Opluchting, vreugde en goals in het Wagener: Oranje naar Tokio!

Een zucht van opluchting en kreet van vreugde gingen zondagmiddag om 17.42 uur door het Wagener Stadion, nadat de Oranje hockeymannen zich met een eclatante 6-1 zege op Pakistan plaatsten voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. De Oranje-spelers jubelden, juichten en vielen elkaar in de armen. Aan de kant balde bondscoach Max Caldas zijn vuist en knuffelde uitgebreid met zijn staf.

Alle spanning van de laatste dagen kwam er na afloop eruit. Het nieuwe format van twee kwalificatieduels voor één olympisch ticket had een mentale aanslag gepleegd op de equipe van Caldas. Hoe ervaren ook, nog nooit hadden ze een dubbel gespeeld om een ticket voor het belangrijkste toernooi in de hockeywereld. Dat had wat gedaan met de ploeg, die zaterdag verlamde en met veel pijn en moeite met 4-4 gelijkspeelde tegen de nummer 17 van de wereld.

Door dat resultaat was de wedstrijd van zondagmiddag er plots een met heel veel en heel grote belangen. Er stonden in het Wagener Stadion reputaties, carrières, banen en veel geld op het spel. Maar al in de rust konden alle doemscenario’s worden opgeborgen: Nederland stond toen al op een riante 4-0 voorsprong.

Max Caldas en Joep de Mol knuffelen na de overwinning op Pakistan. Foto: Koen Suyk

Bjorn Kellerman

Het Nederlands elftal trad zondag in het nationale hockeystadion opnieuw aan met Maurits Visser in het doel. Velen hadden verwacht dat Pirmin Blaak na zijn absentie van zaterdag wel zou keepen, maar de goalie van Oranje-Rood had ook zondag te veel last van een hersenschudding om in de basis te kunnen beginnen. Bij Pakistan was de keeper wel gewisseld. Daar stond nu Mazhar Abbas onder de lat. Hij verving Amjad Ali, die zaterdag geen al te beste indruk maakte bij het veroorzaken van een strafbal en de 2-1 van Kellerman.

Kellerman juicht naar de openingstreffer. Foto: Koen Suyk

Voor Kellerman maakte de keeperswissel niet veel uit, zo bewees hij al na acht minuten spelen. Op nagenoeg dezelfde plek als zaterdag kreeg de aanvaller de bal van Robbert Kemperman. Kellerman bedacht zichzelf geen moment en sloeg de bal weer snoeihard diagonaal met de backhand in het doel: 1-0. Het stadion ontplofte, ook nu met veel meer overtuiging dan zaterdag toen het apathische spel van Oranje oversloeg naar het publiek. De kickstart gaf Oranje vleugels. Een minuut later was het al bijna 2-0 na een heerlijke actie van opnieuw Kellerman, maar nu strandde zijn goede bedoelingen in schoonheid en op een Pakistaanse stick.

Aanvalsdrift

Het deed niets af aan de aanvalsdrift en passie waarmee Oranje bleef spelen. Dat was precies zoals Caldas vooraf had gepredikt: niet denken, maar hockeyen met lef en overtuiging. Die boodschap bracht Valentin Verga in de praktijk bij de 2-0. Met een heerlijke no look-pass bediende de terugkeerde middenvelder de sprintende Thierry Brinkman. De aanvaller nam de bal ineens mee de cirkel in, werd onreglementair gestuit en kreeg een strafbal. Opnieuw gejuich, dat aanzwol nadat Mink van der Weerden er 2-0 van maakte.

Mink van der Weerden met weer een treffer. Foto: Koen Suyk

Een Oranje feestje was in de maak. De bijna zesduizend toeschouwers gingen er eens goed voor zitten met hun goalbordjes in de aanslag. Ze konden in het tweede kwart na 21 minuten spelen de kartonnetjes alweer in de lucht steken na de 3-0 van Mirco Pruyser. Op slag van rust werd het zelfs nog 4-0 door een benutte strafcorner van Van der Weerden. Alweer zijn vierde treffer in twee wedstrijden.

Geen schim

Daarmee was dit olympische kwalificatietreffen ook meteen ontdaan van alle spanning. Daar zeurde in het volgepakte Wagener niemand om, behalve de Pakistaanse equipe en een paar verdwaalde Pakistaanse supporters.

