Matig Oranje morst kansen en worstelt zich langs Spanje

In een matige wedstrijd hebben de Oranje Dames met 2-0 gewonnen van Spanje op het vierlandentoernooi in Breda, dat vooral in het teken staat van de voorbereiding op het WK in Londen (eind juli, begin augustus). Kitty van Male en Frédérique Matla waren de enige aanvallers die het doel van de Spanjaarden wisten te vinden, ondanks meerdere opgelegde kansen.

Aanvaller Lidewij Welten en verdediger Sanne Koolen bleven aan de kant. Van de twintigkoppige selectie die bondscoach Alyson Annan heeft samengesteld voor dit vierlandentoernooi, mogen er per wedstrijd achttien in actie komen. Welten is niet geblesseerd, maar werd mogelijk vanwege haar blessuregevoeligheid gespaard. Voor Koolen is het jammer dat ze zich deze wedstrijd niet in de kijker heeft kunnen spelen.

Duidelijk is dat het vierlandentoernooi ook in het teken staat van de strijd om een klein deel van de achttien plekken in de WK-selectie, die voor de rest al grotendeels vergeven lijken te zijn. Nieuwkomer Margot Zuidhof deed het met paar mooie acties niet onaardig. Pijnlijk was het moment dat Maartje Krekelaar en Lieke Hulsen maandagavond in het spelershotel afscheid moesten nemen van de rest van de selectie. De twee speelsters van Den Bosch – allebei niet geselecteerd voor het vierlandentoernooi – trainen en eten wel met de groep mee, maar moeten ’s avonds het hotel verlaten en in hun eigen huis overnachten. De geblesseerde Laura Nunnink (hamstring) blijft wel in het hotel.

Xan de Waard en Frédérique Matla vieren het doelpunt van Kitty van Male. Foto: Koen Suyk

Grote kansen werden gemist bij Oranje

Het zegt iets over hoe moeilijk het voor Krekelaar en Hulsen wordt om zich nog in de WK-selectie te knokken, die na het vierlandentoernooi wordt bekendgemaakt. Met name voor Krekelaar moet die klap hard aankomen, nadat ze afgelopen jaar in Nieuw-Zeeland topscorer van de Hockey World League werd met vijf velddoelpunten. Bondscoach Alyson Annan vindt dat ze de laatste maanden minder in vorm is. Haar gebroken pink lijkt geen rol te spelen in het feit dat ze nu niet is geselecteerd.

Nederland had het moeilijk tegen Spanje, de nummer elf van de wereld, die de afgelopen jaren aan kwaliteit heeft gewonnen. Het was de eerste keer sinds zestien interlands (de halve finale op het EK tegen Engeland in augustus) dat Nederland voor rust niet scoorde. Oranje kreeg in de eerste twee kwarten drie grote kansen, waarin telkens de verkeerde keuze werd gemaakt. Na een sublieme backhandpass van Marloes Keetels, het hoogtepunt voor de rust, stond Kitty van Male helemaal vrij en oog in oog met de Spaanse keepster Maria Ruiz. Maar ze tipte de pass meteen tegen de goalie aan, in plaats van dat ze de bal in alle rust aannam.

Daarna timede Frédérique Matla bij de tweede paal een prima pass van Malou Pheninckx verkeerd en had Eva de Goede alle tijd om op doel te slaan. Maar ze koos voor een flats, die werd gered door de Spaanse keepster. Het duurde tot de 37ste minuut voor Van Male de ban brak nadat ze bij een snel uitgespeelde counter het eindstation was van een prachtige aanval die eindigde met een mooi driehoekje met Xan de Waard en Frédérique Matla. Twee minuten voor tijd verdubbelde Matla de voorsprong met een knap backhandschot, maar het is duidelijk dat Oranje de komende weken aan de aanvallende stootkracht moet werken om op het WK in topvorm te zijn.


15 Reacties

 1. robvisser

  Oei wat was dit slecht, even schrikken. Zoiets had ik niet verwacht. Totaal geen scherpte, snelheid, bezieling. Negatieve hoofdrol voor Dirkse van den Heuvel, maar ook Kitty van Male was niet best. De toegevoegde waarde van Margot Zuidhof gaan we misschien nog zien. Jammer al met al, beetje een afknapper. Vreselijk slecht geluid trouwens bij de interviews na afloop. Bijna niet te verstaan, dan heeft het niet veel zin.

