Max Caldas haalt Kemperman en Verga terug bij Oranje

Robbert Kemperman (Kampong) en Valentin Verga (Amsterdam) keren terug in de selectie van de Oranje Heren. Dat heeft bondscoach Max Caldas donderdagmorgen bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Het tweetal maakte sinds het WK van vorig jaar februari geen deel meer uit van de selectie, omdat ze er in de winter voor kozen om te spelen in Maleisië. Ze speelden daardoor ook geen EK in Antwerpen.

Omdat Oranje op het EK derde werd, moeten de Oranje Heren in oktober twee keer tegen Pakistan spelen om zich te kwalificeren voor de Spelen van Tokio. Caldas bereidt zich met een selectie van 21 spelers voor op die wedstrijden die op 26 en 27 oktober in het Wagener Stadion worden gespeeld. De kaartverkoop van dat duel start donderdag.
Diede van Puffelen is de enige die van de EK-selectie voorlopig is afgevallen. Hij heeft huiswerk meegekregen, wat hij verder kan ontwikkelen bij zijn club Rotterdam. Dan sluit na de wedstrijden tegen Pakistan weer aan bij Oranje.

Caldas blikte terug op 2019 tot nu toe, een jaar waarin Oranje na een goed WK en een zilveren medaille verschillende gezichten liet zien. ‘Voor ons was de Pro League een uitdagend concept. We moesten de belasting van de spelers echt goed managen en hebben gekeken of we nieuwe spelers richting Tokio konden ontdekken. Maar nu gaan we de selectie stroomlijnen’, vertelde de bondscoach op de goed bezochte persconferentie in Utrecht. De hele grote groep zal richting de Olympische Spelen – als Oranje zich daarvoor plaatst – plaatsmaken voor een kleinere groep, iets waar door de spelers zelf ook op werd aangedrongen tijdens het EK.

Caldas ging voor de aanwezige journalisten ook dieper in op het teleurstellende EK. Hij moest constateren dat er veel werk aan de winkel is: ‘We zijn tegen Spanje geschrokken van de ondergrens. Daar hebben we het de afgelopen weken over gehad.’ Vooral het niet kunnen omdraaien van wedstrijden en het strafcornerrendement zijn punten van zorg bij Oranje.

Van Puffelen doet pas na Pakistan weer mee

Na de kwalificatiewedstrijden sluiten Jorrit Croon (Bloemendaal), Thijs van Dam (Rotterdam), Maurits Visser (Bloemendaal), Bob de Voogd (Braxgata) en Diede van Puffelen (Rotterdam) aan bij de groep, die volgend jaar ook de FIH Pro League gaat spelen. Van Puffelen maakte nog deel uit van de EK-selectie, maar moet volgens Caldas bij zijn club Rotterdam aan een aantal zaken werken.

Volledige selectie Oranje Heren

Bekijk hieronder de volledige selectie van 21 spelers die zich voorbereidt op de olympische kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan. Voor de duels tegen de viervoudig wereldkampioen moet Caldas de selectie terugbrengen tot 18 spelers.

Speler Club
Seve van Ass HGC
Sander Baart Braxgata
Billy Bakker Amsterdam
Lars Balk Kampong
Pirmin Blaak Oranje-Rood
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jelle Galema Den Bosch
Jonas de Geus Kampong
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Jip Janssen Kampong
Bjorn Kellerman Kampong
Robbert Kemperman Kampong
Joep de Mol Oranje-Rood
Terrance Pieters Kampong
Mirco Pruyser Amsterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam van der Ven HGC
Valentin Verga Amsterdam
Mink van der Weerden Oranje-Rood
Sander de Wijn Kampong
Floris Wortelboer Bloemendaal

Persconferentie

Bekijk hieronder de persconferentie van Max Caldas terug.

 


45 Reacties

 1. haags-hopje

  En we dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was... Jammer!

