Welten en Matla dit jaar niet te stoppen in Oranje

Lidewij Welten en Frédérique Matla zijn op dit moment de twee productiefste speelsters in de WK-selectie van bondscoach Alyson Annan. De beide aanvallers van Den Bosch waren samen in dit kalenderjaar betrokken bij zowat de helft (24) van alle Oranje-treffers (49).

Primeur voor Matla

Matla kroonde zich vorige week met vijf goals in vier wedstrijden tot topscorer van de Rabobank 4-Nations Trophy in Breda, een invitatietoernooi van Oranje met Spanje, Japan en China. De 21-jarige spits kwam daarvóór ook al tot scoren in de oefeninterland tegen Canada (8-0 zege) en heeft nu voor het eerst in haar interlandloopbaan in vijf opeenvolgende duels gescoord (zeven goals in totaal).

Gerekend over alle interlands van de Oranje Dames in 2018 staat de teller voor Matla al op acht doelpunten in zeven interlands. Ook bereidde ze één doelpunt van een teamgenoot voor, de 1-0 van Kitty van Male in de recente interland tegen Spanje (2-0) in Breda. Ze was dus direct betrokken bij negen doelpunten van de Oranje Dames, en dat aantal zal de komende weken ongetwijfeld verder oplopen.

Welten: meeste goals én assists

Ook Welten kan tot nu toe prima rapportcijfers overleggen in 2018. De ervaren aanvaller van Den Bosch was dit jaar goed voor negen doelpunten in acht interlands en leverde daarnaast nog eens zes assists af bij velddoelpunten van teamgenoten, het meeste van alle Oranje-internationals.

Samen namen Matla en Welten dus zeventien van de 49 doelpunten van de Oranje Dames voor hun rekening sinds het winnen van de Hockey World League, eind 2017. Inclusief hun zeven assists was het duo in 2018 direct betrokken bij 24 van de 49 Oranje-treffers. Dat belooft wat voor het aanstaande vierlandentoernooi in het Duitse Grünwald, waar Oranje zich van 11 tot en met 14 juli gaat meten met Nieuw-Zeeland, Argentinië en Duitsland.

Meeste goals en assists bij Oranje Dames in 2018

International                 Duels   Goals   Assists   Goals + Ass.
Lidewij Welten 8 9 6 15
Frédérique Matla 7 8 1 9
Maria Verschoor 8 5 3 8
Laurien Leurink 9 2 4 6
Marloes Keetels 8 1 4 5
Caia van Maasakker 8 5 0 5

Wat vind jij? Praat mee...