 2. MickH

  Tja...was te verwachten, voortekenen zijn al enige tijd niet goed. Topsport?...Tja, er worden best veel uren gemaakt, doch de dommigheid straalt af van vele acties simpelweg af. Het is maar de vraag of die Tank hier verandering in kan gaan aanbrengen. Het krediet raakt langzamerhand op, of moet je simpelweg concluderen dat het IQ/tactisch vermogen de dames gewoon in de steek laat er geen betere alternatieven voorhanden zijn? Lekker draven en we zien wel...

 3. lynnBosman

  Wat een vreselijk nare reactie Mick. Een matige of slechte wedstrijd kan altijd, pas na dit toernooi conclusies trekken. Wanneer gaat Annan toch de kwaliteit van Hulsen inzien? Verschoor moet het toch ook een keer klaar mee zijn? Het zegt ook iets over Spanje dat een matig NL gewoon met 2-0 wint.

 4. robvisser

  Ja, als ze Maartje Krekelaar thuislaat vanwege vormverlies, dan vraag je je af waarom Verschoor wel het voordeel van de twijfel krijgt. Ik zie ook veel liever Charlotte Vega dan Kitty van Male eerlijk gezegd. En Lieke Hulsen krijgt geen serieuze kans onder Annan. De strafcorner is een serieus zorgenkind voor Nederland, andere toplanden zijn effectiever.

 5. lynnBosman

  Jups onbegrijpelijk wat er soms in dat brein van Annan omgaat mbt Krekelaar en Verschoor. Zerbo en Vega topscorers competitie maar toch voor een Zuidhof gaan.. Hopelijk is Nunnink op tijd fit.. Jammer dat Hulsen geen echte kans krijgt. DVDH lijkt me toch wel klaar na het wk? Van Male.. Mmm is of het toernooi knettergoed of gewoon slecht. Wordt na de vier nations de selectie bekend gemaakt? SC tsja.. Ik neem aan dat er varianten zijn. Yibbi heeft een goede sc, Annan had voor de Paumenroute kunnen kiezen waarin ze back staat en puur voor de sc. De wedstrijd was slecht maar goed dat zegt nog niet hoe het straks is.

 6. robvisser

  Ik vind al een tijdje dat Dirkse van den Heuvel een stuk minder toegevoegde waarde heeft dan voorheen. Yibbi Jansen is echt een SC specialist. Onbegrijpelijk dat bij zo'n zwak punt van Nederland zij er dan meteen alweer uit vliegt. Annan vind ik bij tijd en wijle moeilijk te volgen in haar selectiebeleid. Er zijn denk ik ook maar weinig landen waarin ze de topscorer van de competitie thuis laten. Xan de Waard vond ik trouwens wel uitblinken tegen Spanje, dat was ik nog even vergeten.

 7. PietB

  Selectiebeleid van mevr Annan is onbegrijpelijk. Beetje oneerlijk om alleen Verschoor te noemen die uit vorm is. Geen vorm te zien, al tijden niet bij van Male en Jonker. DvdH is toch echt opgebrand. Zuidhof? Sorry. Vandaag speelde iedereen ver onder de maat, geen bezieling, enthousiasme of geloof in eigen kracht. Behalve de Waard. Dikke voldoende. Frustrerend voor Krekelaar. Die zal met hetzelfde gevoel rondlopen als voor de HWL. Met alle gevolgen van dien..

 8. Runa Honig

  Zonder de meiden vrij te willen pleiten, de druk is wel hoog als je eigenlijk voor de selectie aan het spelen bent. Dat heeft Annan nu eenmaal zo bedacht. Niemand wil nu nog afvallen en daar ga je verkrampt van hockeyen. Bovendien is Nederland altijd de te kloppen ploeg. Dat is ook lastig spelen. Dat Annan te kort schiet vind ik al vanaf het begin; de vele overwinningen maskeren haar zwakke punten. Inderdaad onbegrijpelijk selectiebeleid, maar ze mist ook overzicht, zo lijkt het soms, vraag me af of ze de druk aankan. Het bekende ‘incident’ op de OS was even symptomatisch als exemplarisch.

