Nederland verliest in Valencia met WK-selectie van Spanje

Het Nederlands elftal heeft maandagavond zijn eerste wedstrijd met de WK-selectie verloren. Op het vierlandentoernooi in Valencia scoorde Spanje in de laatste minuut de 1-2, in een wedstrijd waarin Billy Bakker de aanvoerdersband droeg. Lars Balk ontbrak nog vanwege zijn hamstringblessure. Sander Baart miste deze wedstrijd, omdat hij later aankwam in Valencia, vanwege een vertraagde vlucht. WK-reserves Jorrit Croon en Joep de Mol maakten hun minuten. Dinsdag speelt Oranje tegen Engeland.

Nederland en Spanje werkten vorige week een oefenwedstrijd tegen elkaar af in Amstelveen. Maandagavond betrof het een officiële interland, dus werden in het knusse stadion Virgen Del Carmen – Beteró de volksliederen van de krakerige geluidsband gespeeld. De line-up in Valencia had niet de grandeur van een line-up in het Wagener Stadion, maar de honderd toeschouwers zagen wel een trots Oranje, met spelers die een paar dagen geleden hadden gehoord dat ze waren geselecteerd voor het WK, of in het geval van Croon en De Mol als reserve waren aangewezen.

Ook markeerde deze wedstrijd de terugkeer van drie grote namen die al een tijdje geen officiële interland hadden gespeeld. Billy Bakker was afwezig bij de Champions Trophy omdat hij vader werd, Mink van der Weerden kreeg al vorig jaar bij de HWL Final last van een hardnekkige enkelblessure, Sander was een jaar afwezig bij Oranje, omdat hij zijn studie wilde afronden.

Billy Bakker (met aanvoerdersband) in duel met een Spanjaard, in de wedstrijd in het vierlandentoernooi in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

Xavi Lleonart wist Blaak te passeren

In het eerste kwart was het in het winderige en koude Valencia, waar het hockeyveld dichtbij de zee ligt, nog even aftasten. Een lange rush van Floris Wortelboer was gevaarlijk, een inzet van Robbert Kemperman werd gestuit door de Spaanse keeper Quico Cortes. In het tweede kwart begon Croon in zijn vijftigste interland aan een mooie actie, maar toen hij na een lange run vanaf rechts uithaalde, raakte hij de bal niet goed. Dat deed oud-Bloemendaalspeler Xavi Lleonart ook niet helemaal, maar de bal ging met een stuiter toch langs Pirmin Blaak, die is aangewezen als eerste keeper voor het WK. Even later was het Jeroen Hertzberger die Bob de Voogd vond in de cirkel, waarna Thijs van Dam gevaarlijk werd, maar zijn voorzet ging langs zijn teamgenoten.

Seve van Ass in duel met Xavi Lleonart. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Na de rust kwamen de Oranje Heren geïnspireerd uit de kleedkamer. Een heerlijke combinatie tussen Kemperman en Mirco Pruyser werd afgerond door Bob de Voogd. Daarna was het even schrikken voor de hele Nederlandse ploeg. Floris Wortelboer leek, bij een actie in eigen cirkel, weer pijn te krijgen aan de schouder die vorige maand uit de kom schoot. Collega-verdediger De Mol maakte meteen een signaal naar de Nederlandse bank dat naar gekeken moest worden. Wortelboer ging naar de kant en kwam niet meer terug. De ernst van zijn blessure is nog onduidelijk.

Doelpuntenmaker Bob de Voogd wordt gefeliciteerd door Billy Bakker. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

In het vierde kwart ging Nederland op zoek naar de 2-1. De tweede strafcorner werd na een goede aanval over links geforceerd. Mink van der Weerden en Hertzberger stonden klaar. Van der Weerden pushte net links naast de goal. Prusyer schoot van dichtbij met de backhand, maar raakte de keeper. De Geus maakt bij het uitverdedigen een foutje, dat niet werd afgestraft door Albert Beltran. De Spanjaard van Rotterdam schoot in goede positie naast. Na een slippertje van Glenn Schuurman mocht Spanje met nog een minuut te spelen nog een strafcorner nemen. Via de stick van Blaak ging de bal erin, na de inzet van routinier Pau Quemada.

Nederland-Spanje 1-2 (0-1)
’24 Xavi Lleonart 0-1
’31 Bob de Voogd 1-1
’69 Pau Quemada 1-2 (sc)

Opstelling Nederland:

Pirmin Blaak, Floris Wortelboer, Sander de Wijn, Glenn Schuurman, Mink van der Weerden, Valentin Verga, Bob de Voogd, Billy Bakker, Robbert Kemperman, Thierry Brinkman, Mirco Pruyser.

Wissels:

Thijs van Dam, Jeroen Hertzberger, Jonas de Geus, Joep de Mol, Jorrit Croon, Seve van Ass, Sam van der Ven (niet gespeeld).

VALENCIA, SPAIN – OCTOBER 29: Netherlands v Spain, 2018 in Valencia, Spanje (Photo by David Aliaga/Get Ready Images)


8 Reacties

 1. circlestorm69

  Nou barst allemaal maar weer los over Caldas. Wel de Voogd die het doelpunt maakte haha. Vonden velen hier niet dat hij thuis moest blijven? 🤔😃

 2. Runa Honig

  Als je nu in de voorbereiding al met je reserves moet gaan spelen, klopt er iets niet in je beleid. Waar is trouwens Sander Baart? En waarom spelers selecteren die nu geblesseerd zijn of net zijn geweest? Balk, Wortelboer en van Dam is ook een risico. En dan laat je Kellerman thuis. Tja.....

 3. robvisser

  👎

 4. rancoburgzorg

  Hahaha, nog geen 100 toeschouwers, tjeeee...Dit is nog erger dan vrouwenvoetbal! Toen rapper Boef deze zomervakantie een 50 km verderop in Benidorm optrad zaten er 4.000. Maar goed geld zat in het hockey dus we blijven vrolijk nietszeggende wedstrijdjes in het buitenland spelen.

  1. anoniem01028

   Maar waarom vergelijk je een rapper met een 10x zo groot podium met de sport?

  2. anoniem01028

   En dat was in de vakantie dus niet heel gek

 5. mickh

  Het Nederlands Elftal hoeft niet elke wedstrijd te winnen, als er maar sprake zou zijn van een stijgende lijn in de prestaties. Dit impliceert dat er stappen gemaakt worden; door het elftal zelf, maar zeker ook ten opzichte van andere landen. Als ik Caldas beluister, is het elftal er de afgelopen 4 jaar duidelijk op vooruit gegaan, maar zijn er ondertussen wel 7 kandidaten om Wereldkampioen te worden in November(.....). `Het ligt zo dicht bij elkaar....`. Dat Australie te sterk is, wel...maar nu wordt al een voorschot genomen op een eventuele uitschakeling in de kwartfinale. KNHB, coach en staf zijn gezamenlijk de gekte voorbij en het niet halen van de finale het komende WK zal het sluitstuk zijn van vier verloren jaren en een volledig falend beleid tav het Nederlands Heren Elftal.

 6. Hockeyfeest

  Bij de dames snap ik het, al ben ik het niet met de keuzes eens. Bij de heren snap ik er niks van. Wat is het doel? Hoe is het plan? Waar staan ze? Past deze coach bij de doelstelling?


Wat vind jij? Praat mee...