 2. patrick-kl

  Inderdaad geen beeld

 3. peterdenhartog

  Hoezo live?

  1. circlestorm69

   Ik kijk gewoon hoor.

 4. robvisser

  We hebben Verga behoorlijk gemist op de EK. Zowel hij en Kemperman hadden hun straf al uitgezeten en hij had beslist opgeroepen kunnen worden. In een team dat het toch al niet van karakter, pit en mentaliteit moet hebben is Verga belangrijk. Zeker in zo'n slappe pot als tegen Spanje had hij de boel wakker kunnen schudden en het team op sleeptouw kunnen nemen. Gedane zaken nemen geen keer, maar het was niet verstandig van Max.

 5. mickh

  Onsamenhangend verhaal van de Bondscoach. Vragenstellers zijn niet te verstaan, lekker geregeld die persconferentie, een farce. Caldas is uberhaupt nooit te verstaan; brabbelt een eind in de ruimte. Wordt tijd dat er iemand opstaat en zegt: `Max, dat proces geneuzel, al 6 jaar lang...Wordt het niet eens tijd dat je inziet dat je het gewoon niet voor elkaar krijgt?`

 6. MIck

  Sluit me hier helemaal bij aan, maar de bond blinkt al jaren niet uit in beslissingen nemen. We blijven lekker op dezelfde voet doorgaan omdat en dat is misschien nog wel het allerpijnljkkste de bondscoach het allemaal helemaal niet slecht vind gaan.

 7. fleurtjevdb

  Altijd die Max weer👏

 8. stekel

  Als kwalificatie niet gehaald wordt, is er vast een ander plan mag men aannemen...

  1. lexi-b

   Gewoon een nieuw proces opstarten en volgen, toch? 😀

 9. de-verlosser

  4 man afvallen want Caldas gaat met 2 keepers spelen. Wie gaan dat worden?

 10. Wim de bij

  Wat had Caldas moeten zeggen waardoor dezelfde standaard 14 haters, niet hun voorspelbare riedeltje hier gaan afspelen? Had toch niks uitgemaakt? Bij elk verhaal hadden jullie dezelfde dingen opgeschreven en bij het volgende stukje over Nederlands elftal weer. Wellicht een clubje oprichten met zn 14en?

 11. GabyvanHout

  Het zal een fantastische coach zijn. Maar wat een slecht verhaal. Het is echt grotendeels niet te volgen. Geen structuur, geen inhoud, geen argumenten, etcetera. Wellicht gewoon accepteren omdat hij uit het buitenland komt.

 12. MIck

  Misschien moet de heer Caldas eens wat nederiger zijn, de beste man heeft een uitstraling en houding alsof hij de sport heeft uitgevonden en de rest er geen klap van snapt. Kritische vragen als ze al een keer gesteld worden dan blaft meneer de bondscoach gelijk want iedereen ziet het verkeerd. De beste man is 6 jaar bezig en we zijn weinig tot niets opgeschoten ja we werden 2e op de WK nadat we in de poule een clinic kregen van Duitsland in de kwartfinale wonnen met hakken over de sloot van India en de halve finale geven we aan het einde de wedstrijd nog bijna uit handen teren Australië. Onder voorganger Paul van ASS was het spel ook vele malen leuker om naar te kijken en leken de spelers ook veel meer plezier uit te stralen.

 13. Esther BoschvanRoozendaal

  Als je geen visie hebt heb je ook geen beleid . Het wordt tijd voor een nieuwe bondscoach .

 14. edraket

  Hahaha Galema en Pieters

 15. mickh

  SInds wanneer mag je een coach niet beoordelen op matig spel, inconsequent beleid, gebrek aan solide prestaties, een `lachwekkend topsport uiterlijk` en bovenal een houding naar terecht kritsche media die een gebrek aan opvoeding en stijl verraden? Het wordt hier steeds gekker met Caldas adepten als De Bij.

