Mirco Pruyser maakt 250ste doelpunt in hockeyloopbaan

Goalgetter Mirco Pruyser heeft maandagavond opnieuw een memorabele mijlpaal bereikt. De spits van Amsterdam liet in de uitzwaaiwedstrijd tegen Ierland (7-1) het 250ste doelpunt in zijn loopbaan aantekenen, voor club en land.

Pruyser nam tegen Ierland na vijftien minuten het openingsdoelpunt voor zijn rekening, zijn 250ste treffer als hockeyer op het hoogste niveau. Hij moest voor zíjn doen een flinke tijd wachten op deze mijlpaal, want de afgelopen zes interlands met Oranje kwam de spits niet tot scoren. Ook zijn laatste twee competitieduels met Amsterdam hadden geen treffer van Pruyser opgeleverd.

Verderop in het duel met Ierland liet Pruyser ook doelpunt nummer 251 aantekenen. Oranje won het duel uiteindelijk met 7-1, mede dankzij twee goals van Jeroen Hertzberger die de grens van honderd doelpunten in het Nederlands elftal slechtte.

Blij met de goals

Pruyser: ‘Supermooi dat dit werd bijgehouden. Het is ook heel leuk als je hoort dat je bij de 250 in de buurt zit.’ Lacht: ‘Misschien dat het daardoor ook langer duurde.’

Hij vervolgt: ‘Nee het was geen excuus. Ik ben blij met de twee goals. Natuurlijk wil je als spits scoren en is het lekker als het lukt. Maar ik moet zeggen, ik was er niet zo mee bezig als toen ik net bij Oranje was. Nu was ik vooral bezig met mijn lichaam’, zei Pruyser die de afgelopen weken veel last had van zijn rug. Maar die problemen zijn opgelost.

53ste doelpunt in Oranje

Van de 251 doelpunten in zijn loopbaan maakte Pruyser er 53 in het Nederlands elftal en 198 namens zijn club Amsterdam. Namens Oranje was de topspits tot nu toe 29 keer trefzeker in 48 wedstrijden in de diverse toernooien (EK, Olympische Spelen, Champions Trophy en Hockey World League).

In non-competitieve interlands staat de teller voor hem nu op 24 goals in 35 optredens. Pruyser gaat op 1 december in India op jacht naar zijn eerste doelpunt ooit op een WK: dan staat voor Oranje het openingsduel met Maleisië op het menu.

De verdeling van zijn 198 Amsterdamse treffers is als volgt: 152 in de Hoofdklasse (reguliere competitie), twintig in de play-offs om de landstitel, 22 tijdens zes deelnames aan de Euro Hockey League en vier in de strijd om de Gold Cup.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

De jubileumtreffer tegen Ierland komt tien jaar en een maand na zijn allereerste treffer op het hoogste niveau: op 18 oktober 2008 had hij met één treffer een aandeel in de 1-3 uitzege van Amsterdam bij Den Bosch in de Hoofdklasse.

Jaar van de mijlpalen

Pruyser bereikte drie weken geleden in de topper tegen Bloemendaal (2-2) al de grens van 150 doelpunten in de Hoofdklasse en vierde eerder dit jaar als Oranje-international ook al een jubileum toen hij in de Champions Trophy-wedstrijd tegen Australië zijn vijftigste doelpunt voor het Nederlands elftal maakte.


Wat vind jij? Praat mee...