Matchwinner Van Maasakker had een uitgekiend plan

Tot drie keer toe sleepte Nederland zondag tegen Argentinië een strafcorner in de linkerbenedenhoek. Twee keer door Caia van Maasakker, één keer door de jarige Yibbi Jansen. Het was een uitgekiend plan, dat een machtig wapen bleek waarmee de sterkere Argentijnen op sluwe wijze toch werden verslagen (3-0).

Van Maasakker zat niet eens goed in de wedstrijd, gaf ze na afloop eerlijk toe. In de openingsfase verspeelde ze twee keer een bal op een levensgevaarlijke plek. De Argentijnen bestormden snel het doel van Anne Veenendaal, die Nederland met een paar goede reddingen op de been hield. ‘Dit kan niet. Dit moet echt beter. Snel de knop omzetten en doorgaan’, zei Van Maasakker tegen zichzelf.

‘Ik dacht: deze corner móét zitten’

Toen kwam dat belangrijke moment, drie minuten voor rust. Voor het eerst kreeg Nederland een strafcorner. Het was de beloning voor een paar sterke minuten, na een zwak begin van de wedstrijd. Van Maasakker dacht aan het plan dat van tevoren was bedacht. Pushen waar de ruimte ligt. In de linkerbenedenhoek. ‘Ik dacht: deze corner móét zitten. Dan is het klaar met die sterke fase van de Argentijnen en kunnen we verder’, zei Van Maasakker.

Een paar seconden later maakte ze van haar rechterhand een vuist, die ze met een lach op haar gezicht in de lucht stak. Het is de herkenbare manier waarop Van Maasakker een doelpunt viert. Belén Succi, keepster van Argentinië, had de harde sleeppush met haar stick niet kunnen keren.

Caia van Maasakker balt haar vuist. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Van Maasakker en Jansen gaven de Argentijnen een lesje strafcorners nemen

Soms krijgt Van Maasakker, strafcornerneemster nummer één van Oranje, kritiek op haar corner, die in Oranje en in de Hoofdklasse altijd onder een vergrootglas ligt. Maar tegen Argentinië bleek dat het in de wereldtop ook anders gesteld kan zijn. Sinds het afscheid van Noel Barrionuevo hebben de Argentijnen geen strafcornerspecialist meer.

Zes corners haalden ze in de wedstrijd tegen Nederland, maar zichzelf belonen voor hun dominantie van met name de eerste helft deden ze niet. De sleeppush van Agustin Gorzelany, de flats van Florencia Habif en de slag van Lucina von der Heyde zijn niet goed genoeg. Bovendien stond Anne Veenendaal heerlijk te keepen.

Vlak voor het einde van het derde kwart haalden de Oranje Dames hun tweede strafcorner. Van Maasakker stond wissel, Yibbi Jansen meldde zich op de kop van de cirkel. Het talent, die in de eerste competitiehelft van dit seizoen onder leiding van Tina Bachmann haar teamgenote Valerie Magis voor zich moest dulden, kreeg het vertrouwen van bondscoach Alyson Annan, die haar meenam naar China. Ook Jansen had de zwakke plek van de Argentijnse cornerverdediging goed in haar hoofd gestampt. Feilloos sleepte ze haar strafcorner in de linkerbenedenhoek.

Yibbi Jansen springt in de lucht nadat ze Nederland met haar sleeppush op 2-0 voorsprong heeft gezet. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Yibbi en ik kunnen elkaar afwisselen. We proberen de tegenstander aan het denken te zetten. Caia van Maasakker

Van Maasakker: ‘Eerst had ik Ireen (van den Assem, red.) naast me staan. Nu is het Yibbi (Jansen, red). Het is fijn dat we meerdere speelsters hebben die een corner op doel kunnen pushen. Yibbi is nieuw voor de buitenlandse teams. Zij kennen haar minder goed dan ze mij kennen. Wat dat betreft is het goed dat we elkaar kunnen afwisselen. We proberen de tegenstander aan het denken te zetten.’

Drie minuten na het begin van het vierde kwart herhaalde Van Maasakker bij de vierde corner van Oranje haar kunstje van voor de rust. Weer ging de bal naar dezelfde hoek, alleen nu iets meer door het midden. Succi zat er nog wel aan, maar via haar stick schoot hij toch het doel in. 3-0. Wedstrijd beslist. Argentinië verslagen. Nul punten voor Las Leonas, na twee duels.

Van Maasakker: ‘Als je 3-0 wint, heb je het gewoon goed gedaan. We begonnen niet goed aan de wedstrijd, maar hebben wel hard gewerkt. Het is fijn dat het ons op een gegeven moment lukte om kansen te creëren en strafcorners te halen. De ene keer zijn het velddoelpunten waarmee we winnen, nu was het onze corner.’