‘Matchwinner’ Josine Koning: ‘Lelijk gewonnen, dat moet ook kunnen’

Het was keepster Josine Koning die met Oranje knap haar doel schoon hield tegen Duitsland, dat af en toe zeer gevaarlijk was. In het Sparkassenpark in Mönchengladbach was Koning na een stroef EHCC-weekend in Amsterdam misschien wel de ‘Man of the Match’ van Nederland.

Waar een pover Oranje zich soms leek te verstoppen in het stadion van Mönchengladbach, was het Den Bosch-keepster Josine Koning die als een tijger de nul hield. Daardoor was het in Duitsland een hélé Duitse overwinning: na twee minuten scoren en daarna de nul houden. Dankzij een paar schitterende reflexen van Koning – onder andere op inzetten van Nina Notman van dichtbij en zes strafcorners – kon Oranje toch de drie punten uit Mönchengladbach ‘stelen’.

‘Dit was geen mooie wedstrijd. Het was pittig, maar dat hadden we ook wel verwacht. We hebben goed verdedigd. We hebben lelijk gewonnen, maar dat moet ook kunnen toch? Dat is wat we daarnet tegen elkaar hebben gezegd. Het was niet onze beste wedstrijd, maar we hebben gedaan wat me moesten doen’, zei keepster Koning na afloop van de wedstrijd. Zij snapte als geen ander dat het een stroeve wedstrijd was. Niet alleen voor de speelsters maar ook voor de toeschouwers.

‘De Duitsers blijven goed verdedigen, dat weet je. Een volledig open wedstrijd ga je niet krijgen. Onze basis was niet goed genoeg vandaag. Waarom weet ik niet. We namen de ballen niet goed aan. Gaven elkaar stuiterballen en wisten elkaar niet lekker te vinden. Als keepster sta je dan ook machteloos. Mijn taak is het alleen om ballen te stoppen en verder zorgen dat het verdedigend goed staat.’

Josine Koning na de wedstrijd van Oranje. Foto: Koen Suyk

Oranje kwam deze keer als geroepen voor Koning

Bij het horen van de term ‘Man of the Match’ moet Koning lachen. Ze is het er niet mee eens. ‘Nee, ik had alleen meer te doen gehad dan normaal. Die Duitsers zijn de tweede helft niet vaak in onze cirkel geweest. De strafcorners verdedigend hadden wij goed voorbereid. Ik vind niet dat ik de wedstrijd heb gewonnen. De verdediging stond gewoon goed.’

Koning speelde net als veel van haar teamgenoten een ongelukkige EHCC. Met Den Bosch werd de keepster slechts vierde. Een bijna historische prestatie voor de landskampioen, die grossiert in finales en zeges in de Europa Cup. Lang wilde Koning daar niet op terugblikken. Misschien kwam deze wedstrijd van Oranje wel even als geroepen voor haar.

‘Voor mij was het een soort reset, na niet het lekkerste weekend. Toen kreeg ik weinig ballen, maar wel veel tegengoals. Nu met Oranje heb ik het weekend achter me gelaten. Dan is het lekker om met z’n allen weer een ander doel te hebben. Met Den Bosch hebben we alles verwerkt en zijn de emoties uitgesproken. Wat er is gezegd is, houden we binnen vier muren. Maar er is geen man overboord. De koppen staan weer dezelfde kant op.’

En Koning liet in Mönchengladbach ook weer zien waarom ze samen met Anne Veenendaal tot de twee beste keepsters van Nederland behoort.

Bekijk ook


1 Reactie

  1. Sjang Fijen

    Eerlijk, heerlijk hoe Josine haar doel verdedigde. Proficiat meid. Dat Oranje het vanavond met name de verdediging in het Sparkasse stadion zwaar zou krijgen, was voorspelbaar. Deze ingespeelde verdediging hield wel stand en over voorin zeuren we vandaag eens niet. Oranje miste vanavond 4 klasbakken van wereldnivo en Duitsland moest winnen: zijn nu zo goed als uitgeschakeld voor de finale vier.. Goed bericht, ook voor het vervolg van de competitie. Mooi toch. Groet van ............Sjang.


Wat vind jij? Praat mee...