Oranje werkt to-do-lijst swingend af tegen Maleisië

Doelpunten van goalgetters Jeroen Hertzberger en Mirco Pruyser? Check. Een rake sleeppush van kanon Mink van der Weerden, voor het vertrouwen? Check. Nog een goal voor Robbert Kemperman die zijn 200ste interland speelt? Check. Alles wat op het wensenlijstje van Oranje stond – en meer – werd zaterdagmiddag afgevinkt in India. Tegen Maleisië brak Oranje in zijn openingswedstrijd op het WK in India na twaalf minuten de ban en was daarna niet meer te stoppen.

Aan beide kanten van het mooie blauwe tapijt spoten de rode vuurpijlen in de twaalfde minuut hysterisch de Indiase lucht van Bhubaneswar in, hét teken dat er gescoord is op het WK in India. Terwijl het geluid van de vuurpijlen het hele stadion door galmden, was het de oudste en meest ervaren speler, Jeroen Hertzberger, die de eerste Nederlandse goal op dit WK vierde. Zijn 102de voor Oranje. Het was dezelfde Hertzberger die vier jaar geleden de laatste Nederlandse goal had gemaakt op het WK, in de verloren finale tegen Australië.

Jeroen Hertzberger liet zien hoe hoog-rendement-hockey eruit ziet

Hertzberger maakte dit jaar onder andere zijn rentree in Oranje, omdat het rendement in de cirkel bij Oranje omhoog moest. Tien minuten later liet de Rotterdammer zien hoe hoog-rendement-hockey er in de cirkel uit ziet, nadat Thierry Brinkman een heerlijke steal maakte in de voorste linie. Hertzberger werd aangespeeld en vond collega-goalgetter Mirco Pruyser, die van dichtbij zijn eerste doelpunt op zijn eerste WK kon aantekenen, 2-0. Dat was allemaal nog in de eerste helft tegen de Maleisische ploeg, die alleen het eerste kwart met een sterke keeper Kumar Subramiam weerstand konden bieden.

En weer een treffer van Jeroen Hertzberger, die driemaal trefzeker was tegen Maleisië. Foto: Philippe de Putter/Orange Pictures

Nog voordat Oranje de kleedkamer opzocht in de rust, was het Pruyser die op de kop cirkel met een heerlijk handigheidje Hertzberger de kans gaf zijn tweede goal te maken. Hertzberger profiteerde van dit buitenkansje met een kort backhandje: 3-0. Dit was de droomstart waar Oranje in het hockeygekke Bhubaneswar op hoopte in hun jacht naar de eerste wereldtitel sinds 1998.

Een titel die toen werd behaald door coach Roelant Oltmans, nu sinds kort bondscoach van Maleisië. De vakman uit Oegstgeest – ondertussen dé Azië-expert na avonturen in Pakistan en India – had in de korte periode die hij Maleisië nu coacht, in ieder geval een team geboetseerd dat Oranje goed weerstand kon bieden in een deel van de eerste wedstrijd van Oranje op dit WK. De laatste keer dat Maleisië en Nederland elkaar troffen op een WK waren de Nederlandse spelers nog niet geboren. Dat was in 1981, in Bombay in India, toen werd het 3-1 voor Oranje.

Jeroen Hertzberger wordt gefeliciteerd met de 1-0 tegen Maleisië. Foto: Phillipe de Putter/Orange Pictures

Terwijl het stadion steeds meer volliep, deden het Indiase enthousiasme en de witte opblaasbare klappers hun werk. Elke keer als de lokale held Billy Bakker de bal aanraakte, gingen de klappers van links naar rechts. Net zoals dat gebeurde als Oranje aan het combineren sloeg voorbij de middenlijn. Hoe hoger de score, hoe makkelijker Oranje hockeyde en hoe moeilijker Maleisië het had.

Het enige waar je nog op hoopte in de tweede helft was een rake strafcorner voor kanon Mink van der Weerden, om net als Hertzberger en Pruyser de ban al snel te breken, voor de rest van het toernooi. Ook dat lukte met een rake sleepcorner, nadat Pruyser met een harde bal op de lat en Billy Bakker met een bal op de paal al dichtbij de 4-0 waren.

Jubilaris Robbert Kemperman pakte ook zijn treffer mee

Ook jubilaris Robbert Kemperman had een goal verdiend en kreeg die, alsof alles wat moest worden aangevinkt op de Oranje to do-lijst vandaag werd aangetikt. De creatieve middenvelder met rugnummer 14, die op zijn zeventiende al debuteerde bij Oranje, speelde zijn 200ste interland. Hij was in de eerste helft dichtbij een goal, toen hij de bal in één beweging met zijn forehand en backhand omhoog liftte over een Maleisische stick, maar daarna met een harde forehand de keeper raakte. Ook Thierry Brinkman scoorde nog fraai met zijn backhand (6-0), terwijl de kansen zich aaneen regen. Hertzberger maakte in de laatste seconden zijn derde van de Indiase avond. 7-0 was eind goed, al goed voor een fris en aanvallend Oranje, dat terug kan kijken op een perfecte start van dit WK.

 

——————————————————————-

Hieronder lees je de live-updates terug

Het openingsduel van Oranje op het WK in India tegen Maleisië kun je vanaf 12.30 uur live volgen. Kijk op NPO 1 of NOS.nl om de wedstrijd te zien of volg hier de live-updates via hockey.nl.

’55 Nog een strafcorner voor Nederland. Goal voor Thierry Brinkman! Met zijn backhand schiet Brinkman knap raak. 6-0 voor Oranje.

’47 In een moordend tempo blijft Oranje de Maleisische cirkel opzoeken. Dat levert een kans, maar niet nog een goal op voor Herztberger.

