Jelle Galema valt af voor Tokio, nieuwe kans Roel Bovendeert bij Oranje

Jelle Galema is bij de Oranje Heren afgevallen voor de selectie van de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft de spits van Den Bosch van bondscoach Max Caldas te horen gekregen. Zijn plek in de olympische trainingsgroep van het Nederlands Elftal wordt ingenomen door Bloemendaal-aanvaller Roel Bovendeert. Caldas hervat de voorbereiding op Tokio zaterdag op Papendal, aangezien de traditionele buitenlandtrip in januari vanwege corona is afgeblazen.

Galema kreeg afgelopen week in een persoonlijk gesprek met Caldas en assistent Rick Mathijssen te horen dat hij niet langer deel uitmaakt van de trainingsgroep.

Caldas: ‘Jelle is een mooi mens en een echte topsporter. Hij is gedreven en een teamplayer, maar we zagen dat zijn kansen om Tokio te halen zeer klein waren. Daarom ben ik samen met Rick een paar dagen geleden naar hem toe gereden. Dat was geen leuke boodschap, maar wel een eerlijk en goed gesprek. We hebben altijd tegen de jongens gezegd dat als iemand geen kans meer maakt op Tokio, we dat direct zouden aangeven. Daar hebben we naar gehandeld.’

Jelle Galema na de training voorafgaand aan de wedstrijden in de Pro League tegen Groot-Brittannië. Foto: Koen Suyk

Galema speelde 76 interlands en scoorde daarin 8 keer. De 28-jarige aanvaller miste vier jaar geleden ook al de Olympische Spelen van Rio. Destijds was hij, net als Roel Bovendeert, een van de laatste spelers die afvielen in de selectie van Caldas. Galema maakte na een goede periode bij Den Bosch in februari 2019 zijn rentree, speelde in 2019 ook het EK in Antwerpen, maar heeft dit jaar in de uitwedstrijd voor de Pro League tegen België zijn voorlopig laatste interland gespeeld.

Topschutter Bovendeert

De plaats van Galema wordt ingenomen door Bovendeert, waarmee Caldas en zijn staf ook een gesprek hebben gevoerd. ‘Roel heeft vaker deel uitgemaakt van de selectie en zat de afgelopen periode bij de potentials-groep. Na het gesprek dat we met hem gehad hebben, is er van beide kanten een helder beeld bij de verwachtingen’, zegt Caldas.

Bovendeert (28 interlands, 8 goals) maakte in het Pro League-seizoen van 2019 voor het laatst deel uit van de selectie van Caldas. Hij speelde op 13 april 2019 in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Spanje zijn laatste wedstrijd, waarin hij eenmaal scoorde. Voor de EK-selectie viel de goaltjesdief af en daarna werd de goaltjesdief van Bloemendaal niet meer geselecteerd. Bovendeert leek de frustratie daarover bij zijn club van zich af te spelen door vorig seizoen tot aan de lockdown aan de lopende band te scoren.

Roel Bovendeert juichend na een treffer voor Oranje tijdens de Champions Trophy in Breda in 2018. Rechts Bob de Voogd die vorig jaar afviel voor de olympische selectie van Caldas. Foto: Koen Suyk

Ook tijdens het beperkt aantal wedstrijden dat dit seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren werd gespeeld, etaleerde hij bij zijn club een goede vorm. Dat bleef niet onopgemerkt. De spits kreeg een nieuwe kans door als een van de potentials mee te trainen bij Oranje in de afgelopen maanden. Daarin maakte hij zoveel indruk, dat Bovendeert nu toch een kans maakt op een olympisch ticket naar Tokio.

Wagener in plaats van buitenland

De Oranje Heren vervolgen hun voorbereidingen op de Spelen zaterdag op sportcentrum Papendal, dat de komende week als thuisbasis gaat fungeren. Gewoontegetrouw bereiden de Oranje-teams zich in januari in het buitenland voor op het nieuwe seizoen. Nadat al eerder duidelijk was geworden dat de Oranje Dames in Nederland zouden blijven, ging er vanwege het coronavirus ook een streep door de buitenlandse plannen van de Oranje Heren naar Spanje en Duitsland.

Bondscoach Max Caldas tijdens de training van de Oranje Heren. Foto: Koen Suyk

De Oranje Heren trainen daarom de komende dagen in Nederland, waarna de spelers teruggaan naar hun clubs om zich voor te  bereiden op de herstart van de Tulp Hoofdklasse Heren op 31 januari. Caldas heeft een olympische groep van 25 spelers, maar traint de komende week met 24 spelers omdat Sander de Wijn ontbreekt. De verdediger van Kampong liep in december een scheur op aan zijn lies bij een training van Oranje. Hem wacht een revalidatie van een aantal maanden.

