Nederland verslaat Spanje in heerlijke finale met 3-2

De Oranje Heren hebben zondagmiddag in Valencia het vierlandentoernooi gewonnen door in de finale gastland Spanje met 3-2 te verslaan. Daarmee nam Nederland revanche op de 2-1 nederlaag in de openingswedstrijd van het toernooi tegen de Spanjaarden. De goals in de finale kwamen van Jeroen Hertzberger, Seve van Ass en Mink van der Weerden. 

Topschutter Mink van der Weerden had het zaterdag na de gewonnen halve finale tegen Ierland al gezegd: Oranje was gebrand op revanche na de verliespartij eerder deze week tegen Spanje. En dat was te zien. Nederland opende sterk en creëerde al snel de twee eerste grote kansen van de wedstrijd. Spanje hield stand dankzij hun voortreffelijke keeper Quico Cortes, die na afloop van de finale gekroond werd tot beste doelman van het toernooi.

Spanje toonde zich zondag voor eigen publiek wederom een zeer lastige tegenstander om tegen te spelen. Met veel jonge spelers uit een sterke lichting zochten de Spanjaarden na de druk van Oranje aan het begin zelf ook vol de aanval op. Uiteindelijk was het Nederland wat de score opende via een harde strafbal tegen de plank van Jeroen Hertzberger. Vijf minuten later trok Spanje de stand gelijk met een rake strafcorner van Albert Bertran.

VALENCIA, SPAIN - 4 NOVEMBER : Twee Spanjaarden vol in de achtervolging op Billy Bakker (Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

VALENCIA, SPAIN – 4 NOVEMBER : Twee Spanjaarden vol in de achtervolging op Billy Bakker (Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

Lang stond het gelijkspel niet op het scorebord want Seve van Ass tipte een hard ingeslagen pass van Valentin Verga vanuit de as van het middenveld twee minuten later handig achter keeper Cortes. Na de rust hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft: twee teams die de aanval zochten. Dat leverde Spanje na zeven minuten spelen een goal op, nadat de scheidsrechter vrij gemakkelijk een strafbal had gegeven na een overtreding op een Spanjaard die over de achterlijn naar binnen wilden snijden. Ondanks hevig protest van Oranje, verschalkte Xavi Lleonart (ex-Bloemendaal) vanaf de strafbalstip keeper Pirmin Blaak.

In de slotminuut van het derde kwart schonk Mink van der Weerden wederom dit toernooi de mannen van bondscoach Caldas de 3-2 voorsprong. En de overwinning zo bleek later. Zijn goal vanuit de strafcorner was winnend en alweer zijn zesde treffer deze week. Daarmee werd het strafcornerfenomeen uit Geldrop na afloop onderscheiden met de award voor topscorer van het toernooi.

VALENCIA, SPAIN - 4 NOVEMBER : Met zes goals werd Mink van der Weerden uitgeroepen tot topscorer van het toernooi (Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

VALENCIA, SPAIN – 4 NOVEMBER : Met zes goals werd Mink van der Weerden uitgeroepen tot topscorer van het toernooi (Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

Spanje zocht hierna naar de gelijkmaker, maar Nederland bleek niet meer te verslaan. Elf Spaanse veldspelers in de laatste vier minuten van de wedstrijd in het veld werden vakkundig gepareerd door de mannen van Oranje. Aanvoerder Billy Bakker kon dan ook na afloop van het duel met een tevreden lach op zijn gezicht de beker van dit vierlandentoernooi in ontvangst nemen.

VALENCIA, SPAIN - 4 NOVEMBER - Billy Bakker toont de beker van het vierlandentoernooi. Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

VALENCIA, SPAIN – 4 NOVEMBER – Billy Bakker toont de beker van het vierlandentoernooi. Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

Bij Oranje speelde reservespeler Joep de Mol vandaag weer achter in de defensie. Dit toernooi maakte alle WK-selectiespelers, inclusief de reserves, speelminuten. Op Lars Balk na. Balk, hersteld van een lichte hamstringblessure, is nagenoeg wedstrijdfit en werd in Valencia rust gegund.  Sander de Wijn werd door de organisatie tijdens de huldiging verkozen tot beste speler. Een prestatie van formaat: dit waren de eerste interlands die de verdediger van Kampong speelde, na een lange afwezigheid bij Oranje vanwege zijn studie.

