Misschien komt de nieuwe Jorrit Croon wel van Rapid

In Gorinchem denken de mensen nog weleens dat hockey een meisjessport is, zeiden de mensen van hockeyclub Rapid voor de wedstrijd. Maar na twee hereninterlands in twee dagen hebben de mensen bij het 85-jarige bestaan van hockeyclub Rapid gezien dat hockey ook voor jongens leuk is.

‘Jorrit, Jorrit, Jorrit, Jorrit!’ Achter het lint stonden jongens en meisjes te wachten op het 19-jarige talent Jorrit Croon, nadat Oranje voor de tweede achtereenvolgende dag met 3-1 van Frankrijk had gewonnen. Misschien hebben de twee wedstrijden van de Rabo Super Serie dat zaadje geplant, waardoor er ooit een Jorrit Croon uit Gorinchem komt, waar Heren 1 nu nog in de vierde klasse uitkomt. Croon, 19 jaar oud, speelde alweer zijn 43ste interland. Hij hockeyde zijn hele jeugd op Alecto in Leiderdorp, stapte toen over naar topclub HGC, speelde de Olympische Spelen en speelt na de zomer voor grootmacht Bloemendaal.

Jorrit Croon in actie. Foto: Willem Vernes

‘Ze proberen het hier op Rapid zo goed mogelijk te organiseren’

‘Als zo’n interland als deze op Alecto zou worden gespeeld, zou het ook zo gaan als hier op Rapid. Klein clubje, heel veel opkomst. Voor zo’n club leeft het enorm. Die leven hier echt naartoe’, zei Croon na de overwinning. De wedstrijd tegen Frankrijk was de laatste officiële interland voordat de Champions Trophy volgende week zaterdag begint tegen Argentinië.

‘Ze proberen het hier op Rapid zo goed mogelijk te organiseren en werken overal aan mee. Ze zijn superlief en behulpzaam. Je merkt aan alles dat ze heel blij zijn dat we hier zijn. Dat gaat om de kleinste dingetjes. Gisteren kwamen we uit de kleedkamer en stond daar een barbecue en friettent. Dat stonk. Daar kwamen ze meteen sorry voor zeggen en probeerden dat anders te doen. Net als een keertje extra het veld sproeien.’

Valentin Verga in een spectaculaire actie tegen Frankrijk. Foto: Willem Vernes

Croon woonde in Leiderdorp een minuutje van de hockeyclub en was er altijd te vinden. Hij vond het heerlijk en bewees net als veel andere internationals dat je lang op je eigen club kan blijven, voordat je de overstap maakt naar de top. Pas toen hij zestien was vertrok hij naar de club op het hoogste niveau. ‘Iedereen kende elkaar op Alecto. Dat merk je hier ook. Iedereen wil er iets moois van maken. Ik had het bij Alecto altijd naar mijn zin. Bij grote clubs hebben ze het vast ook naar hun zin. Maar het is mooi om zo klein te beginnen en steeds een stapje te maken.’

De talentvolle middenvelder/aanvaller maakte afgelopen week een geruchtmakende transfer naar Bloemendaal. Hij heeft er heel veel vragen over gehad, maar hij vindt het de perfecte stap. Daarover later meer.

Jeroen Hertzberger scoort in zijn 200ste interland. Foto: Willem Vernes

Oranje hield het verdedigend lang schoon

Net als donderdag bood Frankrijk af en toe moedig tegenstand tegen Oranje, maar moest met 3-1 het hoofd buigen. Donderdag regende het en was het minder druk. Vrijdag scheen de zon, puilden de tribunes uit en werd er voor de wedstrijd stilgestaan bij de jubilea van Jeroen Hertzberger (200 interlands) en Thierry Brinkman (50 interlands). Na de wedstrijd kon het feest echt losbarsten, met het lustrum van het 85-jarige bestaan.

Het Nederlands elftal probeerde vrijdagavond weer aanvallend te spelen, net als donderdag. Dat zorgde af en toe voor meer balverlies dan ze gewend zijn, maar leidde ook tot veel kansen. Omdat het verdedigend in de eerste twee kwarten potdicht stond, kon het zich aanvallend foutjes permitteren. Na 29 minuten moest keeper Sam van der Ven voor het eerst in actie komen. Dat was negen minuten langer dan de wedstrijd donderdag, toen keeper Pirmin Blaak in de twintigste minuut in actie kwam.

