Negen keer Nederland vs. Ierland in cijfers

Morgen treffen Nederland en Ierland elkaar in de halve finale van het EK in Londen. Niet voor het eerst; negen keer eerder stonden de Nederlandse en Ierse heren tegenover elkaar op een groot toernooi. Alle keren kwam Oranje als winnaar uit de strijd.

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Op het vorige EK, in 2013 in het Belgische Boom, kwam Ierland in de groepsfase eerst op voorsprong via Shane O-Donoghue. Door goals van Mink van der Weerden en Robbert Kemperman, beiden ook dit jaar in de selectie, won Nederland uiteindelijk toch. Mochten Kemperman, De Wijn of Jonker komende wedstrijd scoren tegen Ierland, dan doen ze dat bij een teamgenoot: de eerste keeper van de Ieren, David Harte, speelt in de Hoofdklasse bij Kampong.

Doelpunten

De meest doelpuntrijke ontmoeting tussen de twee teams op een groot internationaal toernooi was op het EK van 2011 in Mönchengladbach: 7-4. Taeke Taekema scoorde toen maar liefst vier keer. Ook in het duel in juni 2013 vielen veel doelpunten. Nederland en Ierland troffen elkaar toen in ronde drie van de World League. In Rotterdam werd het 5-0 voor Oranje. Rogier Hofman en Jeroen Hertzberger scoorden elk twee keer.

Nr. 10

Wat gaat de tiende confrontatie tussen Nederland en Ierland brengen? Volg het live via de NOS en via Hockey.nl op Twitter.

 

 


Wat vind jij? Praat mee...