  1. Wim de bij

   Okay Mickh (staat de h voor hockey?) Mickhockey

  2. vdv

   Caldas adepten..... geloof dat ik dan toch echt andere berichten onder de artikelen te zien krijg. Want bij elk bericht over oranje, mannen of vrouwen, worden caldas en Annan met de grond gelijk gemaakt met een immens gezeur over dat ze nou toch onderhand wel ontslagen moeten worden. Gevolgd door het oeverloze gezeik dat de bond passief is en allemaal uit Amsterdam komt(voordat jullie daar allemaal over vallen, nee ik kom niet uit amsterdam). Dan komt er iemand die een andere mening heeft dan de 3 / 4 mensen die onder elk artikel hun ongenoegen uiten over de coaches. Dan wordt meteen gedaan of er een enorme fanbase is van caldas, terwijl die reacties er bijna nooit zijn. Vind ik nogal treurig. Nog treuriger vind ik de insinuaties die gemaakt worden van bedreigingen of ik heb ze gemist of doe effe normaal. Je kan dat niet zomaar roepen, zeker niet omdat toevallig iemand een andere mening heeft. Begrijp me niet verkeerd, kritisch zijn is goed en ook ik had liever gezien dat we overal goud zouden winnen. Maar kom op, van sommige is de mening duidelijk, al een aantal jaar duidelijk, kom met iets nieuws. Zeiken om te zeiken is altijd makkelijk. En jullie zeiken om te zeiken anders reageer je niet zoveel. Je hoort over Twitter ook vaak, je moet niet met die mensen in discussie gaan want ze hebben altijd meer tijd dan jij. Dat gevoel krijg ik hier steeds mee, want wat hebben ze toch veel tijd om overal hun ongenoegen te uiten. Ik heb die tijd niet, al zou ik het willen.

 16. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Och och och.... Caldas... Verga weer in de selectie... Rendement van deze speler is nooit boven gemiddeld geweest en gaat no way dit team op sleep touw nemen. Daarbij , zoals ik al vaker gezegd heb is ook Bakker niet meer de gene die je in de selectie wil hebben. Te oud, lintje erom en naar huis. Mooi geweest. We willen resultaat, mooi of niet mooi dat maakt niet uit! WK, EK en OS daar wil je GOUD en niets anders dan dat. Deze generatie hockeyers lijkt wel genoegen te nemen met brons en zilver. Net niet generatie.... Jammer en spijtig. Streep eronder en volle bak voor nieuwe mensen gaan! Die willen wel met hun tong over de mat om te winnen!!! Caldas is een goede coach en trainer echter wordt je beoordeeld op wat je wint in de sport! Tot nu toe niet veel voor De Heer Caldas en dan zou de bond toch echt moeten opstaan. We gaan het zien!

 17. Wim de bij

  @uitglijskeep. Mooi verwoord, dat is precies wat het is. Er is juist heel weinig tegengeluid en het is zo makkelijk om niet winnen naar beneden te schrijven, want je wint nou eenmaal minder vaak, dan andersom. De reacties zijn ook zo voorspelbaar, je kunt ze nu vast uitschrijven: Nederland wint nipt na spannende wedstrijd van Pakistan. De reacties zullen vernietigend zijn, want Nederland heeft zelfs moeite met de nummer 17 van de ranking. ‘We hebben niets op de spelen te zoeken blablabla’. Wordt het twee x 7-0, dan is het meer dan logisch. Mocht Nederland goud winnen op de spelen, dan zou dat een absolute wereld prestatie zijn met selectie 3/4 van de wereld. De reacties zullen zijn: Hehe eindelijk, dat werd tijd en men zal alsnog vinden dat Caldas eruit moet. Ofwel het maakt totaal niet uit wat er gebeurd, dezelfde club van 14 blijft dit schrijven. RobV schrijft deze week onder 8 artikelen, precies hetzelfde stukje.... geen hobby’s?!

