Nederland moet zich vandaag revancheren, vinden Blaak en Van Ass

Vandaag zal het Nederlands elftal na de forse 5-2 nederlaag zaterdag tegen India in het Kalinga Stadium een ander gezicht moeten laten zien. ‘We kunnen hier nog geen conclusies aan verbinden. Maar we zullen uit een ander vaatje moeten tappen’, vindt de teruggekeerde keeper Pirmin Blaak.

Misschien was keeper Pirmin Blaak een van de weinige Nederlandse hockeyers, die nog vrolijkheid uitstraalde na de 5-2 oorwassing in het Kalinga Stadium. Voor Blaak was het een bijzonder moment. Door een hersenschudding in een oefenwedstrijd tegen Zuid-Korea, miste hij de olympische kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan en moest hij ook bij zijn club Oranje-Rood maanden aan de kant toekijken.

Pirmin Blaak stuit de Indiase aanvaller Akashdeep Singh. Foto: Hockey India

Dankzij oogtherapie kon eerste keeper Pirmin Blaak weer in het goal staan

Op de plek waar de 31-jarige keeper misschien wel het hoogtepunt van zijn loopbaan beleefde, met het WK-zilver en de award voor beste keeper van het toernooi, mocht de aangewezen eerste doelman voor de Olympische Spelen van Tokio zijn comeback maken. Maandenlang had Blaak last van fel licht, maar zelfs de imposante lichtmasten in het Kalinga Stadium konden hem deze keer niet van de wijs brengen. Hij is weer helemaal terug, omdat het herstel de laatste weken sneller verliep dan hij had verwacht.

‘Dat kwam door oogtherapie. Ik heb met een oogtrainer geoefend. Met een 3D-bril op. Dan train je om bepaalde kleuren en prikkels te absorberen’, verklaarde de keeper, die meteen de pech had om vijf keer te moeten vissen. Hij was schuldbewust over de 5-2 van Rupinder Singh, een sleeppush dwars door het midden. ‘Misschien had ik langer moeten blijven staan.’

Blaak had zich geen betere plek voor een comeback kunnen wensen. Voor de wedstrijd werd hij al begroet door talloze Indiërs, die niet vergeten waren dat de Rotterdammer was verkozen tot beste keeper van het WK. De Rotterdamse goalie had het met Thijs van Dam ’s ochtends nog over dat memorabele titeltoernooi. ‘Wat we hier hebben neergezet, was heel mooi. Het is fijn om 2020 hier te beginnen, maar ik had gedacht dat we meer zouden brengen dan dit. Aan deze wedstrijd kun je nog geen conclusies verbinden. Maar morgen zullen we uit een ander vaatje moeten tappen.’

Lars Balk was een van de weinige spelers die zijn niveau haalde. Foto: FIH

Oranje begon bijna elk kwart zwak

Het tweede kwart was er niets aan de hand voor Nederland, maar het team dat pas woensdagavond in Bhubaneswar arriveerde, liet zich in de andere kwarten keer op keer verrassen. ‘Het eerste en derde kwart startten we gewoon klote, en krijgen we heel veel corners tegen. Je zag ook dat India erop gebrand was om te winnen. Wij hadden ze op het WK pijnlijk uitgeschakeld in de kwartfinale, in eigen huis. Zij hebben een nieuwe coach met Graham (Reid, red.). Wij wilden ook graag, maar het was gewoon niet genoeg.’

Een van de spelers die onbewust de verkeerde toon zette is juist een van de grote liefhebbers van het land India. Seve van Ass kreeg na een paar seconden de bal, in de eerste officiële interlandminuten van 2020, maakte een stopfout, verloor de bal en zag tot zijn schrik dat de Indiërs daarna hun snelste goal in hun historie maakten, dertien seconden na de afslag die nota bene door Oranje werd genomen.

‘Dat begon natuurlijk al niet lekker. Dat was een ruk begin. Wij werden in het eerste kwart toch een beetje overrompeld [door India]’, analyseerde Van Ass. ‘Het tweede kwart hadden we het beter neergezet. We zorgden voor kleinere ruimtes. Dat leek te werken. Ook de counters van India hadden we beter onder controle. Maar daarna was de tweede helft toch weer voor India.’

