Naomi van As genomineerd als beste speelster van de wereld

Naomi van As is genomineerd als beste speelster van de wereld 2016. Joyce Sombroek en Jaap Stockmann dingen naar diezelfde titel bij de keepers. Jorrit Croon is kandidaat voor grootste talent van de wereld. De bondscoach van de Dames, Alyson Annan, moet in de strijd om de titel beste coach onder meer afrekenen met de Nederlandse Janneke Schopman, die coach is van de Amerikaanse hockeyvrouwen.

Dat is vrijdagavond bekend gemaakt door de internationale hockeybond (FIH) op een congres dat deze dagen wordt gehouden in Dubai.

De Nederlanders zijn geselecteerd door het FIH atletencommissie, de continentale bonden, coaches en de media. De spelers zijn beoordeeld op basis van zowel hun prestaties tijdens internationale evenementen in 2016 als hun algehele bijdrage aan de hockeysport. In januari 2017 wordt duidelijk of de Nederlander in de prijzen vallen. De winnaars worden gekozen op basis van een publieksstemming en een panel van internationale atleten. Vanaf 16 november kan er worden gestemd.

Van As kan opvolgster worden van Lidewij Welten

Van As, die na de Olympische Spelen afzwaaide als international, werd in 2009 voor het laatst verkozen tot beste speelsters van de wereld. De speelster van Laren moest destijds die prijs delen met de Argentijnse Luciana Aymar.  Van As kan de opvolgster worden van Lidewij Welten, die de titel vorig jaar won. Van As moet de concurrentiestrijd aan met de Argentijnse Carla Rebecchi, de Britse Kate Richardson-Walsh en Alex Danson én de Nieuw-Zeelandse Stacey Michelsen.

Opnieuw nomiatie voor Sombroek

De nominatie van Sombroek (ook Laren) is geen verrassing. De nationale doelvrouwe werd al verkozen tot beste van de wereld in 2014 en 2015. Ze moet voor de titel dit jaar afrekenen met de Engelse goudenmedaillewinnares Maddie Hinch (in Nederland spelend bij SCHC), de Duitse Kristina Reynolds, de Amerikaanse Jackie Briggs en Belen Succi uit Argentinië.

Ook Jaap Stockmann heeft concurrentie van een olympisch kampioen. Juan Vivaldi uit Argentinië is ook één van de genomineerden, samen met oud-Oranje Zwart-speler Vincent Vanasch (België), Kampong-goalie David Harte (Ierland) en Parattu Raveendran Sreejesh uit India.

Jorrit Croon, binnenkort met Jong Oranje actief op het WK in India, heeft hevige concurrentie uit Duitsland met Timm Herzbruch en Christopher Rühr. De andere kanshebber op de titel grootste talent van de wereld 2016 zijn Arthur van Doren uit België en de Indiër Harmanpreet Singh.

Grote kans op Nederlands succes bij de coaches

Bij de coaches is de kans op ‘Nederlands’ succes het grootst door de nominatie van zowel Oranje-bondscoach Alyson Annan, als de Nederlandse Janneke Schopman, die de Amerikaanse vrouwenploeg onder haar hoede heeft.

Nederland is niet genomineerd in de categorie Talent van het jaar (vrouwen), Beste speler en Coach van het Jaar (mannen).

Overzicht alle genomineerden:

2016 Beste speler
Vrouwen: Carla Rebecchi (ARG); Kate Richardson-Walsh (GBR); Stacey Michelsen (NZL); Alex Danson (GBR); Naomi van As (NED).

Mannen: Gonzalo Peillat (ARG); John-John Dohmen (BEL); Moritz Fürste (GER); Tobias Hauke (GER); Pedro Ibarra (ARG).

2016 Keeper van het jaar
Vrouwen: Maddie Hinch (GBR); Joyce Sombroek (NED); Kristina Reynolds (GER); Jackie Briggs (USA); Belen Succi (ARG).

Mannen: Juan Vivaldi (ARG); Jaap Stockmann (NED); Vincent Vanasch (BEL); David Harte (IRL); Parattu Raveendran Sreejesh (IND)

2016 Talent van het jaar (Spelers onder de 23 jaar)
Vrouwen: Maria Granatto (ARG); Lily Owsley (GBR); Nike Lorenz (GER); Kathryn Slattery (AUS); Florencia Habif (ARG).

Mannen: Arthur van Doren (BEL); Christopher Rühr (GER); Jorrit Croon (NED); Harmanpreet Singh (IND); Timm Herzbruch (GER).

2016 Coach van het jaar
Vrouwen: Alyson Annan (NED); Karen Brown (GBR); Janneke Schopman (USA).

Mannen: Carlos Retegui (ARG); Danny Kerry (GBR); Shane McLeod (BEL).


1 Reactie

  1. veerlepoulissen

    Super gedaan 👍🏻👍🏻


Wat vind jij? Praat mee...