  1. annek

   Gebeurt*

 18. MIck

  Wim, wij verschillen van mening wat kan en ook geen probleem is maar wat vind jij dat we de laatste jaren zijn opgeschoten ? En wanneer is het punt daar dat jij denkt ja met deze coach gaat het hem niet worden ?En ja natuurlijk winnen we van Pakistan want die doen al jaren niet meer mee om de prijzen. Je schrijft verder dat RobV onder 8 stukjes schrijft nou en? Leuk toch ben het ook niet altijd met hem eens maar dat is wel het idee van forum dat je kan reageren.

 19. robvisser

  @MIck Precies, laat Wim de Bij eerst maar eens uitleggen waarom hij Caldas zo goed vindt en waarom er geen kritiek zou mogen zijn op diens functioneren. Voorlopig is hij niet verder gekomen dan vervelend doen tegen reageerders, op de man spelen en op internet zoeken naar privézaken van mensen die reageren om ze door het slijk te willen halen. Dat is best wel triest.

  1. Wim de bij

   Rob, beste man. Er staat toch nergens dat er geen kritiek mag zijn. Rode draad van hetgeen ik schrijf is toch duidelijk? Er is hier een groepje mensen die stelselmatig onder elke stukje hetzelfde schrijven en een bepaalde mening hebben. Dat mag, is helemaal prima. De Nederlandse vrouwen spelen voor het eerst in jaren gelijk en de eerste reactie is: resultaat van 20 jaar slecht opleiden. Dan schieten bij mij de tranen in de ogen, bij jou niet? @mick Ik begrijp heel goed dat er een grote wens is dat de mannen een mondiale titel winnen. Echter hebben ze onlangs met ‘niet de beste selectie’ een wk finale verloren op shootouts. Het feit dat Caldas aanblijft zegt daarnaast ook iets over hoe de spelers en de bond over hem denken. Hij heeft in tegenstelling tot Annan in RIO, geen aantoonbare fouten gemaakt. Waarom zou een andere coach de kans op goud dan vergroten in Tokio? Er zijn nou eenmaal een aantal top landen en alle maken kans op die titel. Toen Caldas olympisch en wereld kampioen werd met de vrouwen, schreef mickhockey toen ook op dat hij onverstaanbaar en te dik was?! Nee precies

  2. goud

   Deze reactie bevat alle door jezelf omschreven kenmerken van vijandig met het risico op bedreigingen, had ik niet verwacht na je betoog over omgangsvormen

 20. goud

  Wat had Caldas moeten zeggen waardoor dezelfde standaard 14 haters, niet hun voorspelbare riedeltje hier gaan afspelen? Had toch niks uitgemaakt? Bij elk verhaal hadden jullie dezelfde dingen opgeschreven en bij het volgende stukje over Nederlands elftal weer. Wellicht een clubje oprichten met zn 14en?

 21. goud

  Caldas toont zeer goede reflectie; corner ondermaats, ondergrens te laag, Vali en Kemp nodig. Goeie analyse

  1. MIck

   Dit is toch niet iets van de laatste tijd? Dit speelt al een tijd van de corner en de ondergrens daar kan hij dan toch op inspelen?

  2. goud

   En dat doet hij dus, prima coach!

 22. MIck

  @wim, we werden inderdaad 2e op het afgelopen WK maar het was allemaal niet zo geweldig toen. We kregen een Clinic van Duitsland in de poule en in de kwart en halve finale was het ook allemaal niet zo best en hadden we uit het toernooi kunnen liggen. Het feit dat Caldas aanblijft zegt in mijn ogen niks over hoe de selectie of de bond over hem denkt onder spelers heerst vaak toch de angst dat als ze wat zeggen ze daar later op afgerekend worden en de bond blinkt al jaren niet uit in het nemen van beslissingen. We gaan nooit zeker weten of je met een andere coach wel resultaten gaat halen straks in Tokyo in 2010 deden we het met Terry Walsh 10 maanden voor de spelen en dat liep toen vrij aardig.Dat Caldas niet geweldig Nederlands spreekt dat is een gegeven wat ik wel raar vind is dat een coach die van zijn spelers alles eist er zelf niet fit uitziet. Nogmaals we hebben allebei een andere mening niks mis mee.

