Nederland geeft België in titanenstrijd mentaal tikje

Officieel was het een oefeninterland, zoals het Nederlands elftal er wel meer speelt richting het WK in Bhubaneswar. Maar vanaf de eerste seconde spatten zondagmiddag in het regenachtige Brussel de vonken van de titanenstrijd Nederland-België, waar Oranje zowel in score als veldspel nipt de betere was (3-4).

Het fanatieke vuistje van Bob de Voogd, dat van ontlading door de lucht schoot, toen hij de 3-4 maakte na goed doorzetten van Thijs van Dam en Jorrit Croon. Het opstootje dat het kleine rode duiveltje Victor Wegnez veroorzaakte toen hij de strafcorner van Mink van der Weerden eruit liep en daarna opzichtig ruzie zocht en de scheidsrechter zich ermee moest bemoeien. Het signaal vanaf de Nederlandse bank dat er nog maar één minuut te spelen was, dat meerdere keren werd herhaald.

Derby der Lage Landen wordt steeds mooier en heftiger

Op papier was het treffen België-Nederland in het herfstige en natte Evere, op hockeyclub Royal Evere White Star, een oefenduel. In de praktijk kletsten beide hockeygrootmachten er vol op in deze Derby der Lage Landen, een rivaliteit die in het hockey met de jaren steeds mooier en heftiger is geworden. Het tempo lag hoog, de spelers werden eindelijk weer eens echt uitgedaagd en genoten daar zichtbaar van, ondanks de sloot met regen die over de hockeyers werd heen gekieperd. België – Nederland kan volgende maand ook zomaar de kwartfinale zijn op het WK in India. Mocht dat gebeuren, dan is de objectieve hockeyfan sowieso de winnaar, maar zal één team gedesillusioneerd Azië verlaten.

Sander de Wijn en Tom Boon. Foto: Philippe de Putter

Dat de Oranje Heren een 1-0 en 3-2 achterstand repareerden, leverde ze zondagmiddag niets op, maar kan misschien later nog een beetje helpen. Een natgeregende Sander de Wijn zei eerst na de wedstrijd dat de uitslag niet zo belangrijk was, maar geconfronteerd met de vraag of na het ‘Eén minuut, één minuut!!’ vanaf de kant er toch naar een overwinning moest worden gehockeyd, antwoordde hij: ‘Ja, dan wil je toch een tikje kunnen uitdelen en die pot winnen. Dat soort momenten moet je leren om uit te hockeyen.’

Hoog niveau

De verdediger was na een lange internationale afwezigheid vanwege zijn studie weer terug bij Oranje.  Al in de eerste twintig seconden liet De Wijn zien waarom hij zo belangrijk is. Twee keer stopte hij knap een hoge bal in de cirkel, zoals spelers als Glenn Schuurman en Sander Baart ook al vaak de deur op slot hielden, Baart vaak glijdend op het kletsnatte veld, Schuurman rustig afwachtend.

‘Dit was echt op het scherpst van de snede. Een wedstrijd die heel leuk was om te spelen. Het was toch even kijken waar we stonden. We werden echt uitgedaagd. Dan heb je er met z’n allen weer echt veel zin in. Het is voor mij een jaar geleden dat ik op zo’n topniveau heb gespeeld. Vorige week heb ik in Valencia kunnen wennen aan het hogere niveau, maar dit gaat nóg veel sneller. Het niveau dat we hebben laten zien was goed, hier kunnen we verder op bouwen.’

Manu Stockbroeckx in duel met Jeroen Hertzberger en daarachter Thijs van Dam. Foto: Philippe de Putter

Het was sinds de EK-finale tegen België op 27 augustus 2017 (4-2 winst Oranje na 0-2 achterstand) niet meer voorgekomen dat het Nederlands elftal met hun sterkste selectie – met de weer teruggekeerde strafcornerschutter Van der Weerden en De Wijn – tegen een land uit de wereldtop een interland speelde.

