Max Caldas voor drie jaar bondscoach van Spanje

Max Caldas (48) heeft getekend als de nieuwe bondscoach van de nationale mannenploeg van Spanje. De huidige coach van de Oranje Heren treedt na de Olympische Spelen van Tokio in dienst van de Spaanse bond en heeft zijn handtekening gezet onder een contract van drie jaar, tot en met de Spelen van Parijs in 2024. Dat heeft de Spaanse hockeybond zojuist bekendgemaakt.

Al vorig jaar had Caldas aangegeven dat hij na de Spelen van Tokio 2020 zou vertrekken bij de KNHB. De coach is al ruim tien jaar in dienst van de Nederlandse hockeybond, eerst bij de dames en de laatste jaren bij de heren. Nadat de Spelen vorig jaar vanwege de coronapandemie werden uitgesteld, ging Caldas in op het verzoek van de KNHB om een jaar langer in dienst te blijven. Jeroen Delmée is onlangs door de hockeybond aangesteld als vervanger van Caldas.

Spanje is de huidige nummer negen van de wereldranglijst. Hij vervangt de Fransman Fred Soyez, van wie deze week bekend werd dat hij na Tokio vertrekt bij de herenploeg. Caldas, die als geboren Argentijn Spaans spreekt, treft in Japan zijn nieuwe nationale ploeg in ieder geval niet in de groepsfase van het toernooi. Ook op het aanstaande EK in Amstelveen ontlopen de twee teams elkaar in de poule.

Max Caldas coacht gepassioneerd het Nederlands Elftal. Foto: Koen Suyk

‘Zeer succesvolle coach’

‘We hebben gekozen voor een zeer succesvolle en prestigieuze coach, die ons zeker veel successen zal opleveren’, zegt Santiago Deó, President van de Koninklijke Spaanse Hockey Federatie.

Caldas vindt ‘het een echte eer om Spanje te mogen leiden.’ Hij voegt eraan toe dat ‘het op het juiste moment bij mij komt om zo’n spannend project te starten.’


22 Reacties

 1. RobV

  Mooi, het is hem gegund. En Oranje ook wel trouwens.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Wellicht kan Xanti Freixa assistent worden..

 3. Runa Honig

  Met een evaluatie van deze bondscoach wachten we nog even tot na de OS, maar wat mij betreft komt dit vertrek 2 jaar te laat.

  1. magnus-querqus

   Want? Je kunt het zelf beter zeker...

 4. DiderMeijer

  Heel veel succes max. Een schitterende man met een gigantische passie voor ons mooie spelletje. 10 jaar van je genoten bij de mannen en ook de periode daarvoor bij de dames. Te typisch voor woorden dat hier weer de reacties van dezelfde naampjes boven staan met weer hetzelfde gezeik. Ga lekker golfen ofzo mannen

  1. bartherklots

   Je weet toch zoveel hockeyers zoveel kenners. Zoals het spreekwoord zegt "De beste stuurlui staan aan de wal"

  2. arnoldS

   Mooi DJ! X

  3. Runa Honig

   Dider: ik ben geen man en ik speel ook geen golf! En iedereen mag zijn mening hebben, toch? Ik vind dat Caldas te weinig gebracht heeft en zeker niet het beste uit spelers heeft gehaald. En dan zijn selectiebeleid. Dat was bar slecht. Bepaalde spelers te lang gehandhaafd. Die mening hoef jij niet te delen.

  4. albert-monpelliergmail-com

   Gelijk heb je @DiderMeijer👍🏾 azijnpissers zijn het! Zo gehad met deze negatieve reacties, onder de gordel, backstabbing misselijk makende personen. Max goud winnend de OS afsluiten met dit deze generatie die niets anders willen en dan een mooie start in Spanje 🇪🇸 Heel veel succes met deze missie en trek een hele lange neus naar een bepaalde soort personen en vooral die vervelende bloeddorstige journalist! De volgende coach mag dan gaan bouwen met nieuwe spelers op dit podium.

 5. asjemenou

  Het is hier te koud in Nederland, vandaag weer windkracht >=7. Brrrr...

 6. Valley in the Alps

  Een hockey hart met Argentijnse passie en warmte. Mooie start gemaakt bij HC Klein Zwitserland ... is deze baan full time met verhuizing naar Spanje. Alecto zal het gezin zeker missen. Veel succes kanjer ☺️

 7. blauwevelden

  @rhonig: prima natuurlijk dat je zijn selectiebeleid afkeurt. Echter, als je heel eerlijk bent, wie had hij dan moeten selecteren en denk je oprecht dat er een beter team neergezet had kunnen worden? Ik denk dat Caldas alles uit deze groep heeft gehaald wat er in zit. Belgie en Australie zijn beter. Het is tijd voor een nieuwe lichting met nieuwe spelers en een nieuwe coach. Dat wil echter niet zeggen dat Caldas & co er een rommeltje van hebben gemaakt.