  1. Wim de bij

   Zo kun je alles naar beneden praten. Tegen Duitsland domineerde Nederland 3 kwarten en kregen ze een les in effectiviteit (geen idee of je dat met clinic bedoelt). Dat het verder ‘niet zo geweldig was’... India is een top land en speelt voor eigen publiek en Australië is de nummer 1 van de wereld. Daar win je toch niet even met 4-0 met tikkitakka hockey van. Get real. Totaal verkeerde en onjuiste verwachtingen. Eens dat de coach fitter kan. Echter hoor ik daar bij Koeman nu niemand over en bij Caldas ook niet toen ie won. Ik wil niet ook in herhaling vallen, maar het lijkt alsof mensen vergeten dat een aantal top landen een fulltime programma draait. In Nederland is het verschil hoofdklasse en internationaal enorm groot en loop je dus potentieel achterstand op, of is het in elk geval lastig inlopen, kan ik me zo voorstellen. Daar gaat een nieuwe coach helemaal niets aan veranderen.

  2. kcinna

   De beste stuurman staat aan wal, schijnbaar. Stuur je sollicitatie vandaag nog, zou ik zeggen! Al die negativiteit is zo vermoeiend. Op dit moment hebben we de kwaliteit niet om nummer 1 te zijn. In de jeugd winnen we al jaren weinig, dus waarom zou dat anders zijn als ze doorstromen naar het grote NL elftal? Winnen is het doel, maar realistisch gezien zal dat niet vaak lukken. Ligt dat aan de coach of aan de spelers? Als ik zie hoe laks ze aan wedstrijden kunnen beginnen, dan slaan bij mij de twijfels toe over de mindset van de heren. Ik mis de wil om te winnen en dat is toch vreemd in de topsport. Daar kijk ik de spelers op aan, niet de coach. Maar ja, het is natuurlijk veel makkelijker om er één persoon voor verantwoordelijk te stellen i.p.v. het hele team. Voetballogica vindt zijn weg...

 23. mickh

  Dat Caldas met de dames aardig heeft gepresteerd is natuurlijk leuk, maar stelt niet zo heel veel voor. De spoeling is dermate dun en als ik dan een aantal van die meiden acties zie maken als een kip zonder kop en nog winnen ze alles, tja... Een aantal uitgezonderd. Moeite van het reageren eigenlijk niet waard. In Rio 2016 was het binnen de heren selectie en begeleiding `EEN grote kolerezooi`, is aardig onder de pet gebleven en Caldas heeft daar voor degenen die ermee bekend zijn opzichtig gefaald. Ik heb een aantal maanden mijn snavel hier gehouden, was te druk, zie steeds meer mensen hetzelfde vertellen over onze fitte vriend. Hij bakt er weinig van en komt hier kennelijk mee weg bij Veen cs. De KNHB maakt er een zooitje van, de persconferentie was werkelijk tranentrekkend, de ambiance om te janken. Kan je eigenlijk wel van zo een bond verwachten dat ze `doorpakken`?. Kennlijk zijn bond en coach uit hetzelfde kansloze hout gesneden. Hup, hup, op naar Tokio !:)

 24. MIck

  @Wim, het meeste balbezit hebben is niet gelijk domineren we zijn er gewoon keihard afgegaan. Tegen India wat jij een topland vind ( op basis van wat precies ) doen internationaal al jaren niet meer mee. Tegen Australië win je inderdaad niet zomaar met 4-0 dat zeg ik ook nergens maar daar kregen we in de dying seconds de 2-2 tegen iets wat natuurlijk nooit mag vervolgens winnen we gelukkig de shoot-outs jij noemt het naar beneden praten ik noem het realistisch kijken. Het enige topland wat een fulltime programma draait is Australië.