Bob de Voogd was met twee goals en een assist beslissend

Oefenwedstrijden kunnen nooit helemaal een graadmeter zijn, maar wat Oranje liet zien, geeft hoop voor het WK in India. België scoorde drie keer, maar kreeg ook niet veel meer kansen. In de laatste minuut redde keeper Pirmin Blaak met zijn handschoen goed op de push van Alexander Hendrickx, in Nederland uitkomend voor Pinoké. Het was een van de zeldzame keren dat de eerste keeper van Oranje in actie moest komen. Achterin hield het Nederlands elftal het op twee slippertjes na, goed dicht. Aanvallend combineerden de aanvallers makkelijk en was Bob de Voogd beslissend met twee goals en een assist.

De goals van Oranje vertelden het verhaal van een team dat met combinaties België vaak de baas was. Met een 1-0 achterstand tikten aanvoerder Billy Bakker en spits Mirco Pruyser door de as de bal naar elkaar en kon De Voogd de 1-1 maken. Even later nam Bakker de vrije slag snel naar De Voogd, die de bal vanaf links meteen naar Valentin Verga pushte, die de 1-2 binnen tipte. De 2-2 en 3-2 van België waren passes dwars door de as van Nederland, die Oranje het nodige huiswerk bezorgden.

Thierry Brinkman in duel met Loïck Luypaert. Foto: Philippe de Putter

Toch was het weer Oranje dat een steeds iets fletser België – dat zaterdag ook al een wedstrijd had gespeeld tegen Ierland (4-1 winst) – in het vierde kwart omverduwde met combinatiespel. Thijs van Dam onderschepte het Belgische uitverdedigen, passte naar de sterk spelende Brinkman, die meteen Hertzberger inspeelde. De Rotterdamse spits scoorde de 3-3, alweer zijn vijfde goal in zijn laatste vijf interlands. Het slotakkoord verliep weer via de ijverige Van Dam, die bij de tweede paal De Voogd vond, die de 2.400 fanatiek meelevende toeschouwers een beetje stil kreeg.

Toen het laatste fluitsignaal klonk, gingen de armen van de spelers van het Nederlands elftal niet de lucht in. Het bleef een oefenwedstrijd. Toch zullen ze van binnen tevreden zijn over dit tikje aan de Red Lions, die met al hun wereldspelers als Arthur van Doren (assist voor de 2-2), Thomas Briels (scoorde de 3-2) en de heetgebakerde en drukke Wegnez lieten zien dat ze supereffectief met hun kansen kunnen omgaan.

Thijs van Dam duelleert om de bal in een nat Brussel. Foto: Philippe de Putter

De rentree van verdediger De Wijn zal ook binnen Oranje veel goedkeuring wegdragen. Een van de sterkste Nederlandse spelers leek in Oranje al weer wat op de dominante speler die hij bij landskampioen Kampong is. Hij prees het team daar uitvoerig voor. ‘Ik voel me heel goed binnen de groep. Er heerst echt een sfeer van openheid en vertrouwen. Iedereen mag zichzelf zijn. Dat betekent voor mij dat er binnen de lijnen wordt geaccepteerd dat ik dominant ben en mijn rol kan spelen.’ De 3-4 voorstelling in het natte theater in Brussel belooft in ieder geval veel voor wat er mogelijk is straks in het tropische Bhubaneswar, als de twee grootmachten en rivalen elkaar mogelijk weer tegenkomen. Oranje won deze keer op punten, maar straks is het pas om het echie.

België-Nederland 3-4
Tom Boon 1-0 (sb)
Bob de Voogd 1-1
Valentin Verga 1-2
Nicolas de Kerpel 2-2
Thomas Briels 3-2
Jeroen Hertzberger 3-3
Bob de Voogd 3-4


2 Reacties

  1. albertmonpellier

    Toppers die gladiatoren uit Nederland!! Titanen 💪🏾👍🏾🍀

  2. vostammer

    Hockey was de winnaar!


Wat vind jij? Praat mee...