Matla, Zerbo en Kappelle opgenomen in kerngroep Tokio

Bondscoach Alyson Annan heeft 22 speelsters aangewezen die zich gaan voorbereiden op de Olympische Spelen van Tokio 2020. Frédérique Matla – genomineerd als wereldspeelster en wereldtalent van het jaar – is weer teruggekeerd in de selectie, nadat ze in september was gepasseerd. Opvallend is de selectie van Ilse Kappelle van Amsterdam en het afvallen van strafcornerkanon Yibbi Jansen.

Annan heeft aanvaller Matla opgenomen in haar kerngroep voor Tokio. In vergelijking met de trainingsgroep die Annan in september selecteerde, maken Noor de Baat (Amsterdam), Yibbi Jansen en Famke Richardson (SCHC) geen deel meer uit van de groep. Kelly Jonker van Amsterdam nam eerder zelf afscheid van Oranje in verband met haar zwangerschap.

Nederlands Elftal Dames
Bondcoach Annan heeft de volgende 22 speelsters geselecteerd.

Voornaam Achternaam Vereniging
Felice Albers Amsterdam
Ireen Assem, van den Den Bosch
Kyra Fortuin SCHC
Margot Geffen, van Den Bosch
Eva Goede, de Amsterdam
Ilse Kappelle Amsterdam
Marloes Keetels Den Bosch
Josine Koning (K) Den Bosch
Sanne Koolen Den Bosch
Laurien Leurink SCHC
Caia Maassakker, van SCHC
Frédérique Matla Den Bosch
Laura Nunnink Oranje-Rood
Malou Pheninckx Kampong
Pien Sanders Den Bosch
Lauren Stam Amsterdam
Marijn Veen Amsterdam
Anne Veenendaal (K) Amsterdam
Maria Verschoor Amsterdam
Xan Waard, de SCHC
Lidewij Welten Den Bosch
Ginella Zerbo SCHC

Bondscoach Annan geeft aan het belangrijk te vinden al in dit stadium duidelijkheid te creëren in haar selectie. Annan: ‘Dat betekent ook dat ik een aantal speelsters heb moeten teleurstellen. Wij zijn er als staf echter van overtuigd dat we met deze 22 de juiste groep hebben samengesteld op weg naar de Olympische Spelen in Tokio.

FIH Pro League 2020

Marijn Veen is nog niet honderd procent hersteld van de hersenschudding die zij eerder in het seizoen opliep. Veen reist daarom begin januari niet met de selectie mee naar Azië. Het Nederlands Elftal Dames vliegt na een trainingsstage in Singapore door naar China voor de start van de FIH Pro League op 11 en 12 januari 2020. Pien Dicke en Yibbi Jansen (beiden SCHC) zijn voor deze wedstrijden aangewezen als reserve en reizen met de selectie mee. Voor Dicke is het de eerste keer dat zij wordt opgeroepen voor de selectie van het Nederlands Elftal Dames.

Omdat de regels van de Internationale Hockey Federatie (FIH) aangeven dat ieder land uiteindelijk van 32 speelsters gebruik mag maken in de FIH Pro League, biedt het toernooi Annan de ruimte om waar nodig andere speelsters op te roepen.

Kaarten voor de FIH Pro League wedstrijden in Nederland zijn te koop via www.fihproleague.nl.


25 Reacties

 1. Runa Honig

  Wel redelijk voorspelbaar, maar het afvallen van mejuffrouw Janssen is opvallend, temeer daar ze een goede strafcorner heeft. Wel erg leuk voor Ginella Zerbo, al kan die nog afvallen voor de OS. Maar ze knokt ervoor en dat wordt vooralsnog beloond.

 2. rcm

  Opvallend dat Yibbi er niet bij zit, verder ook opvallend dat Felice Albers erbij zit echter niet onverdiend

 3. lynnBosman

  Yibbi had ik er bij verwacht, anderzijds als Annan geen plekje heeft op het al druk bezette middenveld, houdt het op. Matla, v Maasakker, De Goede, vd Assem en Stam kunnen ook een corner pushen of slaan. Leuk voor Zerbo inderdaad, hopelijk geeft het haar wat meer vertrouwen.

 4. nicovisch

  Onbegrijpelijk dat Famke Richardson er niet bij zit.

  1. Fanvanhockey

   Op basis van welke prestaties?

  2. AvA

   Idd hoezo dan?

 5. frank-hagemans

  Het is nog niet helemaal klaar. Voor de laatste afvallers is het altijd het zuurst, want Malta zal nu toch wel meegaan, toch?

 6. Fan van Hockey

  ???? Heeft iemand besloten om mijn accountnaam hier te gaan hergebruiken? Verzin s.v.p. een andere!

  1. Fanvanhockey

   Moet je je niet ergens anders druk om maken?

 7. robboomsma

  Iets met 1 lijn... tja...

 8. robvisser

  @rhonig Helemaal eens. De strafcorner is een zwak punt gebleken bij de Oranje dames, dan is het best wel opvallend dat Janssen nu al afvalt. En fijn inderdaad dat Zerbo in ieder geval voor de OS kan strijden, al verwacht ik zelf niet dat ze het haalt.