Die zagen ook in het derde en vierde kwart dat hun ploeg geen schim was van de heldenformatie, die zaterdag zoveel indruk maakte. Scoorde Pakistan zaterdag nog vier van de zes strafcorners. Nu bleef het bij een uit vijf, een treffer van Rizwan Ali.

De ingestorte Pakistaanse ploeg gaf Nederland in het derde en vierde kwart alle gelegenheid de score verder op te bouwen en bij vlagen heerlijk hockey te laten zien. Via treffers van Terrance Pieters en Jip Janssen (strafcorner) werd het uiteindelijk 6-1.

De Oranje-spelers bedanken het publiek in het Wagener Stadion. Foto: Koen Suyk

Wie alleen die uitslag ziet, kan denken dat het Nederlands elftal een onbezorgde olympische kwalificatie heeft gehad. Precies zoals vooraf was verwacht. Maar de opluchting en vreugde na het laatste fluitsignaal bij de Oranje-ploeg vertelden het werkelijke verhaal.

Maar wie maalt daarom: Oranje gaat naar Tokio!

 

Kijk hieronder het liveblog terug.


25 Reacties

 1. jonathan

  Waarom kan het nu wel???

  1. lexi-b

   Goede vraag, ben blij dat de mannen zich hebben herpakt. Vraag me wel af wat de inconsistentie in het spel veroorzaakt.

  2. conegut

   Omdat ze prima kunnen hockeyen, alleen niet om kunnen gaan met niet vooraf bekend strategie en tactiek .

 2. max-annan

  Het lijkt alsof het er vandaag wel uit komt. Stukken beter als het gister was.

 3. robvisser

  Je ziet dat als het tempo een stuk hoger ligt de scherpte en de felheid automatisch toenemen en dat alles resulteert in beter spel. Oranje speelt zoals het gisteren had moeten spelen en het is wel zorgelijk dat het eerst bijna mis moet gaan voordat de groep wakker is. Op een eindtoernooi, na de poulefase, krijg je geen tweede kans .

  1. lexi-b

   Eens. De extreme ontlading van Caldas bij elk, zelfs het 6e, doelpunt toont zijn betrokkenheid bij het spel en roept tegelijk de vraag op hoeveel controle hij echt heeft over 'het proces'. Dit is de nummer 17 van de wereld. Daar is zo'n uitslag te verwachten.Met nog 10 maanden tot Tokio is er flink wat werk aan de winkel. Het spel is hè wisselvallig. Subjectief hoop ik op goud, objectief lijkt brons het hoogst haalbare.

 4. gaston-orozco

  Deels zelf de schuld (onvoldoende voorbereiding), maar ook Pakistan was gisteren extreem gefocust. Maar ze kunnen die wreedheid niet behouden gedurende twee wedstrijden. Ze overleefden gisteren en vandaag kunnen ze vrijer spelen. Het is zoals verwacht.

 5. marijeknuvers

  Laten we nu aub niet doen of het zo fantastisch gaat. Er is nog enorm veel ontwikkeling nodig om in de buurt van medailles te komen. Ik denk niet dat dat gaat lukken.

  1. lexi-b

   Ik blijf optimistisch ;-)

  2. jonathan

   Tja, Knuufke je hebt gelijk. Zelf zat ik sinds gister in een enorme tweestrijd. Je wilt als Hollander winnen en naar Tokio, maar bij verlies was misschien de bezem echt eens door het veld gegaan. Nu blijven we misschien aanmodderen.

 6. robvisser

  Tim Steens is niet 'je dat', maar Philip Kooke ook niet. We hebben niet aansprekende commentators in het hockey. John van Vliet misschien.

 7. gaston-orozco

  Het verkrijgen van een medaille is relatief verkrijgbaar. We behoren tot de top-6/7 teams waarvan realistisch kan worden verwacht dat ze een medaille winnen. Helaas is voor sommige mensen (je weet wie ze zijn), alleen een gouden medaille voldoende. Dat is om voor de hand liggende redenen veel moeilijker. Zeker geen favoriet op dit moment, maar we zitten in de groep met een bescheiden kans.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Volkskrant 2014: ‘Bij zijn aanstelling hekelde Caldas openlijk de stagnatie in het team onder de regie van zijn voorganger Van Ass. Sommige internationals leken volgens hem een abonnement te hebben op het Nederlandse team. Zoals Van Ass in 2012 hardhandig aan de boom schudde door De Nooijer en Taekema te passeren, pakte Caldas de gevestigde orde aan.’ Caldas is in 2014 destijds aangesteld met als doel om een gouden medaille te winnen 🤔

  2. goud

   Ja dus?