Aanvoerder Billy Bakker acrobatisch in de cirkel. Seve van Ass kijkt toe op de achtergrond. Foto: Hockey India

Ook Van Ass hekelde de manier waarop Oranje de kwarten begon. ‘We moeten kijken naar hoe we de bal uitnemen en zo beginnen. Daardoor kantelt de wedstrijd en krijg je weer een goal tegen. Ik weet niet wat het was. Scherpte, positiespel? Ik weet het nog niet.’

Van Ass weet in ieder geval dat het vandaag veel beter moet. Eén keer in het hol van de leeuw een grote nederlaag tegen India lijden is nog geen ramp in de eerste wedstrijd van 2020. Twee keer op rij is te veel voor een ambitieus Nederlands elftal. ‘Dit was gewoon niet goed genoeg. We kunnen veel beter. We moeten stappen zetten. Ik ben benieuwd hoe we ons gaan herpakken. Zondag wordt een mooie test. Dan weet ik beter waar we staan.’

Nederland speelt vandaag om 12:30 de tweede Pro League-wedstrijd tegen India. De wedstrijd wordt door Ziggo uitgezonden. Hockey.nl houdt een liveblog bij. 


12 Reacties

 1. robvisser

  Pirmin Blaak zelf deelde ook in de malaise, was niet sterk en kon z'n uitverkiezing niet waarmaken. En dat 'stappen zetten' gepraat (Van Ass) kennen we nu wel. Hoe lang spelen deze spelers al niet samen? Je kunt toch wel geconcentreerd, fanatiek en scherp zo'n wedstrijd spelen? Wat meer 'stappen zetten' op het veld, misschien zou dat al helpen.

  1. Van Dessau

   Wat een wanprestatie was dit!

 2. circlestorm69

  Ik hoop dat het hele team vindt dat ze zich straks moeten revancheren. Laat Thijs van Dam en Jelle Galema vandaag het verschil maar maken! Die zijn altijd fel en willen heel graag het veld op. En Sam van der Ven laten keepen. Blaak was niet sterk gisteren.

 3. MIck

  Dit is dus waarom het nooit wat gaat worden met deze generatie spelers en deze begeleiding.De wedstrijd doen we af als incidentje ( afgelopen jaar waren er meer incidentjes ) we zitten in een proces , we moeten stappen maken etc etcetera. Ik lees op deze site allerlei prominenten roepen dat de Ned Heren de Olympische finale gaan halen sterker nog dat ze hem gaan winnen, dit slaat natuurlijk helemaal nergens op want buiten HOOP is er in dit elftal niks waar je je aan kan vasthouden dat ze wel even Olympisch Goud gaan halen.

 4. jvolcano

  Tenenkrommend. Die gasten lijken niet helemaal door te hebben dat er een hoop ingaat maar dat er weinig uitkomt. Zo verdien je weinig respect.

 5. Runa Honig

  Het enige wat op weg naar de OS nog kan helpen is het bekende ‘schokeffect’. Coach ontslaan, nieuwe energie voor de groep. Dan nog wordt het lastig, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

  1. JLVZ

   Hopelijk na de uitslag van vandaag, gebeurd dit eindelijk

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  En wat als Oranje zich vandaag niet revancheert? Worden er dan eindelijk consequenties getrokken?

 7. stekel

  Mss moeten de speler het begeleidingsteam gewoon naar huis sturen

 8. willem-janpelle

  Als ik een coach of speler ‘moeten’ hoor zeggen, dan hoor ik onmacht, geen plan. Winnaars hebben een plan. Dit nog los van het (jarenlange) onvermogen in de hogere echelons.

 9. hadewee

  fantastisch hoe Caldas nu al jaren wegkomt met zijn prietpraat. Daarbij ondersteund door de "stam"spelers, die op hun laatste benen lopen. Vandaag gehaktdag! Veel kijkplezier, let vooral op India

  1. frans-j

   Je vergeet dat het ‘een proces’ is en dat ‘er stappen gezet’ worden. Iemand nog een broodje frikandel? Voor mij Met mayo graag.


Wat vind jij? Praat mee...