  1. circlestorm69

   De SC van Matla loopt momenteel goed. Maar met een geblesseerde van Maasakker en vd Assem wil ze misschien Jansen achter de hand houden voor het geval dat. Haar SC vind ik wel een van de zekerste van het moment. Beter dan die van de twee geblesseerden. Maar misschien ook wel lastig om een ander er uit te halen die op dezelfde plek speelt. En zoals hierboven al gezegd kunnen de Goede en Stam het ook. Maar ik denk dat het nemen van de SC vooral tussen Matla en Jansen zou moeten gaan.

 9. sapi

  Idd de sc is geen zekerheid bij oranje. Yibbi had ik dan ook de kans gegeven. Caia en Ireen beide geblesseerd geweest en dit seizoen geen wedstrijd gespeeld en dus geen sc genomen. En wedstrijdfit?

  1. circlestorm69

   Klopt niet want vd Assem heef de eerste 4 wedstrijden gespeeld en een aantal SC genomen. In 2 wedstrijden gingen er 2 in en ze heeft zelfs nog even op een gedeelde eerste plaats van de topscorers lijst gestaan! Helaas daarna geblesseerd en is het bij die 4 gebleven. Hopelijk komt ze straks weer sterk terug. Ze traint er in ieder geval hard voor als ik haar Instagram zo zie.

 10. lynnBosman

  Yibbi heeft een goede strafcorner en ik had haar ook verwacht, anderzijds kun je je ook afvragen of een plekje bij de laatste 16 reëel zou zijn. Nunnink, De Goede, De Waard, V Geffen, Keetels, Verschoor gaan normaal gesproken niet afvallen. Dat zijn nog echt betere speelsters. Er staan straks genoeg goede cornerneners op de kopcirkel, nu nog wat meer ritme met stop en aangeef en meer variaties oefenen. Overigens voor welk land is de corner wel een zekerheidje?

  1. Nvanas012

   Mee eens, ik denk dat geen een land momenteel een echt cornerkanon (zoals Paumen) heeft. Ik denk dat V. Maasakker toch wel een van de beste corners binnen het vrouwenhockey heeft, i mean, wie is er beter dan?

  2. circlestorm69

   @Nvanas012 wat mij betreft is die van Jansen al beter dan die van van Maasakker al had die laatste wel een belangrijk aandeel op het EK. Maar tijdens de Pro League was haar rendement veel te laag! Of Jansen het internationaal ook kan wanneer de druk hoger is hoop ik snel te zien.

 11. pietersmits

  Laat we aub de goede hockeyers motiveren corners te oefenen (zoals oa Matla doet) en niet meiden die goed op de strafcorner geoefend hebben proberen te leren hockeyen. Een goede hockeyer die de tijd en motivatie op weet te brengen goed te leren slepen, zal altijd beter zijn dan matige hockeyer die, bij gebrek aan hockeyend vermogen, enorm veel in een corner geïnvesteerd heeft. Terugvallen op speelsters die in essentie vooral 1 kunstje kunnen en voor de rest net meekunnen (of niet zelfs) zou ik een blamage voor een top hockeyland als Nederland vinden.

 12. robvisser

  @Nvanas012 Australië bijvoorbeeld. Niet alleen bij de vrouwen een geweldige strafcorner, ook bij de mannen.

 13. gaston-orozco

  Om het zo te zeggen, als Jansen een verdediger was, zou ze het veel gemakkelijker vinden om in dit team te komen. In het verleden was het acceptabel om je korner kannon in de verdediging te verbergen. Ik weet echter niet meer of het mogelijk is. Naast Sanders boeit de verdediging me niet. Ze zijn betrouwbaar, maar niet veel meer. Het middenveld en de aanval zijn veel dynamischer.  

  1. marijeknuvers

   Verdediging boeit mij zeer! Eens dat Sanders een mooie dynamische verdediger is. Maak me wel zorgen over haar fysieke belastbaarheid. Helaas voor Yibbi is de verdediging juist haar zwakste kant.

 14. lynnBosman

  Ja dat denk ik ook G-hockeyfan! Ik denk dat Jansen als back een grotere kans zou hebben dan op het middenveld. Paumen werd in 2006 (wk) en 2008 (OS) ook als linksback verstopt en jaren later bekroonde ze zich tot beste speelster van de wereld (als middenvelder). In 2016 werd ze weer achterin gezet door Annan. Het winnen of verliezen hangt niet af van Jansen. Ik denk dat dit een reële selectie is met ervaren speelsters en talenten. Ik vind het mooi dat Kapelle een kans krijgt. Fortuin vind ik ook een toevoeging. Vaak is er een verrassing in de olympische selectie, benieuwd wie dat zal gaan worden.

 15. edny

  Goed te zien dat Annan een wat duidelijker politiek volgt dan haar collega bij de heren.Talenten krijgen een kans en dat brengt speelvreugde.Ja ik zou een strafcorner specialist als paumen binnenbrengen.

 16. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  En weer gaat maasakker mee... Heeft geen toegevoegde waarde meer. We hebben nu Matla voor de corner en neem Jansen nu mee als tweede. De corner van Matla ten opzichte van Maasakker.... Matla veel meer power en mogelijkheden. Maasakker corner is altijd een "banaanschot" geweest en gaat nooit meer beter worden. Jansen moet nog wel werken aan de corner maar die gaat echt de toekomst zijn qua strafcorners. Kortom, Maasakker thuis laten. Matla hoofdcorner en Jansen mee als tweede. Als we het over hockeyend vermogen gaan hebben lijkt het me ook niet heel onbegrijpelijk om Maasakker thuis te laten. Vertraagd het spel.


Wat vind jij? Praat mee...