  1. Wim de bij

   India, Engeland, Australië full time programma. En de Belgen trainen 3 dagen per week samen, ook een luxe die Nederland niet heeft. Verder een gebed zonder end deze discussie. De groeten

 25. max-annan

  Ik denk dat we de afgelopen jaren gekregen hebben wat we verdienen. We zijn gewoon niet goed genoeg geweest voor goud. Ligt dat aan de coach? Om je eerlijk te zeggen denk ik van niet. Het is een combinatie van factoren. Persoonlijk vond ik dat Van Ass het beste uit een aantal spelers haalde, maar ook metaforen gebruikte die anderen weer niet begrepen en de kwestie De Nooijer/Taekema was niet zo netjes. Anyway, ik vind dat Max het best ok doet maar dat hij niet in staat is de groep boven zichzelf uit te laten stijgen. Dat ligt aan een combinatie van factoren waar Max er zeker een van is, maar andere zaken evenzo, als niet meer, belangrijk zijn. Begrijp me niet verkeerd, van mij hoeft hij niet weg. Punt is, we zijn gewoon niet goed genoeg om met twee vingers in de neus goud te halen.

 26. MIck

  @wim, India en Engeland toplanden? Vergeet dan ook niet Schotland, Wales , Ierland en Frankrijk.

  1. Wim de bij

   Goeie Mick 👍

 27. MIck

  Kijk nog even naar de resultaten van topland India op de laatste 2 Wk en Olympische toernooien.

 28. mickh

  Onder van Ass werd er niet alleen aantrekkelijker gehockeyed, de spelers straalden ook meer spelvreugde uit. Die metaforen waren voor de `minder bedeelden` onder ons wat lastiger te doorgronden, doch dat Taekema en De Nooijer andere spelers `in de weg zaten`, leek me voor bijna een ieder toch niet te ontgaan. De manier waarop had wat chiquer gekund, kennelijk zat het Van Ass hoog... Wisseling van de wacht heeft niks opgeleverd; Caldas had een grote bek over veranderingen in 2014 en er is geen pepernoot van terecht gekomen. Als je de beste man vandaag hoort brabbelen, dan zou het zomaar 2014 hebben kunnen zijn, toen hij de groep onder zijn hoede kreeg. Geld opstrijken, grote bek, en een broodheer die dit allemaal maar toestaat over de rug van sponsors die geen weet hebben. Lekker verhaal:)

  1. goud

   Ten opzichte van het niveau van de internationale concurrentie en de effort die deze landen er in kunnen stoppen is de Nederlandse spelersgroep in kwaliteit erop achteruit gegaan tov tijdperk van Ass. Als dan de coach hetzelfde zou zeggen als in 2014 dan kunnen we concluderen dat hij de groep beter laat presteren.

 29. mickh

  Uw logica past in het brabbel straatje van de bondscoach. En zo rommelen we lekker door. Zes verloren jaren.

 30. lize

  Prima persconferentie voor officials ,pers en Bobo`s Trainers en Coaches : Als Speler wordt je toch helemaal vervreemd (alsook die stupide regels tegenwoordig) van al het leuke wat de sport te bieden heeft NMLK het mogen gebruiken van eigen individuele creativiteit en andere spelers hierdoor inspireren ,eigen initiatief nemen als het echt moet ,techniek uitproberen en toepassen wanneer het intuitief aanvoelt ,plezier en enthousiasme uitstralen,risico`s durven nemen ,sterke persoonlijkheid hebben en tentoon stellen; door al die stappen en processen lijkt wel of we met z`n allen aan het revalideren zijn ,gaat dezelfde kant op als KNVB ?! Vergeet niet te liken als je hiermee eens bent !


Wat vind jij? Praat mee...