 9. MickH

  @Lynn, Ik vind dat de dames en coach teveel krediet krijgen als je de prestaties in ogenschouw neemt en dat ze veel harder aangepakt zouden moeten worden. Waar hebben we het hier in godsnaam over?:) Een wereldwijd marginale sport waar we zogenaamd in uitblinken. Zet dit eens af tegen het niveau van de wedstrijden en wat de dames laten zien: 1. Dom ingezette acties waar de gemiddelde leek van kan zien dat de kans op succes niet meer dan 20% bedraagt 2. Totaal ontbreken van tactisch inzicht bij het gros van de speelsters 3. Een coach die 20 kg overgewicht mee draagt, nog wel een oud topsporter, een gotspe...hoe serieus neem je je werk dan? De meeste dames zijn geboren met een gouden lepel in de bek en laten eenvoudigweg verdomd weinig zien. Maar zoals ik al eerder schreef; het kan dat er niet beter voorhanden is en dat dit het maximaal haalbare niveau is natuurlijk. De spoeling is dun en wellicht EENoog koning(in). Het laatste zou ik nog betreurenswaardiger vinden; het failliet van Nederland Hockeyland...

 10. lynnBosman

  @mick: je kunt ook iemand omschrijven zonder haar een taak te noemen. De spoeling dun??? Totaal niet mee eens. Je kunt zo twee teams bouwen die met kop en adviseert boven veel landen uitsteken maar dan moet Annan wel durven doorselecteren en degene uit vorm thuis laten. Zerbo, Vega, Veen, Hulsen, Fillet, Kerstholt, vd Plas, Jansen, De Baat, Albers, Muyselaar om er maar een paar te noemen. Verbruggen, is gestopt, maar waarom heeft die nooit eens kans gekregen? Het selectiebeleid is star en achteraf zag Marijne het zo slecht nog niet. Tsja @PietB het is niet alleen Verschoor. Verschoor ligt voor op mijn tong omdat ze het vrijwel nooit heeft laten zien in Oranje. Leurink speelt ook niet de sterren van de hemel, dvdh begin ik maar niet over. Vorm is King ongeacht je status.. Als Annan dat nu maar eens durft.. Maar goed om conclusies te trekken op 1 wedstrijd vind ik ook wat overtrokken.

 11. lynnBosman

  *tank

 12. MickH

  Ja, de spoeling is erg dun. Er is namelijk geen enkel referentiekader. Er wordt dermate weinig gevraagd van de dames op Nationaal niveau dat ze op halve kracht de competitie uitspelen. Als je Amsterdam zag schutteren in de play offs, dan kan je de top van de dames hoofdklasse niet eens meer serieus nemen. Dit gecombineerd met een dramatische (hockey?) intelligentie bij de veel speelsters, waar lekker rennen en doodlopen inmiddels tot kunst is verheven, niet wordt afgestraft en 'de tank' kennelijk niet datgene kan brengen wat er Internationaal gevraagd wordt, is het komende WK tot mislukken gedoemd.

 13. lynnBosman

  Hmmm nee niet mee eens.. Spoeling is abdoluut niet dun. Misschien kritisch kijken op het niet te volgen selectiebeleid van Annan. Roepen dat je meer vechters wilt om de grootste pitbull Hulsen eruit te houden. Er zijn een aantal van die renners inderdaad (overigens echt niet allemaal) een ik ga nu maar de naam niet noemen, maar zolang Annan zulke speelsters niet selecteren is dat wat we zien.. Ik vind iemand dom noemen nogal bot, maar erg intelligent spel vertoont een aantal speelsters en bondscoach niet.

 14. lynnBosman

  Grrrr * absoluut *en * blijft selecteren

 15. MickH

  Dan hebben we het volgens mij redelijk over hetzelfde euvel mevrouw Bosman, doch ik spijker het iets harder tegen de muur:) Laat Annan is beginnen met zelf het goede voorbeeld geven: haar geestelijke labiliteit is reeds bekend, tijd om dat eens te gaan compenseren met een lichaam dat een bondscoach van een fysieke sport waardig is? De KNHB zou haar beide bondscoaches eens op dieet moeten zetten; lijkt verdorie wel alsof beiden de hele dag niets anders doen dan hamburgers eten en pullen bier weg klokken. Goed voorbeeld voor de jeugd....Gewoon wegen dat tuig elke maandagochtend als ze de MCDonalds binnenrijden op weg naar hun afgetrainde elftallen:)


Wat vind jij? Praat mee...