Matla begint bij de strafcorner- en strafbalnemers te horen

Twee momenten in de Pro League tegen de Verenigde Staten (5-0) toonden de nieuwe status in Oranje aan van Frédérique Matla, die een strafcorner mocht nemen en een strafbal werd toevertrouwd. Ze benutte ze allebei. ‘Ik zie het als een compliment dat ik langzaamaan bij de strafcorner- en strafbalnemers begin te horen.’

Een passje na een dribbel van de goed spelende Maria Verschoor eindigde in de 25ste minuut bij een 4-0 voorsprong bij Matla, die vlak voor het doel stond. De keepster van Amerika was al uitgespeeld. Ze had de bal voor het inschieten. Maar Matla pushte ‘m tegen de voet van een verdediger aan, die zich vlak voor de doellijn voor de bal wierp. Strafbal.

‘Ik stond daarna het dichtst bij de bal in de buurt. Dan kan ik die strafbal net zo goed nemen ook’, grapte de 48-voudig international na afloop van de wedstrijd. Voor het eerst in haar carrière nam ze een strafbal in Oranje. Ze pushte hem linksonder. Raak. ‘Twee weken geleden heb ik ze in Australië op de training ook gemaakt. We hebben geen harde afspraken over wie in de wedstrijd de strafballen neemt. We hebben een groepje speelsters die het allemaal kunnen doen.’

Frédérique Matla neemt voor de allereerste keer een strafbal in Oranje. Foto: USA Field Hockey

Eerste rake strafcorner van Matla in Oranje

Eerder in de wedstrijd meldde Matla zich op de kop van cirkel, nadat Margot van Geffen de tweede strafcorner van Nederland haalde. Het past in de visie van Oranje om niet meer te afhankelijk te zijn van de corner van Caia van Maasakker, maar vaker af te wisselen en voor meer verrassing te zorgen. Matla sleepte raak en bracht Nederland nog in het eerste kwart al op een 3-0 voorsprong. Het was haar eerste interlandgoal uit een strafcorner.

In tegenstelling tot bij Den Bosch nam Matla tot dusver niet veel corners in Oranje. Door de afwezigheid van Ireen van den Assem en Yibbi Jansen in Winston-Salem is Matla in de hiërarchie gestegen. Twee keer stond ze in de tweede helft op de kop van de cirkel, samen met Caia van Maasakker. Lauren Stam – die een corner kan slaan – bleef achterin. Beide keren scoorde Van Maasakker niet.

‘Ik ben blij dat ik de kans krijg. Ik neem de strafcorners bij Den Bosch nog niet zo lang. Pas sinds Maartje Paumen is gestopt’, zei Matla. ‘Ik train er hard op, maar ben er pas sinds kort echt mee aan de slag gegaan. Ik ben nog jong, dus er zit nog genoeg rek in. We zien wel waar het schip strandt. Voor nu is het mooi dat het trainen zich uitbetaalt.’

Frédérique Matla aan de bal. Foto: Mike Comer/Getty Images/FIH

‘In Argentinië moet er een tandje bij’

Over het wedstrijdverloop zei de speelster van Den Bosch: ‘Onze eerste helft was goed, onze tweede helft minder, maar ook daarin kwamen we nauwelijks in de problemen. Dat we in de tweede helft niet hebben gescoord is een verbeterpunt, maar we maken ons er niet te druk om. Over het algemeen hebben we met deze nieuwe samenstelling een goede wedstrijd gespeeld. Ten opzichte van Australië en Nieuw-Zeeland hebben we stappen gezet. In Argentinië moet het nog beter. Dan moet er wel een tandje bij, want deze wedstrijd zijn er momenten geweest dat de Amerikanen ons hadden kunnen afstraffen, maar dat niet deden. De Argentijnen doen dat wel.’