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   Dus: er is nu sprake van meer stagnatie dan onder Van Ass!

 8. Mark Bouwman

  Fijn dat de heren internationals vandaag wel focus, concentratie en teamgeest konden opbrengen om energie en collectiviteit te leveren. Waarmee een totale blamage voor het Nederlandse hockey is afgewend, waar zij zichzelf in gemanoeuvreerd hadden. Maar laten we eerlijk zijn, dit is een al jaren durend scenario onder de verantwoordelijkheid van deze begeleiding, die geen grip (meer) heeft. Op deze manier hebben we niks te zoeken in Tokyo. Een grootse sportbond als de KNHB kan dit niet langer accepteren en tolereren. Geen gepraat meer over proces, opleiden. Het is genoeg geweest. 7 maanden tot de Olympische Spelen.

 9. gaston-orozco

  Eh, alle coaches zijn aangesteld om de gouden medaille te winnen. Maar Nederland opereert niet in een vacuüm - van veel andere teams wordt ook verwacht dat ze de gouden medaille winnen. Helaas is er maar één. Dat is topsport. Het uiteindelijke doel is altijd om goud te winnen, maar je moet het winnen, het wordt niet vrij gegeven.

  1. stekel

   De NL infrastructuur, rijkdom aan velden, competities en geldstroom.. das redelijk uniek. Mss zit m daar nu net het mentale probleem. Tis allemaal vanzelfsprekend.. te

  2. goud

   @stekel, precies het probleem volgens mij; de rijkdom en goede infrastructuur brengen blijkbaar verwachtingen met zich mee die deze spelers niet kunnen waarmaken. Een land heeft dus niet genoeg aan een goede infra en rijke hockey historie en cultuur. Je hebt betere spelers nodig.....

 10. Mike de Bot

  Dit team, met deze coach, verliest WK-finale op shoot outs, is het hele toernooi geluk geweest. Andere teams waren slecht etc. Gisteren was een wanvertoning, eens, maar vandaag laat het team en coach zien dat het toch wel op het juiste moment alle neuzen dezelfde kant op kan krijgen. Ja, op het EK was de halve finale tegen Spanje gênant, maar op deze manier kunnen ze het nooit goed doen. Er is veel kritiek, in mijn ogen gedeeltelijk zeker correct, maar vind het wel jammer dat er nooit credits gegeven worden wanneer dat misschien wel een keer op z’n plaats is. In Tokyo zijn België en Australië zeker de grote favorieten, maar de favoriet wint lang niet altijd! Kijk naar de finale van 2016 België-Argentinië.

  1. goud

   Je hebt gelijk en worden de credits (ook hier) gegeven. Het groepje “constant zeiken over Caldas” is heel klein en die enkelen hebben dit medium gekozen voor de samenkomst. Daarbij hebben ze een beperkte boodschap. Ze zijn daardoor wat vaak het zelfde geluid aan het verspreiden door herhaling. Maar inderdaad leuk als ook die mensen ee keer iets positiefs brengen.

 11. Van Dessau

  Toch naar de rugby wedstrijd gekeken, van zo moet het heren! Wel jammer dat de pers voorrang krijgt boven al die jeugd die 2 dagen lang in grote getalen is gekomen om idolen onbaatzuchtig aan te moedigen om ook na afloop hun handtekeningen willen scoren. KNHB de toeschouwer is Koning. Is op alle gebied nog een lange weg te gaan.

 12. MIck

  @mike de bot, we krijgen 5 goals Tegen In een 2 Luik Met de Nr 17 van de wereld waar moeten we precies de credits voor geven? We hebben ons geplaatst voor Tokio niks meer niks minder. Pakistan gister alles gegeven en In mijn ogen meer verdiend dan het gelijkspel maar de pijn was vandaag leeg bij Pakistan Laten we nou niet doen of Nederland een geweldige prestatie geleverd heeft, we hebben ons geplaatst en Met dit team en deZe begeleiding zou brons In Tokio een wereldprestatie Zijn

  1. goud

   En welke spelers moeten er dan worden geselecteerd die er nu niet meededen maar wel het verschil gaan maken tussen Brons of goud?

 13. Esther BoschvanRoozendaal

  En daar is ook alles mee gezegd . En nu een nieuwe staf en een nieuw team bouwen , Caldas c.s. is het niet gelukt , anders maken we geen kans .


Reacties op dit bericht zijn gesloten.