Nederlandse tsunami aan aanvallen alleen niet beloond in score

Het thema van de trainingsweek en de wedstrijden tegen Spanje: zoveel mogelijk naar voren hockeyen. ‘Echt die cirkel aanvallen en dóórgaan en dóórgaan’, aldus spits Mirco Pruyser. Dat deed het Nederlands elftal perfect in hun tweede Rabo Super Serie-wedstrijd tegen Spanje (2-0). Alleen vergaten de spelers zichzelf te belonen.

Eén Spanjaard, omsingeld door twee, drie en soms wel vier Nederlandse spelers. De Oranje Heren oogden net als zaterdag hongerig tegen Spanje en gingen gezamenlijk af op hun prooi, aangemoedigd door hun medespelers. Alleen miste de ‘kill’ soms. In de eerste helft gaven Valentin Verga en Floris Wortelboer vol druk op een Spanjaard, waarbij Lars Balk vocaal het duel ondersteunde met aanwijzingen. Zo ging het continu, ook in de tweede helft, toen Jonas de Geus en Roel Bovendeert de Spaanse verdediging opjaagden en werden gecoacht door spits Mirco Pruyser. ‘Iets meer naar links! Houd druk!’ Met dat soort signalen werden de Spanjaarden zestig minuten lang opgejaagd, terwijl Oranje vaak goed in de zone stond.

‘Precies die communicatie is zo kort en krachtig. De linies houden we zo goed gesloten. Die stonden vroeger weleens verder uit elkaar’, reageerde Pruyser, die alweer zijn 45ste interlanddoelpunt maakte. ‘We stonden echt goed compact achterin, daardoor konden we heel aanvallend spelen.’

Mirco Pruyser in duel tegen Spanje. Foto: Koen Suyk

Interceptie op interceptie. Aanvalsgolf op aanvalsgolf.

De 2-0 van Pruyser was zo’n typische goal die het beeld van de wedstrijd goed weergaf. De Spanjaard Marc Perellón wilde op linksachter uitverdedigen in de veertiende minuut, maar leverde de bal in bij Pruyser die dankbaar onderschepte en met zijn backhand afmaakte.

Nog meer dan zaterdag overklaste het Nederlands elftal zondag in een tsunami van aanvallen de Spanjaarden. Zaterdag duurde het totale overwicht een kwart. Zondag werd dat overwicht met een paar kwarten verlengd. In golven bleef Oranje maar komen. Het was aan goed keeperswerk van Quico Cortés en Marc Calzada en het soms wat stroeve veld te danken dat Oranje niet uitliep naar een enorme voorsprong, want door de Oranje muur die werd opgesteld bleven de kansen maar komen.

Een overzicht: Jeroen Hertzberger die na een goede interceptie van Robbert Kemperman met zijn forehand kon schieten. Een backhand van Valentin Verga. Pruyser met een bekeken schot dat werd gered. Bob de Voogd, die drie keer mocht uithalen met zijn forehand. Thijs van Dam die na een heerlijke pass van Thierry Brinkman net de bal naast tipte. Hertzberger die de bal afpakte, een een-tweetje met aanvoerder Seve van Ass opzette, maar net niet een backhandje kon maken. Hertzberger die – op dreef zondag – een paar Spanjaarden dolde, voordat zijn schot gesmoord werd in de Spaanse cirkel.

Spectaculaire doelpoging van Jeroen Hertzberger. Foto: Koen Suyk

Jeroen Hertzberger brak de ban

Hertzberger leek in het eerste kwart elke keer dichtbij een treffer, om de ban te breken na zijn comeback in Oranje. Na twee kansen, maakte hij zichzelf schitterend vrij in de cirkel met een mooie turn en forceerde hij een strafcorner. Hij sleepte hem zelf hard en laag binnen. Het was een mooi moment voor de Rotterdammer, die liet zien dat hij samen met Pruyser in het team tot de aanvallers van de buitencategorie behoort. Pruyser: ‘Jeroen valt goed mee aan. Ik heb niet het gevoel dat hij twee jaar is weggeweest. Hij maakt toch de belangrijke 1-0.’

Nabespreking van de wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Directe aanvallende spel past goed bij het team

Dat het Nederlands elftal tegen de nummer acht van de wereld zo kon domineren was een positief signaal in de relatief korte voorbereiding richting de Champions Trophy. Ook het directe, aanvallende spel, veel door het centrum met fijne combinaties, lijkt goed bij de kwaliteiten van dit team te passen. Zaterdag was het Pirmin Blaak die de nul hield. Nu was het keeper Sam van der Ven, de paar keer dat hij moest ingrijpen, in ieder geval scherp, zodat Oranje geen goal tegen kreeg dit weekend.

Nu nog efficiënter worden in de cirkel. Het zal straks in de Champions Trophy, tegen sterkere tegenstanders, nodig zijn. Ook Pruyser had aan het einde nog een goed kans, maar tikte een rebound na een schot van De Voogd, net over het doel.

Aanvoerder Seve van Ass in duel met Xavi Lleonart, de oud-speler van Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Pruyser positief over het weekend, na vijf maanden geen wedstrijden

Maar het vizier scherper stellen, is makkelijker dan het veldspel verbeteren. Pruyser vatte het zo samen: ‘Als je vijf maanden niet met elkaar hebt gespeeld en dit op de mat legt, dan is dit niet verkeerd.’ Komende donderdag en vrijdag speelt het Nederlands elftal nog Rabo Super Serie-wedstrijden tegen Frankrijk. De week daarna begint de laatste Champions Trophy ooit, in Breda.


2 Reacties

  1. derkdekuyper1

    Ongekend dat publiek zaterdag

  2. rancoburgzorg

    Konden niet scoren? Tijd voor Kempi (en dan bedoel ik niet die rapper)!!!


Wat vind jij? Praat mee...