Mülders: ‘Argentinië-thuis wilden de finalisten niet missen’

Oranje trapt komend weekend de voorbereiding op het wereldkampioenschap (1-17 juli) af met het tweeluik tegen topland Argentinië. Maar eigenlijk is het Nederlands elftal al veel langer in voorbereiding op het mondiale eindtoernooi. Dat is ook één van de redenen dat speelsters van Jong Oranje niet worden opgenomen in de WK-selectie, zegt bondscoach Jamilon Mülders.

Op zijn gezicht verschijnt deze doordeweekse ochtend op sportcentrum Papendal een glimlach. Het woord Argentinië is gevallen. Mülders zegt dat hij enorm uitkijkt naar de twee wedstrijden op hockeyclub Union in Nijmegen tegen het Zuid-Amerikaanse land, de ongeslagen koploper van de Pro League. Maar toch was hij aanvankelijk van plan om enkele ervaren internationals van het Nederlands elftal deze week rust te gunnen.

‘In eerste instantie was ik voorzichtig. De play-offs zijn net geweest, een week voor de twee wedstrijden met Argentinië. Daarom heb ik een tijd geleden aan de meiden laten weten dat de speelsters die de finale zouden spelen deze week rust zouden krijgen. En dus niet geselecteerd zouden worden voor de wedstrijden met Argentinië, maar wel tegen Engeland’, vertelt Mülders. De uitwedstrijden tegen Engeland in Londen staan ingepland op zaterdag 4 en zondag 5 juni. Later volgen confrontaties in de Pro League met Duitsland en China.

‘Maar hun feedback was duidelijk. Ze gaven aan dat spelen tegen Argentinië belangrijk voor ze is. Het liefst wilden ze die wedstrijden wél spelen. Daarom heb ik met onze artsen, fysiologen, en onze atletiek- en krachttrainer nog eens naar de planning gekeken en de agenda enigszins aangepast. Dat is de reden dat de speelsters van Den Bosch en SCHC uiteindelijk wel meedoen tegen Argentinië en niet tegen Engeland.’

Jamilon Mülders met internationals Maria Verschoor en Frédérique Matla. Foto: Willem Vernes

Geen speelsters van Jong Oranje in WK-selectie

Duidelijkheid. Dat woord neemt Mülders deze ochtend opvallend vaak in de mond. De afgelopen maanden heeft hij geprobeerd om speelsters van het Nederlands elftal zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over de WK-selectie. Ireen van den Assem (Tilburg), Maxime Kerstholt (Pinoké) en Lisa Post (Oranje-Rood) zijn de afgelopen maanden de enige nieuwkomers geweest die hij een plekje in de trainingsgroep heeft gegund. De rest is niet in de race voor de WK-selectie, benadrukt hij. Dus ook niemand van Jong Oranje. Ook degenen niet die tijdens de play-offs indruk hebben gemaakt.

‘Een WK-selectie bouw je niet in twee, drie weken. Dat gebeurt misschien in het voetbal. Maar zelfs daar eigenlijk niet meer’, zegt Mülders. ‘Het gaat niet alleen om het selecteren van de beste spelers. Bouwen aan een WK-ploeg is een langdurig proces.’

Weken geleden verzond Mülders een e-mail aan alle spelers die in april met Jong Oranje in Zuid-Afrika de wereldtitel veroverden. Hij lichtte hen in over de mogelijkheid dat hij tijdens de twee Pro League-wedstrijden van het Nederlands elftal in Londen tegen Engeland een aantal van hen wilde oproepen. Mülders benadrukte dat het om twee interlands ging en dat ze niet in beeld waren voor het wereldkampioenschap.

Uit de groep hockeysters die zich beschikbaar stelde, selecteerde Mülders uiteindelijk zes speelsters. Vijf van hen zullen in Londen voor het Nederlands elftal debuteren: Noor de Baat, Floor de Haan (beiden Amsterdam), Luna Fokke (Kampong), Tessa Beetsma (HDM), Maria Steensma (Pinoké). Carlijn Tukkers (Kampong) is aangewezen als reserve.

Jamilon Mülders en zijn assistent Joost Bitterling. Foto: Koen Suyk

Dat sommige hockeyvolgers van mening zijn dat de tijd rijp is om talenten die hebben uitgeblonken in de play-offs door te schuiven naar het Nederlands elftal, kan hij best begrijpen, stelt Mülders. ‘Ik snap best dat mensen denken: haal hen erbij. Maar spelers van Jong Oranje hebben het afgelopen jaar veel meegemaakt. Het ene moment ging hun WK niet door. Het andere moment weer wel. Toen was hun bondscoach opeens weg, vervolgens kregen ze een nieuwe bondscoach. Het WK zelf was ook intensief. De meesten hebben daarnaast play-offs gespeeld, ze volgen ook nog een studie. Twee WK’s spelen in een tijdbestek van vier maanden zou behoorlijk veel van hen vragen. Te veel, in mijn ogen. Voor hun ontwikkeling op de lange termijn is het beter als ze nu wat rust nemen.’

Eerst wacht komend weekend dus het tweeluik met Argentinië. ‘Argentinië is een prachtige tegenstander om deze serie wedstrijden mee af te trappen. Samen met de rest van de staf kijk ik met vertrouwen naar het proces van de WK-selectie. Ik verwacht dat we er een succesvol toernooi van kunnen maken.’


2 Reacties

  1. robvisser

    Verstandig dat de speelsters nu zelf een stokje hebben gestoken voor de inmiddels nu toch wel wat doorgeschoten bezorgdheid over hun fysieke gesteldheid. Het was ook wat gek geweest om met het sterkere team tegen Engeland te spelen en om tegen Las Leonas, met alle respect, een soort reserveteam op te stellen.

    1. RobDux

      Eindelijk is er wat bezorgdheid. Spelers zijn in het verleden kapot gemaakt. Overtraind en veel teveel wedstrijden. De clubs die de spelers betalen, zaten met de gebakken peren. Uiteraard zijn er wat mensen geslachtofferd, maar de mensen die echt de veilige omgeving moesten controleren, zitten gewoon nog bij de KNHB hun wijntjes en biertjes te drinken.


Wat vind jij? Praat mee...