VALENCIA, SPAIN - 4 NOVEMBER: Sander de Wijn met de award voor Beste Speler van het Toernooi (Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

VALENCIA, SPAIN – 4 NOVEMBER: Sander de Wijn met de award voor Beste Speler van het Toernooi (Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

Ierland pakt derde plek

Eerder op de dag speelden Ierland en Engeland de wedstrijd om het brons. De wedstrijd eindigde in en 2-2 gelijkspel waarna Ierland via shootouts beslag legde op de derde plek. Zonder aanvoerder en keeper David Harte. Hij keek met zijn rechtervoet in het gips toe vanaf de zonnige tribune. Kampong-keeper Harte had zaterdag tijdens de warming-up van de halve finale tegen Nederland een hard ingeslagen bal van een teamgenoot vol op zijn hak gekregen en na controle in het ziekenhuis van Valencia bleek de voet gebroken.

Dat zou mogelijk een streep door het WK betekenen voor de tweevoudig wereldkeeper van het jaar, maar een second-opinion bij zijn terugkomst in Nederland moet meer duidelijkheid brengen.


11 Reacties

 1. robvisser

  👍

 2. albertmonpellier

  🥇🏆Chapeau van mij voor Max Caldas, staf en boys 💪🏾🏑🇳🇱en voor de andere wannabe coaches (de azijnpissers) Wat is het weer stil hier?🤫🤫Lekker genieten dit! Wat zingen we dan? Het is stil aan de overkant...🗣🎤🎼🎶🎵....🖕🏾

  1. jj1996

   Kan je het niet gewoon bij het positieve laten? Laat die azijnpissers links liggen zonder aandacht...

  2. Freekie

   Het is een 4landen toernooi..... Geen WK...

 3. paul-opgenhaffen

  Eh Albertmonpellier…. volgens mij is dit een voorbereidingstoernooi. Je verwart dit toernooi met het WK. Dat moet nog gespeeld worden, eind deze maand in India. Dit was dus niet om het echie. Maar heel fijn voor je dat je zo blij bent met deze geweldige prijs voor Max Caldas, staf en boys.

  1. albertmonpellier

   Juist een voorbereidingstoernooi ja! Dat weet ik als geen ander! Bouwen aan team en spelritme voor het WK. Juist! En de rest met ongefundeerd commentaar op mijn enthousiaste repliek? Ga iets anders doen en laat mij lekker genieten, want waar een oordeel begint eindigt de waarneming!

 4. harry_knak

  Winnen van Spanje met 3-2 en Ierland. Echt wereldklasse!! Chapeau. Daar neem ik mijn hoed heel erg diep voor af. Ga zo door.

 5. bombaliali

  Gelukkig gelooft Albert Monpellier in zichzelf, doet iemand dat nog.... Zo'n wondercoach dat ie zelfs bij teams uit de 3e klasse weg wordt gestuurd..

  1. albertmonpellier

   Je moest eens weten hoe sterk ik in mijzelf geloof en met mij een mooi Nederlands team en staf een gave coach die meer zekerheid en vertrouwen uitstralen om verder te komen in het leven. Carrière maken heet dat!

 6. lynnBosman

  Dit toernooi is net zo veelzeggend als de rabo superserie (Japan, China, Spanje) van de dames voor het WK. Mooi dat je deze wint, wedstrijden weer in de benen hebt, maar het zegt nog niets waar je staat tegen toplanden. Succes in ieder geval heren.

 7. pacoh

  Ierland, Spanje en Engeland. Echte top van mondiale hockey. Australie, Argentinië en Duitsland stuk mindere ploegen


Wat vind jij? Praat mee...