’46 Het laatste kwart is begonnen. Nederland blijft de aanval zoeken en Kemperman is dichtbij zijn tweede goal van de wedstrijd. Mister backhand ziet zijn backhand uit de linkerkruising geplukt worden door de Maleisische doelman.

Einde kwart drie

’42 Goal! 5-0 voor Nederland. Jubilaris Robbert Kemperman geeft zijn 200e interland voor Oranje extra glans met een doelpunt.

’38 Seve van Ass komt door de as de cirkel binnen, omspeelt een Maleisiër en haalt uit. Subramiam redt knap.

’37 Ondanks de ruime voorsprong blijft bondscoach Max Caldas vanaf de zijkant zijn mannen luidkeels naar voren dirigeren.

’35 Goal! 4-0 voor Nederland. De zesde Nederlandse strafcorner van het duel is voor Van der Weerden. Zijn tweede poging van de avond sleept hij hard rechts bovenin het doel.

’35 Nederland dicht bij de 4-0. Pruyser haalt verwoestend uit, maar zijn forehand strandt op de lat.

’31 De tweede helft is begonnen.

Het is rust in Bhubaneswar. Oranje leidt soeverein met 3-0 dankzij twee goals van Jeroen Hertzberger en één van Mirco Pruyser.

’30 Hertzberger maakt de 3-0 voor Oranje. Waar hij net Pruyser bediende, is het nu Pruyser die hem vlak voor de doelman vrij zet met een korte pass. Hertzberger, die een heerlijke wedstrijd speelt, is koelbloedig en rondt met een snelle backhandslag vakkundig af.

’25 Oranje is los en vindt elkaar in de aanval gemakkelijk. Na een mooie combinatie haalt Billy Bakker stijlvol uit de draai uit. Zijn eerste wordt knap gekeerd door de prima keepende Kumar Subramiam.

’22 Goal! Mirco Prusyer maakt de 2-0 voor Nederland op aangeven van Jeroen Hertzberger.

’19 Jeroen Hertzberger neemt de strafcorner van zijn rekening. Die eindigt op een Maleisische voet. Wederom een strafcorner voor Nederland. Ook deze neemt Hertzberger voor zijn rekening. Nu wordt de corner er wel reglementair uitgelopen.

’18 Bob de Voogd komt over de achterlijn naar binnen. Speelt af en ziet zijn pass stranden op een Maleisische arm. Strafcorner nummer twee voor Nederland.

Einde Eerste kwart.

’15 Uit hun eerste aanval de wedstrijd weet Maleisië ook direct hun eerste strafcorner te versieren. De gespeelde variant valt ten prooi aan keeper Pirmin Blaak. Met zijn linkerhand slaat hij de halfhoog ingesleepte bal naar de zijkant weg.

’11 Goal! Nederland komt op 1-0 dankzij een snoeiharde backhand van Jeroen Hertzberger. Hij tekent daarmee voor het eerste WK doelpunt van Oranje. Detail: hij was in 2014 ook de laatste die 

’10 Specialist Van der Weerden neemt de eerste strafcorner voor zijn rekening. Zijn sleep wordt eruit gelopen.

‘9 Kans voor Mirco Pruyser. De spits wordt voor het doel aangespeeld door Lars Balk. De tip-in van Pruyser strand op de doellijn. Daar ziet de scheidsrechter shoot van een Maleisiër. Dat levert de eerste strafcorner van de wedstrijd op voor Nederland.

‘8 Nederland zet aan en drukt de Maleisiërs in de achteruit. Op Keeper Pirmin Blaak na, alle spelers nu al minuten op de helft van Maleisië.

‘3 Eerste aanval over de rechterkant van Oranje. Valentin Verga komt op over de rechterflank en speelt op snelheid Bob de Voogd aan die op zijn beurt Mirco Pruyser zoekt met een scherpe voorzet. De Maleisische defensie onderschept en ruimt op.

Opstelling Nederland – Pirmin Blaak (K), Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Mink van der Weerden, Robbert Kemperman, Valentin Verga, Billy Bakker (C), Thierry Brinkman, Mirco Pruyser, Jeroen Hertzberger.

De Oranje Heren zijn volgens bondscoach Max Caldas en aanvoerder Billy Bakker klaar voor het eerste duel. Alle spelers van Oranje zijn fit. Robbert Kemperman speelt tegen Maleisië, dat wordt gecoacht door Roelant Oltmans, zijn 200ste interland.

 

 


7 Reacties

 1. Runa Honig

  Trainingspartijtje, meer was dit niet, met een uitstekende Herzberger. Teleurstellend dat de nos geen enkele analist in de studie heeft. Waar is jac Brinkman? We moeten uren naar die stomme voetbalanalisten luisteren, maar voor hockey is natuurlijk weer geen geld.

  1. Runa Honig

   Studie is studio..... excuses......

 2. robvisser

  Toch een mooie binnenkomer. Ook België won zijn wedstrijd tegen een vermeend zwakke tegenstander, maar ik kan me voorstellen dat Oranje wat meer voldaan van het veld stapt. Ze hebben gedaan wat ze moesten doen, ook voor het doelsaldo.

 3. staneidel

  Oegstgeest is verkeerd geschreven.

 4. Mikeetiga

  Om de keeper van Maleisië alle eer aan te doen. Kumar Subramaniam

 5. jappiekrekel

  Waarom zo’n geblaat en pretentieuze kop! Oranje speelde prima heeft dus dit soort tekst ook niet verdiend.

 6. paul-opgenhaffen

  @Runa, Brinkman als analist lijkt me nou niet echt een sterke zet. Zoon zit erbij, terwijl er overduidelijk betere alternatieven waren (Kellerman), dus senior kan daar niet de onafhankelijke analist zijn.


Wat vind jij? Praat mee...