goed zou komen.’

Toch was de voorhoede dinsdagavond tegen België opnieuw niet altijd scherp. Of de grote vorm er nog niet is bij Oranje? ‘Dat denk ik niet, nee. We kunnen beter dan we op momenteel laten zien. Maar op dit moment ben ik vooral blij dat we naar Spanje gaan. We kunnen prachtig hockey spelen en in de kwartfinale van België verliezen. Of we groeien zoals nu in het toernooi en gaan naar Spanje. Dan heb ik liever dat laatste.’


1 Reactie

  1. robvisser

    Raoul Ehren kan en mag natuurlijk zeggen 'die lullige winnende goal, die er via onze keeper inging', maar het was een prachtige en typische Freeke Moes actie, waarbij ze drie Belgische verdedigers liet staan en veel doorzettingsvermogen toonde. De Belgen reageerden er niet adequaat op.


Wat vind jij? Praat mee...