  1. Runa Honig

   Blauwevelden: over een selectie kan je altijd twisten en ik erken dat het makkelijk praten is langs de zijlijn, maar ik vind het handhaven door Caldas van een aantal spelers die al heel lang slecht presteren onbegrijpelijk. Namen noemen vind ik in dit stadium even niet gepast, pas als de selectie definitief is. En wat mij betreft is er genoeg talent dat langzaam ingepast had kunnen worden. Los daarvan rammelt het tactisch concept aan alle kanten. Spelers die bij Bloemendaal en Kampong, heel georganiseerd, slim en met zelfvertrouwen spelen, zie je in het nationale team ineens hele domme fouten maken. Ik zie ook geen progressie in het samenspel. Maar we laten ons de komende maanden verrassen.

 8. unplugged

  3 Jaar is een beetje weinig voor zo' n tobcoach , en daarna 5 jaar naar Argentinië .

 9. IvoCaminada

  Prima voor hem en NL elftal

 10. Stockeyfan

  @rhonig: de competitie en de play-offs zijn niet te vergelijken met internationale wedstrijden. Een handvol kansen in een play off finale over twee wedstrijden en een matig niveau. We hebben een mooie mix aan spelers en speelsters. Sommige floreren meer in de hoofdklasse dan anderen. Wij kunnen alle individuen los tegen het licht gaan houden maar het beste team bestaat vrijwel nooit alleen uit de beste spelers. Het gaat om de ideale samenstelling en een veilig prestatieklimaat. Daarnaast zouden we sowieso een voorbeeld moeten nemen aan onze zuiderburen: geen forum waar iedereen negatief over spelers, begeleiding en de federatie kan schrijven. Dit doet alleen maar meer kwaad dan goed.

  1. Boearco

   Precies neem China nou als voorbeeld. Geen forum, wel censuur en kritiek wordt de kop ingedrukt. Neemt niet weg dat teams ook gewoon beter kunnen zijn dan Nederland. Max gaat gewoon een mooie prestatie neerzetten en daarna lekker met Spanje knallen.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Caldas gaat naar een land waar de media en supporters ongekend kritisch zijn op prestaties, zie de positie waarin Koeman zich nu verkeerd. Ga lekker in China wonen als je gecensureerd worden, Belgische supporters hebben geen reden om kritiek te hebben op hun team.

 11. MIck

  Wat is dat voor onzin dat je niet kritisch mag zijn van meneer Meijer? Fijn dat hij genoten heeft, ik niet mag ik dat zeggen meneer Meijer? We zijn werkelijk niets opgeschoten nadat Caldas het overnam van van ASS, sterker nog onder Paul van ASS werd veel leuker hockey gespeeld mag ik dat zeggen meneer Meijer? Los van dit alles zal Caldas vast een prima kerel zijn maar dat doet er wat mij betreft niet zoveel toe hij moet worden beoordeeld op spel en resultaat.

 12. unplugged

  Mick , voor mij als oud succesvol trainer en coach kan ik zeggen dat ze m.i. beide niet kunnen coachen maar Paul van Ass heeft tenminste nog charisma en is een aangenaam mens .

  1. maaja

   Jezelf succesvol coach noemen en hier anoniem anderen afzeiken getuigd niet van enig niveau.

 13. blauwevelden

  Ik vind het iets te makkelijk hoe je over de zaken denkt, rhonig. Als we kijken naar de afgelopen playoffs finale dan zien we daar een groot aantal internationals aan beide kanten. Hoewel er een aantal prachtige acties te zien waren, was het niveau van de wedstrijden niet direct wereldkampioen waardig. En dat zouden dus de beste spelers van de NL competitie en hofleveranciers moeten zijn van het NL team? Het dieptepunt van de finales is voor mij de mentaliteit van een aantal van de spelers. Zowel Nederlandse internationals als reguliere hoofdklasse spelers. De kaarten voor De Wijn en De Ridder zijn onprofessioneel. Kellerman die als eenling vanuit alle onmogelijke hoeken in de cirkel wil scoren en daarmee kans na kans om zeep helpt. Brinkman die theatraal gaat liggen, maar wel weer briljant scoort. Het is moeilijk om spelers die geniale acties kunnen maken en daarmee briljante doelpunten scoren niet te selecteren. Want, wie moeten we dan kiezen. Bakker van Amsterdam haalt zijn niveau niet en zo goed als Croon in de junioren was, staat ook in geen verhouding meer. Als je daar de oplossing voor zou aandragen, dan zou ik graag naar je luisteren. Die oplossing lijkt me niet in Caldas bashen te liggen. Het is Caldas niet gelukt om van dubbeltjes kwartjes te maken. Maar was dat wel een reele doelstelling?


Wat vind jij? Praat mee...