De Oranje Dames hebben afgelopen zondag door de 5-1 zege op Australië in de Champions Trophy-finale een mijlpaal bereikt. De 2-0 van Eva de Goede betekende het driehonderdste doelpunt van Oranje sinds de aanstelling van Alyson Annan als bondscoach.
Vanaf de eerste interland onder Annan – op 5 december 2015 tegen Duitsland – regent het doelpunten bij de Oranje Dames. Na 86 wedstrijden onder leiding van de Australische coach staat de teller op 303, een gemiddelde van 3,52 goals per duel. Geen enkel ander land maakte in die periode zoveel doelpunten als de Oranje Dames.
Welten hofleverancier
Den Bosch-aanvaller Lidewij Welten heeft met 37 doelpunten het grootste aandeel in de Oranje-productie. De 185-voudig international wordt op de voet gevolgd door spits Kelly Jonker (33 goals) en strafcornerspecialiste Caia van Maasakker (31).
In totaal kwamen onder Annan 29 van de ingezette 37 veldspeelsters tot scoren. Alleen Pien Sanders, Sanne Koolen, Willemijn Bos, Jacky Schoenaker, Frederique Derckx, Renée van Laarhoven, Valerie Magis en Famke Richardson scoorden (nog) niet.
Al zestien maanden ongeslagen
Mede door het scorend vermogen in de selectie zijn de Oranje Dames al zestien maanden niet te kloppen in het internationale vrouwenhockey. Sinds de 0-1 nederlaag tegen België tijdens de Rabo Super Serie-interland in Schiedam bleef de ploeg van Annan al 43 wedstrijden op rij ongeslagen. Oranje won in die reeks 42 keer na zestig minuten en één keer na shoot-outs (de halve finale van het afgelopen WK tegen Australië, 1-1).
Nederland bleef onder Annan in slechts drie van de 86 interlands doelpuntloos: dat gebeurde tegen Argentinië in 2015 (0-1), Duitsland in 2016 (0-0) en dus België in 2017 (0-1). De twee meest doelpuntrijke duels waren de 10-0 op Tsjechië tijdens het EK 2017 en de 12-1 tegen Italië op het WK van afgelopen zomer.
7 Reacties
maus2018
Decennialang laten de Nederlandse dames dit soort positieve cijfers zien. Annan ontbreekt het kennelijk aan zelfvertouwen, Wat een flutartikel.
Runa Honig
Met dit artikel wordt gesuggereerd dat de goede prestaties van de dames het gevolg zijn van de coachkwaliteiten van Annan, maar dat is helemaal niet zo. Deze prestaties zijn helaas exemplarisch en symptomatisch voor de status van het vrouwenhockey: zorgelijk bedroevend. En wat je zo vaak ziet bij gebrek aan tegenstand: je wordt er zelf niet beter van, maar eerder slechter.
robvisser
Wel degelijk ook de verdienste van Annan. De dames zijn meer gaan scoren, het rendement is omhoog gegaan en het samenspel is verbeterd. Alyson had een moeizaam begin, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ze het al een tijdlang erg goed doet. Ik denk dat team en coach nog lang niet op elkaar zijn uitgekeken. Annan heeft meer grip op de (nieuwe) groep gekregen toen 'the big five' uit elkaar viel, na het vertrek van Naomi van As, Ellen Hoog en Maartje Paumen.
maus2018
Annan werd aangesteld omdat dat een paar dames van de Big five van Hockeycoach Marijne niet mee mochten naar OS in Rio. Dat pikten de dames niet en vervolgens kwam Anan die werd aangesteld om precies te doen wat de Big five voor ogen had. Anan heeft bij mij definitief afgedaan toen ze niet eens wist in Rio dat er geen verlening zou zijn, maar gelijk shoot-outs, bovendien zat ze gewoon in de dug-out tijdens shoot-outs, ze durfde niet te kijken, bravo! Zilver was de kleur in Rio. Direct hierna stopten een paar dames van de Big Five. Marijne kreeg wat dat betreft gelijk
robvisser
@maus2018 Ik zie dat echt anders. Je kunt iemand niet blijven afrekenen op die black-out en dat de stress teveel werd op dat moment. Ze kreeg (of nam) in korte tijd teveel op haar bord na het plotselinge vertrek van Marijne. De big five had een ongezonde machtspositie gekregen binnen het team, iets wat Sjoerd Marijne de kop kostte. Toen er drie van waren vertrokken kon Annan bouwen aan het nieuwe team en daarin is ze heel succesvol geweest.
TonGloppert
@maus2018, ik zou lekker blijven hangen in Rio, inmiddels zijn we een EK, WK en Champions Trophy verder, waarvan de laatste 2 met overmacht zijn gewonnen. Elke hockeyer op niveau zal beamen dat een goede coach essentieel en onmisbaar is om succesvol te zijn en succesvol zijn ze. Bij slecht leiderschap krijg je gerommel, zoals bij Marijne.
lexi-b
Annan heeft een lastige erfenis moeten overnemen. Daar heeft ze ook wat opstartproblemen mee gehad. Uiteindelijk heeft ze die ook kunnen oplossen en dat heeft ze op een knappe manier gedaan. Ze heeft een nieuwe ploeg opgebouwd die uitstekende resultaten boekt en veel vertrouwen geeft voor de toekomst. Maar ja, als je alleen maar in het verleden wil blijven hangen heb je daar natuurlijk geen oog voor ...