Olympische trainingsgroep Oranje Heren

De volledige olympische trainingsgroep van de Oranje Heren ziet er als volgt uit:

Voornaam Achternaam Vereniging
Seve Ass, van HGC
Sander Baart Oranje-Rood
Billy Bakker Amsterdam
Lars Balk Kampong
Teun Beins Oranje-Rood
Pirmin Blaak (GK) Oranje-Rood
Justen Blok Rotterdam
Roel Bovendeert Bloemendaal
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jorrit Croon Bloemendaal
Thijs Dam, van Rotterdam
Jonas Geus, de Kampong
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Jip Janssen Kampong
Bjorn Kellerman Kampong
Robbert Kemperman Kampong
Joep Mol, de Oranje-Rood
Terrance Pieters Kampong
Mirco Pruyser Amsterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam Ven, van der (GK) HGC
Maurits Visser (GK) Bloemendaal
Mink Weerden, van der Rot-Weiss Köln
Floris Wortelboer Bloemendaal
Sander* Wijn, de Kampong

* momenteel geblesseerd


18 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  👏🏻

 2. mikeloten12

  Jelle is typisch een speler die het verschil kan maken. Waar je voor naar het stadion gaat. En die leeft voor zijn sport. Dat je Jelle dit ontneemt moet keihard bij hem aankomen. Terwijl wij op 1ste kerstdag aan het kerstontbijt zaten, was Jelle aan het trainen op het complex van MEP. Idem dito 2de kerstdag. Vorig jaar nog gekozen als de beste speler van de hoofdklasse en nu ineens niet goed genoeg meer voor Oranje. Caldas en Co zijn soms niet te volgen...Jammer Jelle!!

  1. arnoldS

   8 goals in te veel wedstrijden. Gewoon net niet. Accepteren en uithuilen. Begrijp de pijn wel.... sneu voor de jongen! Nu kan hij 6 maanden rouwen en wel naar de spelen op tv kijken.... doe je dit 2 weken van te voren, is het plezier in de spelen sowieso weg.

 3. Runa Honig

  Je moet het persoonlijke van het zakelijke scheiden. Hoe treurig ook en hoe hard deze jongen ook werkt, het is een vervangbare speler in dit team. Maar dat geldt voor veel meer spelers. Je kunt er zo 5 noemen. Gelukkig krijgt Bovendeert nu een kans en dat is volkomen terecht.

 4. popov0702

  Als hij afvalt, wat wil je dan met Pieters?

  1. Gekkie123

   In de basis dat facking toernooi winnen man. Zure gast bende wel he.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  @MikeLoten: natuurlijk jammer voor Jelle, maar zo was het ook jammer (en onterecht) voor Roel. Jelle heeft in de afgelopen 12 maanden amper gescoord.

  1. hockey12345

   Bij jou draait het alleen maar om Bloemendaal....

 6. barteenkhoorn

  Waarom deze keuze al zo vroeg maken? We zitten nog in een lockdown. Hoe gaat iedereen straks uit deze gedwongen winterstop komen? Wat als Galema er ineens 10 in legt? We weten het niet. Waarom niet met wat meer man trainen of de groep in 2 of 3 splitsen. Volgens mij moet er ergens in juli een ploeg staan die op dat moment het beste is. Vorm lijkt me zeker voor de aanvallers dan een belangrijk gegeven. Dat kan je nu toch niet al meten? Maak eind Mei/begin Juni de balans op zou ik zeggen. In de voetballerij doen ze dit ook. Imo veel logischer. Fijne jaarwisseling allemaal.

  1. boskamp

   Eens! Laat KZ goalie Schaper eens meetrainen, over vorm gesproken :D

  2. Supporter123

   Zo weet ik er ook nog wel een paar

  3. fantophockey

   En wat te denken van komende blessures ? Die gaan er helaas zeker komen in deze vreemde Corona-tijd. Wedstrijdfit is echt anders dan trainingsfit....

  4. gijsbon

   Klopt.. alleen heb je bij voetbal 3 wissels die veel minder spelen dan de basis. Hockey wisselt continu door, tempo volle bak.. dan zijn de wissels erg belangrijk

 7. jvolcano

  Het probleem van dit Nederlands elftal is wisselvalligheid. Misschien lag dat aan Galema, dan is dat probleem nu opgelost. Het kan ook zijn dat er wat ruis op de lijn Galema-Caldas zat. Volgens P. Kooke komt dit vaker voor. Stoer besluit. Maar of het zinvol is... ik heb niet het idee dat deze groep in staat is om een Olympische medaille te winnen dus waar hebben we het over.

 8. JeNeef

  Benieuwd of Bart Nelck nu ook weer een kans gaat krijgen. Die is erg sterk terug gekomen van een vervelende schouder blessure. Missing Link richting Goud in Tokyo.

  1. arnoldS

   Gouden jongen die Nelck. Zijn zus wel knapper...

 9. brabo

  Slechte beslissing! Galema en Bovendeert horen beide in t Nederlands elftal te spelen!

 10. rob777

  Ik lees het al, er zijn genoeg bondscoaches die precies weten hoe het moet


Wat vind jij? Praat mee...