Nederland verzuimt vertrouwen te tanken tegen wereldkampioen

De Oranje Heren hebben zaterdag in het uitverkochte Wagener Stadion nagelaten om extra vertrouwen te tanken tegen wereldkampioen Duitsland. De ploeg van coach Jeroen Delmée creëerde een bak kansen tegen de oosterburen, maar kwam uiteindelijk niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Ook in de noodzakelijk shoot-outs ontbrak het Nederland aan de vereiste killersmentaliteit, waardoor het bonuspunt in dit Pro League-duel naar Duitsland ging.

Aanvaller Thijs van Dam baalde na afloop, zo toonde hij voor de camera’s van Ziggo Sport: ‘We waren vandaag de betere partij, hebben veel goed gedaan. Maar we hadden meer doelpunten moeten maken, dan win je en waren de shoot-outs niet meer nodig geweest. Dat moet de volgende wedstrijd beter.’

Daar sloot doelman Maurits Visser zich bij aan. ‘We waren driekwart van de wedstrijd de betere ploeg en laten Duitsland toch nog langszij komen. Dat is balen.’ In de shoot-outserie kon Visser zich, tot zijn eigen teleurstelling, niet onderscheiden: ‘Ik had van tevoren veel informatie van ze, maar zij namen de shoot-outs echt goed. Daar moeten we naar kijken en van leren.’

Maurits Visser baalt. Foto: Willem Vernes

Graadmeter

Het duel van Oranje tegen Duitsland was op voorhand vooral een mooie graadmeter in de aanloop naar het EK, dat van 18 – 27 augustus in Mönchengladbach wordt gehouden. Oranje strijdt daar samen met andere toplanden als België, Engeland, Duitsland en Spanje om de Europese beker en een olympisch ticket dat alleen voor de winnaar klaarligt. Dat ticket is de echte hoofdprijs. In augustus de zekerheid hebben dat je een jaar later in Stade Olympique Yves-du-Manoir in Parijs mag aantreden, geeft rust en voorkomt een verplichte deelname aan de zenuwslopende olympic qualifiers.

Het is in deze Pro League-serie interessant om te zien hoe de verschillende kanshebbers er een paar weken voor het EK voor staan. De onderlinge duels zijn daardoor extra boeiend. Al blijven de echte krachtsverhoudingen voorlopig veilig verborgen achter de sterk wisselende selecties waarmee de ploegen – al dan niet noodgedwongen – aantreden. In vergelijking met het wereldkampioenschap in India in januari ontbraken zaterdag bij Nederland steunpilaren als Seve van Ass, Jorrit Croon, Teun Beins en Tijmen Reyenga. Bij Duitsland kregen onder andere de supersterren Christopher Rühr en Mats Grambusch rust.

Visser

De afwezigheid van vaste waarden geeft echter ook andere spelers de kans om zich in de kijker te spelen voor het EK. Dat toernooi is het laatste echte titeltoernooi in de aanloop naar de Spelen. Een mooi moment om alvast en visitekaartje voor Parijs af te geven aan de bondscoach.

Maurits Visser in het doel van Oranje. Foto: Willem Vernes

Afgelopen week werd duidelijk dat Pirmin Blaak dat moment om te shinen gaat missen. De eerste doelman van Oranje tijdens de laatste titeltoernooien wordt rond het EK vader en geeft er de voorkeur aan om daarbij te zijn.
Maurits Visser, de doelman van Bloemendaal, staat daardoor op poleposition om op het EK eerste goalie te zijn. Visser is blij dat hij zijn eerste toernooi mag keepen: ‘Ik zit al sinds 2017 bij Oranje, heb de nodige interlands gespeeld, maar ben blij dat ik nu een echt toernooi mag spelen. Dit is echt een fantastische kans.’

Fraaie aanval

Visser kreeg in de openingsfase van Oranjes dertiende Pro League-duel weinig ballen op of rond zijn doel. Oranje was voor rust de betere ploeg, al kwam het niet verder dan een paar plaagstootjes. Tot vlak voor de rust Tjep Hoedemakers, na een fraaie pass van Jonas de Geus, zijn backhand net voor langs sloeg. Die bal had een waarschuwing moeten zijn voor de Duitsers, maar zij keken een minuut later toch tegen een 1-0 achterstand aan door een doelpunt van Thijs van Dam. Aan zijn spectaculaire intikker ging een fraaie aanval vooraf, waarbij de assist op naam kwam van Hoedemakers.

Thijs van Dam juicht na zijn treffer. Foto: Willem Vernes

Van Dam had aan het begin van het tweede kwart ook de 2-0 op zijn stick. Na een heerlijke counter kwam de bal via Van Heijningen en De Vilder bij de voluit spurtende Van Dam. Die koos er in het een-op-een-duel met Jean-Paul Dannenberg – de held van Duitsland in de gewonnen shoot-outs in de finale tegen België – voor een liftje. De Duitse goalie raakte de bal net genoeg met zijn stick om een treffer te voorkomen.

Een paar minuten later was Dannenberg met zijn stick te laat na een heerlijke backhand van Brinkman, maar bracht zijn linkerpaal redding. Het leek wachten op een tweede Nederlandse treffer, maar de Duitsers sloten hun verdediging goed genoeg en haalden zonder verdere schade de rust.

Eins, zwei, Polizei

Kort na rust had Duitsland zijn beste fase. Na een overtreding op Niklas Wellen leverde dat ook een strafcorner op. Daarvoor hebben onze oosterburen sinds enige jaren Gonzalo Peillat. De geboren Argentijn is de dertig ruim gepasseerd, maar legde de bal opnieuw keihard tegen de plank: 1-1.

De klanken van het Eins, zwei, Polizei waren amper verstomd of Nederland trok alweer ten aanval richting het Duitse doel. Dat deed de ploeg van Delmée zorgvuldig en met overgave. Het offensief leverde flinke kansen op, bijvoorbeeld voor Koen Bijen die twee keer de bal voor het inslaan had maar faalde bij de afronding. Bij zijn tweede kans stond ploeggenoot Brinkman er nog beter voor en gaf zijn ploeggenoot een uitbrander. Ook Floris Wortelboer kreeg na een fraaie actie een vrije schietkans. Zijn backhand werd door Dannenberg gered.

Koen Bijen controleert de bal in de Duitse cirkel. Foto: Willem Vernes

Die redding was knap, zoals de jonge goalie in het vervolg ook handelend optrad bij een tal van halve en hele Oranje-kansen. Maar als Oranje tijdens het EK echt in aanmerking voor de titel en het olympisch ticket wil komen, moet het slagvaardiger voor het doel zijn.

Overigens kan het missen van kansen de beste overkomen. Twee minuten voor tijd hoefde Justus Weigand de bal alleen nog in het lege Oranje-doel te tikken. Dat bleek echter ook voor een wereldkampioen een te moeilijke opgave.

In de shoot-outs was Dannenberg opnieuw de Duitse held. Alleen Thierry Brinkman scoorde daarin voor Nederland, dat daardoor slechts één punt overhield aan het duel. Maandag krijg Oranje een herkansing tegen Duitsland, nadat het zondag eerst met Nieuw-Zeeland moet afrekenen.

 


2 Reacties

  1. Runa Honig

    Heerlijke hockeymiddag in het Wagener. Wat een sfeer en leuk hockey om naar te kijken. Laten we trots zijn op onze sport. Kritiek is er altijd. Perfect wordt het nooit.

  2. Esthermug@icloud.com

    Wat mooi gezegd!! Helemaal waar!!


Wat vind jij? Praat mee...