Matla nadert honderdste doelpunt in hockeyloopbaan

Frédérique Matla is in rap tempo op weg naar een mooie mijlpaal in haar hockeyloopbaan. De 22-jarige spits van Den Bosch is nog maar twee treffers verwijderd van haar honderdste doelpunt voor club en land.

Met haar openingsdoelpunt in de topper tegen SCHC van afgelopen zondag (2-2) schroefde Matla haar productie in dit Hoofdklasse-seizoen op naar vijf treffers waarmee ze samen met hdm’er Pien van Nes en SCHC-speelsters Pien Dicke en Yibbi Jansen de topscorerslijst aanvoert.

Zondag al jubileum?

Die vijf goals brengen haar Hoofdklasse-totaal namens Den Bosch op 46 goals. Inclusief de play-offs (vijf goals) en de strijd om de EHCC (zeven) staan er inmiddels 58 doelpunten in Bossche dienst op haar naam, in acht seizoenen. Voeg daarbij de veertig treffers in 67 interlands die Matla sinds juni 2017 voor de Oranje Dames maakte en de honderd is bijna vol.

De kans is groot dat die mijlpaal komende zondag in de thuiswedstrijd tegen Bloemendaal al bereikt wordt. Matla maakte in de reguliere competitie alleen tegen SCHC (zeven) en Pinoké (zes) meer Hoofdklasse-goals dan tegen de Mussen (vijf). Sinds 7 oktober van het vorige jaar staat er in de Hoofdklasse geen maat op Matla: ze kwam in zestien van de 21 speelronden telkens tot scoren.

2019 topjaar

Matla mag dan voorlopig geen deel uitmaken van de trainingsgroep van de Oranje Dames, feit is dat ze dit kalenderjaar productiever is dan ooit tevoren. Tot nu toe staat de doelpuntenteller in 2019 al op 33 treffers: twintig in dienst van Den Bosch en dertien namens het Nederlands elftal. Ze had daar in totaal maar 45 wedstrijden voor nodig (23 bij Den Bosch en 22 namens Nederland).

 • Hoeveel doelpunten maakt Frédérique Matla in dit Hoofdklasse-seizoen?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Goals Frédérique Matla  Ophalen van gegevens


7 Reacties

 1. adrievandeparel

  Frederique is topscoorder van Nederland en HCDENBOSCH. Ze is als beste speelster gekozen van de Pro League dit jaar. Dan is het toch schandalig dat ze nu niet is geselecteerd voor het Nederlands team. Ze zal wel in december weer geselecteerd worden maar dit is onbegrijpelijk.

 2. max-annan

  Adrie, ik vind dat je met een gekleurde bril kijkt. Matla is goed maar kan nog beter.

 3. adrievandeparel

  Maar dat is toch geen reden om haar niet te selecteren. De beste zijn en topscoorder. De andere speelsters worden er ook alleen maar beter van door met haar te trainen en te spelen. Ik kan alleen maar hopen dat ze voortaan altijd geselecteerd wordt en dat Frederique laat zien met haar goede spelen en haar vele goals dat ze onmisbaar is.

 4. max-annan

  Adrie, we verschillen van mening. Ik denk juist niet dat anderen beter worden door met haar te spelen - ook niet slechter begrijp me niet verkeerd. Vergelijken we Matla met bijvoorbeeld Minke Booij en Janneke Schopman, dan heeft ze nog een lange weg te gaan want ze scoort dan weliswaar veel, ze trekt de kar (nog) niet. Daarbij komt dat haar mentale weerbaarheid ook nog een bepaalde rek laat zien. Dat wil niet zeggen dat haar doelpunten geen waarde hebben, het wil wat mij betreft vooral zeggen dat ze nog veel meer er uit kan halen.

 5. jipijipi

  Volgens mij was Zerbo Topscoorder van afgelopen hoofdklasse seizoen. @adrie, dus als we redeneren als jou, dan is het nog altijd belachelijk dat zerbo, topscoorder van de hoofdklasse niet was geselecteerd voor PL en EK, toch? Maar daar hoor ik je nooit over? Conclusie: Inderdaad een gekleurde bril met zijkleppen? Wie zegt dat Matla niet gewoon een individueel programma doorloopt om haar te krijgen waar Annan haar hebben wilt? Ze zit niet in de reguliere trainingsgroep, maar dat zegt met het selectiebeleid voor (grote) toernooien eigenlijk helemaal niks. Maak je dus niet zo druk.... en ik ben het met @max-annan eens, spelers worden met matla in het veld zeker niet beter. Wellicht is dat nou juist een van de opdrachten van annan heeft meegegeven? Wie zal het zeggen? Je er druk over maken heeft geen zin, maar het zou wel sportief zijn als je zo redeneert als je doet, dat voor iedere speelster te laten gelden. Het is allang gebleken dat topscoorder zijn van de hoofdklasse, geen garantie geeft voor een plek in NL team. Ergens heeft dat wel een logica. Je kunt tenslotte geen appels meer peren vergelijken. Clubteam of NL team... 2 verschillende groepen, ander veldspel en andere verwachtingspatronen.

 6. robvisser

  Het is vrijwel uitgesloten dat Matla niet meegaat naar Tokyo en ik denk dat ze dit zelf ook wel weet. Annan wil dat ze meer brengt op de eindtoernooien, want zowel op het WK in Londen als op het EK in Antwerpen was ze niet goed genoeg. Juist dan moet ze de meerwaarde tonen die ze heeft. Misschien zijn het voor haar net teveel wedstrijden in korte tijd en dan kan krachttraining of conditietraining helpen. Ook het samenspelen met anderen kan denk ik beter. En ze moet zich misschien wat minder verschuilen en de verantwoordelijkheid nemen die bij zo'n buitengewone speelster hoort. Nu zijn er nog speelsters als Welten en Eva de Goede, maar in de (nabije) toekomst zal Matla de aanvalsleider zijn die het team op sleeptouw moet nemen. Ik denk dat ook veel samenhangt met haar (nog jonge) leeftijd en met de rol die ze in het team moet spelen. Annan heeft een individueel programma voor haar gemaakt en volgens mij ziet Matla er zelf ook wel het nut van in, want ze weet dat het beter kan/moet in Tokyo.

 7. adrievandeparel

  Frederique scoort 2 goals vanmiddag en is nu alleen topscoorder van de Hoofdklasse met 7 goals in 7 wedstrijden. Ze heeft nu als 22 jarige al 100 goals gescoord voor HCDENBOSCH en NEDERLAND. Ze is gekozen dit jaar als beste speelster van de Pro League '19, de beste van de wereld. Ze is ook topscoorder van Nederland in de Pro League met 10 goals. Hopelijk blijft ze volop scoren, zeker ook voor Nederland in de komende Pro League en vooral ook in Tokio.


Wat vind jij? Praat mee...