Nederland pakt twee punten na bizarre comeback tegen Australië

Nederland leek zaterdag in de FIH Pro League een geweldige afstraffing te krijgen tegen Australië. De Oranje Heren stonden bij aanvang van het vierde kwart 5-2 achter tegen de Kookaburras in het State Netball & Hockey Centre in Melbourne, maar via een ongekende comeback behaalde Oranje in een spectaculaire slotfase toch nog een gelijkspel: 5-5. In de shoot-outs die volgden, vaste prik bij een gelijkspel in de Pro League, won Nederland (met 4-1) ook nog het bonuspunt.

Zo was deze Pro League-wedstrijd qua uitkomst een reprise van de halve finale op het WK in India. Toen was het na zestig minuten 2-2 en won Nederland ook de shoot-outs. Nu vervulde Sam van der Ven een hoofdrol door slechts een treffer tegen te krijgen, maar waren het ook de shoot-outsnemers Jeroen Hertzberger, Glenn Schuurman, Jonas de Geus en Billy Bakker die ijskoud allemaal scoorden en de eindstand op 4-1 bepaalden.

De vreugde in het Nederlandse kamp was net zo groot, als de verbazing en ontgoocheling bij de Australiërs. Met 5-2 voor staan, met nog vijftien minuten op de klok en dan toch als verliezer van het veld stappen. Dat is niet vaak vertoond in het internationale hockey, maar bizarre comebacks lijken bij de Pro League aan de orde van de dag.

Debuut Beins

Bij Oranje stonden, in vergelijking met het eerste Pro League-duel van vorige week tegen Nieuw-Zeeland, drie andere spelers in het veld: Teun Beins, die zijn debuut maakte, Diede van Puffelen en Bjorn Kellerman. Zij namen de plaats in van Justen Blok, Derck de Vilder en Roel Bovendeert.

In vergelijking met de halve finale op het WK speelde Australië met vijf andere spelers. Bij de thuisploeg ontbraken Dylan Wotherspoon, Matt Dawson, Flynn Ogilvie en doelman Tyler Lovell. De goalie is achtergebleven in Perth omdat zijn vrouw volgende week moet bevallen en de staf geen risico wilde nemen dat hij daar niet bij kon zijn.

Geweldige start

De wedstrijd tussen Australië en Nederland kende al een geweldige start. Vanaf het eerste fluitsignaal gaven beide teams vol gas, ondanks de temperaturen van dik dertig graden. Al in de eerste minuut leek Jeroen Hertzberger te scoren. Hij kreeg na een goede actie van Mirco Pruyser de bal via Thierry Brinkman bij de tweede paal, maar de spits kon net zijn stick niet goed tegen de hoge bal zetten.

Australië sloeg een paar minuten later in de eerste de beste aanval hard toe. De bal kwam halverwege de cirkel bij de geheel vrijstaande Tom Craig, die droog raak schoot: 1-0 voor Australië. De ruim 5000 Australische toeschouwers waren amper klaar met juichen, toen het plukje Nederlanders op de tribunes de handen in de lucht kon steken. Sander Baart ging goed door op links, legde de bal in de cirkel in de stick van Pruyser, die draaide naar zijn backhand en haalde doeltreffend uit: 1-1. Er waren toen vier minuten gespeeld.

Vreugde bij Australië na de openingstreffer tegen Nederland. Foto: FIH/Getty Images

De treffer gaf Nederland de opsteker, die Nederland nodig had en ervoor zorgde dat de ploeg van Caldas eigenlijk best lekker in de wedstrijd zat. Hertzberger kreeg een goede kans na een assist van Croon en Nederland mocht de eerste strafcorner van de wedstrijd nemen. Met Hertzberger en Jip Janssen op de kop van de cirkel, ging de bal naar Janssen. De verdediger van Kampong pushte, maar zag zijn inzet gered worden door doelman Andrew Charter. De rebound leek een prooi voor aangever Jonas de Geus. Die sloeg echter via een Australische stick over in plaats van in het doel.

Het missen van zo’n kans, kan je op internationaal niveau opbreken, zo bleek een paar minuten later toen Van der Ven in de Nederlandse cirkel een rebound weggaf en Tim Brand, de Australiër met Nederlandse roots, aan een gaatje genoeg had om wel te scoren: 2-1.

Balverlies

Met die stand eindigde het geweldige eerste kwart. Amper weer binnen de lijnen voor het tweede kwart, stond het ineens 3-1. Terrance Pieters leed te gemakkelijk balverlies. De bal belandde bij Blake Govers, de oud-speler van Bloemendaal en topschutter op het WK, die Eddy Ockenden in staat stelde het verschil naar twee treffers te liften: 3-1. Nederland leek even niet te weten wat het overkwam. Zeker niet toen Trent Mitton attent reageerde in de cirkel en Australië in een zetel voor de overwinning schoot: 4-1.

Het volkslied klinkt. Foto: FIH/Getty Images

Knap

Het was knap van Oranje dat het niet in paniek raakte en bleef hockeyen. De beloning leek eerst via een corner te volgen, maar Jip Janssen zag zijn push op de paal spatten. Gerechtigheid volgde in de voorlaatste minuut van de eerste helft, al was daar wel een beetje geluk bij nodig. Bjorn Kellerman bediende Hertzberger, die raakte de bal half maar zag hem tot zijn verbazing via de grabbelende Charter over de lijn stuiteren: 4-2.

Die treffer had Nederland hard nodig om in de wedstrijd te blijven. Nederland ging op jacht naar een treffer, maar de eerste de beste bal op Nederlandse helft, lag er alweer in. Tim Brand draaide weg bij Mink van der Weerden en speelde Lachlan Sharp aan, die met speelsgemak de 5-2 maakte.

Die klap kwam bij Nederland hard aan en leek Nederland niet meer te boven te komen. Jeremy Hayward ramde tot opluchting van Van der Ven nog een corner steenhard op de paal en het was wachten op de genadeklap. Omdat die uitbleef, ging Nederland in de loop van het derde kwart beter hockeyen en keerde het geloof terug. De ploeg van Caldas kreeg een paar corners, maar Janssen en Van der Weerden ontbeerden het beetje geluk dat ook nodig is om te scoren. In het begin van het vierde kwart was het toch raak, via een lage corner van Janssen: 5-3.

Mirco Prusyer juicht na een doelpunt. Foto: FIH/Getty Images

Klamme handjes

Op de tribunes vreesden de enthousiaste Aussies nog niet voor de overwinning, maar tien minuten voor tijd kregen ze toch klamme handjes. Van der Weerden bediende Bakker, die met zijn forehand keihard raak sloeg: 5-4. En plots was het weer een wedstrijd en waren de rollen omgedraaid. Nu was Nederland de bovenliggende partij en ging op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er vier minuten voor tijd via de stick van Bjorn Kellerman: 5-5.

Met nog drie minuten op de klok golfde het spel nog steeds op en neer. Beide ploegen kregen kansen op de overwinning, maar moesten met een gelijkspel genoegen nemen. Het leverde beide ploegen een punt op, waarna ze via de shoot-outs streden voor een bonuspunt. Daarin waren Hertzberger, Glenn Schuurman, Jonas de Geus en Billy Bakker foutloos. Bij de Australiërs misten drie spelers, waardoor de shoot-out van Bakker een bekroning was op een memorabele Pro League-wedstrijd.