Nederland met België gastheer van dubbel-WK in 2026

We hebben nog een paar jaar om ons erop te verheugen, maar hij mag alvast in de agenda. Het dubbel-WK van 2026 wordt gehouden in Nederland en België, zo heeft wereldhockeybond FIH donderdag bekendgemaakt.

Het wordt de zesde keer dat een WK hockey in ons land wordt gehouden. Ook in 1973, 1986, 1998, 2014 en 2022 werd een mondiaal eindtoernooi binnen onze landgrenzen afgewerkt. Afgelopen zomer organiseerde Nederland samen met Spanje het WK voor vrouwen. België is de eerste partner waarmee de KNHB een dubbel-WK optuigt, dat eveneens in de zomer plaatsvindt.

Het Nederlandse deel van het toernooi wordt gehouden in het Wagener Stadion, dat de bond graag verder wil moderniseren. Waver – nabij Brussel – is de Belgische speellocatie. Daar wordt in de komende vier jaar een fonkelnieuw hockeystadion neergezet.

‘Onze landen grenzen niet alleen aan elkaar, we kennen ook beide eenzelfde hockeyklimaat met fantastische verenigingen en heel veel enthousiaste hockeyfans’, reageert Erik Gerritsen, algemeen directeur van de KNHB, op het nieuws. ‘De reisafstand tussen de twee stadions is slechts twee uur waardoor teams en fans in België en Nederland een geweldig toernooi kunnen beleven met op beide locaties evenveel aandacht voor zowel de dames als de heren. We kijken ernaar uit.’

De Oranjevrouwen met de WK-beker, afgelopen zomer in Terrassa. Foto: Willem Vernes

‘Ongekend hockeyfeest’

Dat geldt ook voor Serge Pilet, de CEO van de Belgische hockeybond. ‘Met het succes van de laatste EK’s (2017 en 2021 in Amsterdam, 2019 in Antwerpen) en van het dames-WK 2022 (Amsterdam) in het achterhoofd, zijn we er ten stelligste van overtuigd dat dit WK opnieuw een onvergetelijk spectaculair en vernieuwend event zal zijn.  In het centrum van het hockeygekke Europa en met de welgekende talrijke en luide fans van het Oranjelegioen en de Red Tribe, wordt dit WK een ongekend hockeyfeest. We gaan alvast keihard aan het werk.’

In juni bracht de KNHB het gecombineerde WK-bid naar buiten. Zuid-Afrika was de enige andere partij die een dubbeltoernooi wilde organiseren. Andere landen, zoals Australië, Engeland en Wales en Uruguay hoopten op een ‘enkel WK’.

De Oranjevrouwen verdedigen in het toernooi der Lage Landen hun wereldtitel, die ze inmiddels driemaal op rij wonnen. De Nederlandse mannen willen in januari in India weer een gooi doen naar het WK-goud, dat zij in 1998 voor het laatst veroverden.


Wat vind jij? Praat mee...