Gorinchem – Nederland – Frankrijk Heren, Interland, Rabo Super Serie, G.H.C. Rapid, Seizoen 2017-2018, 15-06-2018, Nederland – Frankrijk 3-1, Oranje tijdens bespreking. Foto: Willem Vernes

Roel Bovendeert met een typische goal

De aanvallende intenties kwam volledig tot uiting in het offensief – vlak voor rust – dat verdediger Glenn Schuurman opzette aan de zijlijn. Hij wilde aanvoerder Seve van Ass inpassen, maar die pass werd door de Fransen afgedekt over de grond. Normaal gesproken tijd om terug te draaien en weer terug te passen naar achteren. Maar Schuurman wachtte en wachtte, met de bal aan de stick, want hij wilde per se voorwaarts. Van Ass liep zich slim vrij voorbij de verdediger die hem dekte. Schuurman pushte perfect over de verdediging, Van Ass nam aan, ging met lange passen richting de cirkel en schoot met de backhand richting de hoek, maar de inzet werd gestopt door de Franse keeper Corentin Saunier.

Het was eerder spits Roel Bovendeert die een ‘Roel Bovendeert-goal’ maakte. Dat betekent liggend, dichtbij de goal. Na een slimme inzet van Bob de Voogd tikte Bovendeert atletisch, zijn lichaam horizontaal, de bal knap achter de keeper. Toen daarna Robbert Kemperman heerlijk het balletje over een Franse stick wipte en doorzette, kon jubilaris Jeroen Hertzberger zijn tweehonderdste interland bekronen met zijn 91ste goal.

Een jonge supporter van Rapid en Oranje. Foto: Willem Vernes

Ondertussen was het publiek in extase. ‘Wat gaaf. Wat gaaf’, zeiden de supporters van het sympathieke Rapid. Ze probeerden op de VIP-tribune elkaar uit te leggen hoe dat toch werkt, tophockey: er volgden hele verklaringen over hartslagmeters en wisselschema’s.

Rapid Heren 1 speelt in de vierde klasse, de laagste klasse, dus waren twee optredens van de crème de la crème van het Nederlandse hockey precies wat de club kon gebruiken bij het vieren van hun lustrum. Vrijdagavond werd er na de wedstrijd een groot feest gevierd in Gorinchem, met de beelden van het Nederlands elftal nog op het netvlies.

Tophockey in Gorinchem zal voorlopig niet meer te zien zijn op de velden met de karakteristieke molens. Misschien dat de jeugd zich laat inspireren door wat ze gezien hebben. Ze wilden niet alleen een handtekening van Jorrit Croon, maar dromen ook van zo’n carrière. De technicus speelde op 17-jarige leeftijd de Olympische Spelen in Rio. De jongste hockeyolympiër ooit.

Jorrit Croon (Ned) en Jean-Baptiste Forgues (Fra). Foto: Willem Vernes

Kinderen dromen van de carrière van Jorrit Croon

Bloemendaal maakte afgelopen week bekend dat Croon naar ’t Kopje komt. Het leverde ook veel vragen op, moest Croon zelf bekennen. Waarom hij als tiener niet bij HGC kon blijven. Of hij daar niet eerst heel belangrijk moest worden. Maar hij vraagt zich af of het daar de tijd voor was.

‘Het is maar hoe je ernaar kijkt en wat je belangrijk vindt. Bij HGC had ik misschien een grotere rol kunnen hebben, maar het is de vraag of ik dat nu al wil. Fouten maken mag. Ik hoef nog niet het team op sleeptouw te nemen. En niet te veel na te denken. Mensen zeggen: hoezo gaat-ie nu al? Ik kies voor leren van echt grote jongens. Besluiten om weg te gaan bij HGC, is waar ik echt de tijd voor heb genomen. Toen ik dat had besloten, heb ik met veel topclubs gesprekken gehad,’ legde Croon uitvoerig uit.

Hij wil ook maar zeggen: vergeet niet dat ik pas negentien jaar oud ben en dat ik ondanks al die interlands nog steeds de jongste op het veld ben. ‘Bloemendaal past goed bij mij. Ik voelde dat het tijd was om te gaan en de volgende stap te nemen. Dat gevoel had ik toen bij Alecto en dat gevoel had ik nu weer. Waar ga ik me het beste ontwikkelen de komende jaren en wat ik heb daar voor nodig? Toen ik die vragen had beantwoord ben ik tot deze conclusie gekomen.’ Iedereen mag een mening hebben over de transfer. Bij Rapid dromen ze van de stappen die Croon maakt. De jeugd weet nu hoe tophockey eruit ziet op hun eigen waterveld.

 


6 Reacties

 1. tealover

  “Echt leren van grote jongens”... Seve van Ass naar HGC, Jorrit Croon weg. Leg het mij maar uit...

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Probleem is dat pappie van Ass ook mee komt, Jorrit kan een stuk meer leren van Michel.

 2. vakantie

  Tealover en luchtisblauw Beste stuurlui aan wal Jullie mening is totaal onbelangrijk en ook niet of je het wel of niet begrijpt Boeit niemand

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Je hebt helemaal gelijk. Gelukkig doet jouw mening er nog minder toe.

 3. vakantie

  Nóg minder dan die van jou?🙀🙀

 4. JoostS

  Hoop doet leven


Wat vind jij? Praat mee...