Met 7-1 winst verzamelt Van Ass laatste puzzelstukjes richting EK

Nederland-Nieuw-Zeeland was voor de internationals één van de laatste kansen om zich te bewijzen aan Paul van Ass. De 7-1 winst in het Wagener Stadion dinsdagavond gaf de bondscoach na drie weken FIH Pro League het laatste beetje informatie over sommige twijfelgevallen, voordat hij de trainingsgroep verkleint.

Van Ass zei dinsdagavond dat hij na de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland een kleinere trainingsgroep aanwijst en de interlands in Antwerpen van komende zaterdag en dinsdag tegen België met een zogenoemde EK-groep speelt. Dat wil zeggen: nog niet de EK-selectie, maar wel de contouren daarvan. Dat betekent dat de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland – met doelpunten van Elzemiek Zandee (twee), Frédérique Matla (twee), Yibbi Jansen, Xan de Waard en Joosje Burg – voor sommigen één van de laatste mogelijkheden was om de bondscoach te overtuigen.

Gezien de speelwijze van Oranje (drie verdedigers, vier middenvelders, drie aanvallers) lijkt het aannemelijk dat Van Ass in de EK-selectie naast twee keepers in principe vijf verdedigers, zes middenvelders en vijf aanvallers opneemt. De kanttekening daarbij luidt natuurlijk dat sommige speelsters in meerdere linies uit de voeten kunnen.

Nederland kreeg dinsdag de beker van de FIH Pro League overhandigd. Foto: Willem Vernes

Welke verdedigers selecteert Van Ass?

Wat betreft de keepers zijn Anne Veenendaal en Josine Koning wel zeker van de EK-selectie. Derde keepster Julia Remmerswaal kreeg deze Pro League-maand alleen speelminuten in Londen, toen Koning rust kreeg. Het is nog wél de vraag of Veenendaal en Koning elkaar gaan afwisselen, of dat Van Ass voor één vaste keeper kiest.

Achterin is er in principe ruimte voor vijf verdedigers. WK-gangers Sabine Plönissen, Renée van Laarhoven, Sanne Koolen hebben daarvoor gezien hun cv goede papieren. Ook Margot van Geffen, voorheen vooral op het middenveld opgesteld, werd de laatste wedstrijden door Van Ass achterin gezet. Pien Sanders is praktisch een zekerheidje, maar kan ook als middenvelder mee. In dat geval komt Lisa Post misschien in beeld. Voormalig Jong Oranje-captain Rosa Fernig mag ook niet worden vergeten, maar zij kwam deze maand nog niet in actie door een hamstringblessure. Marleen Jochems draait deze Pro League ook af en toe achterin mee, maar haar kwaliteiten liggen vooral op het middenveld.

Frédérique Matla maakte met een tip-in de 4-1. Foto: Willem Vernes

Welke middenvelders en aanvallers selecteert Van Ass?

Van de zes plekken op het middenveld zijn er ongetwijfeld drie gereserveerd voor Xan de Waard, Felice Albers en Yibbi Jansen. Ook Laura Nunnink heeft goede papieren, al verwacht je soms dat zij met haar kwaliteiten méér laat zien. Als Pien Sanders niet als verdediger wordt geselecteerd, neemt Van Ass haar ongetwijfeld als middenvelder mee. Wat dat betreft lijkt de strijd om de één à twee overige plekken dus vooral te gaan tussen Luna Fokke, Marleen Jochems en Marente Barentsen. Kyra Fortuin speelde deze hele maand door een blessure nog geen minuut en lijkt het EK zodoende te kunnen vergeten.

In de aanval zijn Frédérique Matla en Maria Verschoor vrijwel zeker van de EK-selectie. Om de drie overige plekken strijden Joosje Burg, Pien Dicke, Freeke Moes en Marijn Veen. Burg en Dicke maakten de afgelopen weken de meeste indruk. Allebei scoorden zij zeven keer in acht wedstrijden. Moes, die tegen Nieuw-Zeeland voor de tweede keer op rij niet speelde, maakte in haar laatste zeven interlands niet één goal. Wel gaf ze drie assists.

SCHC-verdediger Elzemiek Zandee, die dinsdag tegen Nieuw-Zeeland twee keer scoorde, speelde de laatste tijd bij Oranje óók voorin, maar gezien de sterke concurrentie in de voorhoede kan het voor haar weleens een lastig verhaal worden. Datzelfde geldt voor de geblesseerde Lidewij Welten, die de afgelopen maand één interland speelde en dus nauwelijks wedstrijdritme heeft.

Oud-international Laurien Leurink werd door het publiek uitgezwaaid. Foto: Willem Vernes

Twee goals van Zandee en Matla

Tijdens de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland – de 250ste interland van routinier Margot van Geffen – zag Van Ass weer een hoop speelsters uitblinken. Oranje begon overtuigend. Na drie minuten hockeyen pushte Yibbi Jansen de 1-0 tegen de plank, uit de tweede strafcorner van de wedstrijd. Een paar minuten later schoot Xan de Waard de 2-0 binnen en nog voor het einde van het eerste kwart maakte Joosje Burg de 3-0.

Nadat het Nederlands elftal in het tweede kwart verzuimde om verder afstand te nemen, pushte Oliva Merry in het derde kwart uit een strafbal de 3-1 raak, na een overtreding van Sanne Koolen. Vervolgens veegde Elzemiek Zandee de 4-1 binnen, haar eerste interlanddoelpunt. Frédérique Matla zette Nederland halverwege het derde kwart met een tip-in bij de tweede paal op 5-1.

Met nog tien minuten op de klok schoot Zandee van dichtbij haar tweede interlandgoal binnen, waarmee zij Nederland op een 6-1 voorsprong bracht. Twee minuten voor tijd bracht Matla de eindstand op 7-1. Zodoende boekte Oranje een ruime winst, die voor Van Ass de knopen die hij moet doorhakken niet per se makkelijker maakt.